Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για παιδιά που νοσούν με μεταλλαγμένο στέλεχος

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν διαφαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση στα παιδιά αν και μεταδίδεται πιο εύκολα.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της προσέλευσης παιδιών στο νοσοκομείο, αύξηση που κυμαίνεται στο 50-60% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο Αθανάσιος Φίλιας, παιδίατρος, Επιμελητής Α Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πάτρας, εξηγώντας πώς επηρεάζουν οι μεταλλάξεις του ιού τα παιδιά.

«Η βρετανική μετάλλαξη είναι γνωστό ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στο γενικό πληθυσμό και όχι μόνο συγκεκριμένα στα παιδιά», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Εκτίμησε πως ενδεχομένως και η παράμετρος εμφάνισης της μετάλλαξης θα μπορούσε να παίζει κάποιο λόγο στην αύξηση διασποράς σε παιδιά.

Σύμφωνα με τον Επιμελητή Α Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πάτρας, το «αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά».

Εξήγησε, την ίδια στιγμή, πως πρόκειται για παιδιά που είχαν έρθει σε επαφή με κάποιον θετικό στον ιό είτε αυτός είναι δάσκαλος είτε είναι συγγενής ή συμμαθητής.

«Θέλω να πιστεύω ότι με την τήρηση των μέτρων, με υπομονή και τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτόν το κύμα» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος εάν τα συμπτώματα κορωνοϊού με το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ίδια τόσο σε ενήλικες όσο σε παιδιά κι αν αυτά ενδεχομένως κινδυνεύουν εφόσον νοσούν από αυτό, ο παιδίατρος ξεκαθάρισε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν διαφαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση αν και μεταδίδεται πιο εύκολα.