Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τους εμβολιασμένους που νοσούν μετά τη δεύτερη δόση

Η κ. Θεοδωρίδου έδωσε διευκρινίσεις για την επιστημονική σύσταση σε όσους νοσήσουν αφού ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό αλλά και για τα τεστ αντισωμάτων.

Διευκρινίσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, αλλά και την επιστημονική σύσταση σε όσους νοσήσουν αφού ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό, έδωσε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Καθώς έχει ξεκινήσει μια συζήτηση αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για εμβολιασμένους μετά το πέρας του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, η Μαρία Θεοδωρίδου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ορισμένες παρερμηνείες.

Όπως είπε, η θέση πως οι εμβολιασμένοι μετά το πέρας του εξαμήνου έχουν προστασία αντίστοιχη με εκείνη των ανεμβολίαστων δεν είναι ακριβής. Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε, άλλωστε, πως παραμένει η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού επανέλαβε ωστόσο πως «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία μειώνεται μετά τον εμβολιασμό με την πάροδο των μηνών», τονίζοντας επίσης πως η εμφάνιση μεταλλάξεων είναι εκείνη που επιτείνει τη μειωμένη προστασία.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18 ετών» σημείωσε επίσης η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους που νοσούν

Καθώς όμως ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι πλειοψηφικά μεγαλύτερος από εκείνον των ανεμβολίαστων, γεννάται το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει κάποιος πολίτης που παρότι ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό, νόσησε από κορωνοϊό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία «ορισμένοι συμπολίτες μας να έχουν κάνει δυο δόσεις εμβολίου και να νοσήσουν μετά». Η καθηγήτρια τόνισε πως «αν ο συμπολίτης μας είχε κάνει εμβόλια και νόσησε αυτό θεωρείται σαν αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως μετά τη νόσηση θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου».

Η σύσταση για όσους είχαν νοσήσει πριν εμβολιαστούν ήταν να κάνουν μια δόση μετά από έξι μήνες. Στην περίπτωση αυτή όμως, το αποτέλεσμα σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου, «δεν είναι το ίδιο με πρώτη τη φυσική λοίμωξη και εν συνεχεία τον εμβολιασμό».

Τι ισχύει με τα τεστ αντισωμάτων

Καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού να πραγματοποιήσει την τρίτη δόση του εμβολίου, η Μαρία Θεοδωρίδου θέλησε επίσης να ξεδιαλύνει κάποιες παρερμηνείες αναφορικά με τα αντισώματα που διαθέτουν έναντι του κορωνοϊού οι εμβολιασμένοι.

Όπως είπε, παρατηρείται ότι πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλουν τον εμβολιασμό τους διότι ο κύκλος των αντισωμάτων τους είναι ικανοποιητικός. Η κ. Θεοδωρίδου παρέθεσε γνωμάτευση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την οποία, τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία. Επιπλέον, τα προστατευτικά επίπεδα - από ποιο επίπεδο και πάνω δηλαδή είναι επαρκής η προστασία του οργανισμού - δεν είναι ακόμη γνωστά.