Skip to main content

Κορωνοϊός: Θα ξαναπαίξει μπάλα η Ευρώπη; Τι συμβαίνει σε κάθε χώρα

Θα ξαναδούμε ποδόσφαιρο τη φετινή σεζόν; Τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Αλλού ετοιμάζονται για επιστροφή στη δράση και αλλού το… ξέκοψαν

Είναι η νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Δεν είναι μόνο η διακοπή κάθε ποδοσφαιρικής και γενικά αθλητικής δραστηριότητας, αλλά και είναι η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πρέπει να διεξάγονται τα παιχνίδια την επόμενη ημέρα (που για κάποιους θα αργήσει αρκετά), είναι ο φόβος και η αγωνία των ποδοσφαιριστών, είναι το γεγονός ότι θα πρέπει οι αγώνες να γίνονται πια κεκλεισμένων των θυρών και πολλά ακόμα.

Έχουν περάσει πια αρκετές εβδομάδες χωρίς ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και το ερώτημα είναι αν θα ξαναδούμε εθνικά πρωταθλήματα και διασυλλογικές διοργανώσεις…

Αγγλία

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι από τις 18 Μαΐου θα μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να επιστρέψουν στις προπονήσεις σε μικρά γκρουπ. Την προσεχή Κυριακή αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, και έτσι η τηλεδιάσκεψη των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ αναβλήθηκε για την Δευτέρα, ώστε πρώτα να έχει γίνει ενημέρωση για τις νέες συνθήκες στη χώρα. Οι γιατροί των ομάδων έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το κάτα πόσο είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται, επίσης, ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η σεζόν να ολοκληρωθεί σε οκτώ ή δέκα «ουδέτερα» γήπεδα.

Ιταλία

Η κυβέρνηση της χώρας συναίνεσε στο να αρχίσουν οι ατομικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών και έτσι κάποιες ομάδες επέστρεψαν στη… δράση την περασμένη Δευτέρα. Εκτιμάται ότι από τις 18 Μαΐου θα δοθεί άδεια και για προπονήσεις σε μικρά γκρουπ. Στην τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Serie A την 1η Μαΐου δηλώθηκε ομόφωνα η επιθυμία να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Αν ο Τζουζέπε Κόντε δώσει το «οκ», το πρωτάθλημα μπορεί να ξαναρχίσει είτε στις 13 είτε στις 20 Ιουνίου.

Ισπανία

Από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας παίκτες, τεχνικά επιτελεία και όσοι είναι γύρω από τις ομάδες υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό. Θα βγουν τα αποτελέσματα και από τις 11 Μαΐου μπορούν να αρχίσουν οι προπονήσεις σε γκρουπ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι ελπίζει πως η ποδοσφαιρική δράση θα επιστρέψει σύντομα, αλλά ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν αγώνες πριν από τα μέσα Ιουνίου.

Γαλλία

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για παύση κάθε αθλητικής δραστηριότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας δεν είχαν άλλη επιλογή από την οριστική διακοπή των διοργανώσεων. Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν, που ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας πριν από την διακοπή, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από άλλες ομάδες, που διεκδικούσαν συμμετοχή στην Ευρώπη, και απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Γερμανία

Η Μπούντεσλιγκα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που θα αρχίσει ξανά. Με το «οκ» της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται σέντρα στις 15 Μαΐου, καθώς ήδη εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες οι ομάδες έχουν αρχίσει προπονήσεις, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τηρώντας τα πρωτόκολλα που ορίζουν οι ειδικοί. Αναμένεται, επίσης, να γίνεται τεστ για κορωνοϊού στους παίκτες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ολλανδία

Το πρωτάθλημα διεκόπη οριστικά και η φετινή σεζόν κηρύχθηκε… άκυρη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρωταθλητής (Άγιαξ και Άλκμααρ ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση πριν από την διακοπή) και οι εννέα αγωνιστικές που απέμεναν για την ολοκλήρωση δεν θα γίνουν. Ο Άγιαξ θα παίξει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και η Άλκμααρ στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Η Φέγενορντ πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Βέλγιο

Πρόωρη λήξη στη σεζόν και στο Βέλγιο. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων μέχρι τις 31 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι η σεζόν λαμβάνει οριστικά τέλος, αφού δε θα προλαβαίνει να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων που έθεσε η UEFA. Η απόφαση έγινε δεκτή από τη Λίγκα (Pro League), η οποία έχει γενική συνέλευση στις 15 Μαΐου και εκεί αναμένεται να αποφασιστεί τι θα γίνει με τον τίτλο (ήταν μπροστά με 15 βαθμούς η Μπριζ), έξοδο στην Ευρώπη και υποβιβασμό.

Πορτογαλία

Θα συνεχιστούν μόνο η πρώτη κατηγορία (Primeira Liga) και το Κύπελλο και όλες οι υπόλοιπες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις διακόπηκαν οριστικά. Η πρώτη κατηγορία έχει ακόμη δέκα αγωνιστικές μπροστά της, με τις Πόρτο και Μπενφίκα να δίνουν μεγάλη μάχη για τον τίτλο και να τις χωρίζει μόλις ένας πόντος. Στο Κύπελλο επίσης απομένει ο τελικός μεταξύ των δύο ομάδων.

Ρωσία

Την επανέναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στις 21 ή 28 Ιουνίου αποφάσισαν στη Ρωσία. Στη ρωσική Premier Liga που διεκόπη την 22η αγωνιστική, η Ζενίτ είναι στην κορυφή με 50 βαθμούς κι ακολουθούν στη 2η θέση με 41 οι Κράσνονταρ, Λοκομοτίβ Μόσχας. Όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδία, σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, θα ανακοινώσουν σύντομα το «πρωτόκολλο επιστροφής» και το πότε θα επιτραπεί στις ομάδες να αρχίσουν ξανά προπονήσεις.

Τσεχία

Το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 25 Μαΐου με τους παίκτες να επιστρέφουν στις ομαδικές προπονήσεις με τη σύμφωνη γνώμη των υπεύθυνων στις 11 Μαϊου.Η σεζόν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Το πρωτάθλημα είχε έξι αγωνιστικές να λήξει η κανονική περίοδος και στη συνέχεια ακολουθούν πλέι-οφ για το πρωτάθλημα και τις άλλες θέσεις που δίνουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ρουμανία

Αναμένεται επιστροφή στις προπονήσεις στις 15 Μαΐου. Το πλάνο να επανεκκινήσει το πρωτάθλημα είναι μεταξύ 6-15 Ιουνίου. Αυτό θέλουν οι ομάδες, αλλά δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απόφαση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ρουμανίας, μαζί με τη Λίγκα, πήραν την απόφαση να μεταφέρουν όλες τις ομάδες στην Αττάλεια της Τουρκίας και να ολοκληρωθεί εκεί το πρωτάθλημα, στα δύο γήπεδα που υπάρχουν στην πόλη. Το σενάριο αυτό, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σουηδία

Οι δύο κορυφαίες ποδοσφαιρικές κατηγορίες στην Σουηδία ανακοίνωσαν ότι εκτός απροόπτου τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν κανονικά και με κόσμο στις 14 Ιουνίου.

Ουγγαρία

Το ποδόσφαιρο επιστρέφει στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης στις 23 Μαΐου. Η σέντρα θα γίνει εκείνη την ημέρα με τους πρώτους ημιτελικούς του Κυπέλλου, τέσσερις μέρες μετά θα διεξαχθούν οι ρεβάνς, ενώ στις 30 του μήνα θα επανεκκινήσει το πρωτάθλημα από το σημείο διακοπής του, δηλαδή την 26η αγωνιστική. Ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου και το πρωτάθλημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, με τους αγώνες να έχουν απόσταση τουλάχιστον τριών ημερών μεταξύ τους.Όλες οι ποδοσφαιρικές δραστηριότητες θα διεξαχθούν κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς κόσμο στις κερκίδες.

Τουρκία

Ο Νιχάτ Οζντεμίρ, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας, γνωστοποίησε ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει και πάλι στις 12 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον Οζντεμίρ, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η σεζόν στα τέλη Ιουλίου, ενώ σημείωσε πως στα τέλη Αυγούστου θα φιλοξενηθεί κανονικά στην Κωνσταντινούπολη ο τελικός του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Σημειώνεται, ότι 26 αγωνιστικές μετά, την κορυφή της βαθμολογίας μοιράζονται η Τράμπζονσπορ και η Μπασάκσεχιρ.

Κροατία

Το πρωτάθλημα αναμένεται να κάνει σέντρα στις 6 Ιουνίου και όλοι οι αγώνες θα γίνονται χωρίς την παρουσία θεατών. Σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο, οι τελικοί του Κυπέλλου θα διεξαχθούν την 1η Αυγούστου. Σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, η τελική έγκριση για τη συνέχιση της λίγκας θα γίνει έπειτα από σύσταση που θα εκδοθεί από την έδρα της πολιτικής προστασίας της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Ισραήλ

Όπως έγινε γνωστό, η Premier League θα ξεκινήσει στις 30 Μαΐου και η National League την 1η Ιουνίου. Οι προπονήσεις στο Ισραήλ θα αρχίσουν και πάλι από τις 10 Μαΐου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Φινλανδία

Η σεζόν στη Veikkausliiga για το 2020 θα αρχίσει την 1η Ιουλίου και θα κρατήσει ως τον Νοέμβριο (21 του μηνός). Θα διεξαχθεί διπλή κανονική σεζόν δώδεκα ομάδων και οι ομάδες στη συνέχεια θα χωριστούν σε γκρουπ έξι ομάδων. Κάθε ομάδα έχει προγραμματιστεί να παίξει συνολικά 27 αγώνες, δηλαδή 22 αγώνες στην κανονική σεζόν και 5 αγώνες στα πλέι οφ. Εάν η κατάσταση της επιδημίας του κορωνοϊού αλλάξει το φθινόπωρο, η σεζόν μπορεί επίσης να επηρεαστεί με τους Φινλανδούς να το προβλέπουν και αυτό, δηλαδή να ολοκληρωθεί η σεζόν χωρίς πλέι οφ.

Κύπρος

Προς οριστική διακοπή οδεύει το κυπριακό πρωτάθλημα, όπως προέκυψε από τη τηλεδιάσκεψη των προέδρων των έξι πρώτων ομάδων της Α’ κατηγορίας. Από αυτές, μόνο Ανόρθωση και ΑΕΚ εξέφρασαν ξεκάθαρα τη θέση για επανέναρξη του πρωταθλήματος. Ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Σταύρος Παπασταύρου έθεσε δύο όρους για να στηθεί και πάλι στη σέντρα η μπάλα. Ο πρώτος είναι η διεξαγωγή των αγώνων με ξένους διαιτητές όπως ίσχυε την περίοδο της διακοπής του πρωταθλήματος και ο δεύτερος να επαναρχίσει με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δηλαδή εάν διακοπεί εκ νέου λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια να ισχύει η βαθμολογία που υπάρχει σήμερα. ΑΠΟΕΛ, Απόλλων και ΑΕΛ κράτησαν ουδέτερη στάση και φαίνεται πως έχουν έντονες επιφυλάξεις για επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Αλβανία

Όλα είναι στον… αέρα με δεδομένο πως η κυβέρνηση της χώρας φοβάται να πάρει το ρίσκο για επανέναρξη και οι ομάδες παραμένουν μακριά από τις προπονήσεις.

Ανδόρα

Παραμένει ανοιχτό αν θα συνεχιστεί η πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος, ωστόσο έχει αποφασιστεί να δοθεί μπαράζ ανόδου μεταξύ των δύο πρώτων της δεύτερης κατηγορίας.

Αρμενία

Οι ομάδες προπονούνται από 23 Απριλίου, όπως δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση ακόμα για επανέναρξη.

Αυστρία

Οι ομαδικές προπονήσεις αναμένεται να αρχίσουν ξανά στις 15 Μαΐου, αλλά ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για την ημερομηνία επανέναρξης του πρωταθλήματος.

Αζερμπαϊτζάν

Οι ομάδες θέλουν να επιστρέψουν στο πρωτάθλημα και πρότειναν στην κυβέρνηση να τους ανάψει το… πράσινο φως για επανέναρξη στις 23 Μαΐου.

Λευκορωσία

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται κανονικά παρά την πανδημία.

Βοσνία

Οι ομάδες δήλωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το πρωτάθλημα, αλλά ακόμα η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει δώσει τη σχετική έγκριση.

Βουλγαρία

Η κυβέρνηση ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το πλάνο είναι να γίνει η σέντρα είτε στις 5 είτε στις 12 Ιουνίου. Οι ομάδες συζητούν ακόμη και νέο φορμάτ στα πλέι οφ με μείωση ακόμη και στο μισό των αγωνιστικών.

Γεωργία

Ουδέν νεότερο για την επανέναρξη της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στη χώρα.

Δανία

Έχει ανακοινωθεί επανέναρξη πρωταθλήματος στις 29 Μαΐου.

Εσθονία

Οι ομάδες ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση να μπουν στο γήπεδο στις 19 Μαΐου και αναμένεται η απάντηση.

Νησιά Φερόε

Αρχίζει το πρωτάθλημα το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Γιβραλτάρ

Το πρωτάθλημα έχει διακοπεί το πρωτάθλημα και είναι σε ισχύ οι βαθμολογίες.

Ισλανδία

Υπάρχει πρόταση για επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 14 Ιουνίου, ενώ το Κύπελλο θα γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα το Κύπελλο. Οι ομάδες έχουν αρχίσει εδώ και μερικές ημέρες τις ατομικές προπονήσεις.

Καζακστάν

Καμία απόφαση ως τώρα και δεν αποκλείεται ακόμα και η αλλαγή του φορμάτ για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Κόσοβο

Στις 10 Μαΐου αρχίζουν ξανά οι προπονήσεις, στις 30 του μήνα επανέναρξη του πρωταθλήματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου. Ο τελικός του Κυπέλλου ορίστηκε για τις 18 Ιουλίου.

Λετονία

Οι ομάδες κάνουν ατομικές προπονήσεις περιμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Λιχτενστάιν

Δεν γίνεται πρωτάθλημα και δεν υπάρχει απόφαση σχετικά με τον τελικό του Κυπέλλου.

Λιθουανία

Στη χώρα υπάρχει καθολική απαγόρευση ως τις 11 Μαΐου και ως τότε δεν αναμένεται καμία απόφαση σχετικά με το ποδόσφαιρο.

Λουξεμβούργο

Τέλος στη σεζόν, έχουν… κλειδώσει οι ευρωπαϊκές συμμετοχές βάσει της βαθμολογίας, αλλά εκκρεμούν ο τίτλος και οι υποβιβασμοί.

Μάλτα

Όλα είναι ανοιχτά.

Μολδαβία

Δεν υπάρχει απόφαση για την ποδοσφαιρική δραστηριότητα.

Μαυροβούνιο

Την περασμένη Τρίτη άρχισαν οι ατομικές προπονήσεις, στις 18 Μαΐου αναμένεται να αρχίσουν και οι ομαδικές.

Βόρεια Μακεδονία

Οι ομάδες θέλουν επιστροφή, αλλά η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει επιτρέψει ακόμα ούτε τις ατομικές προπονήσεις.

Β. Ιρλανδία

Δεν αναμένεται καμία απόφαση ως τις 31 Μαΐου, καθώς ως τότε θα υπάρχει γενική απαγόρευση στη χώρα.

Ιρλανδία

Αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις. 

Νορβηγία

Αναμένεται τις επόμενες ώρες η απόφαση της κυβέρνησης για έναρξη των ατομικών προπονήσεων.

Πολωνία

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, γνωστοποίησε πως η αγωνιστική δράση στη χώρα θα ξεκινήσει και πάλι στις 29 Μαΐου. Στις 10 του μηνός οι σύλλογοι θα μπορούν να ξεκινήσουν τις ομαδικές προπονήσεις ενώ δύο μέρες πριν την επανέναρξη θα περάσουν από νέα τεστ. Στόχος της Λίγκας είναι να ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα στις 19 Ιουλίου.

Σαν Μαρίνο

Καμία απόφαση για συνέχιση ή μη.

Σκωτία

Μόνο η Πρέμιερ ΛΙγκ θα συνεχιστεί.

Σερβία

Από τις 4 Μαΐου γίνονται ατομικές προπονήσεις και η σέντρα αναμένεται στις 30 του μήνα. Δεν θα γίνουν τα πλέι οφ, ενώ ο τελικός προγραμματίστηκε για τις 24 Ιουνίου.

Σλοβακία

Ανά γκρουπ γίνονται οι προπονήσεις από την περασμένη Δευτέρα και οι ομάδες θέλουν να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Σλοβενία

Υπάρχει κόντρα ανάμεσα σε Ομοσπονδία, ομάδες και κυβέρνηση και έτσι δεν υπάρχει απόφαση για επανέναρξη.

Σουηδία

Το Κύπελλο θα αρχίσει την 1η Ιουνίου, το πρωτάθλημα στις 14 Ιουνίου.

Ελβετία

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα ξαναρχίσουν στις 8 Ιουνίου, ενώ από τις 11 Μαΐου οι ομάδες μπορούν να ξανακάνουν προπονήσεις σε γκρουπ των πέντε ατόμων. Έχουν γίνει 23 αγωνιστικές και οι Σεντ Γκάλεν - Γιουνγκ Μπόις βρίσκονται στην πρώτη θέση με 45 βαθμούς.

Ουκρανία

Στις 11 Μαΐου αίρεται το lock-down στη χώρα και τότε αναμένονται και οι αποφάσεις για τις αθλητικές δραστηριότητες.

Ουαλία

Καμία απόφαση ως τώρα και φαίνεται δύσκολο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Πηγή: SDNA.gr