Skip to main content

Κορωνοϊός: Ποια προϊόντα αδειάζουν από τα ράφια οι Θεσσαλονικείς

Πορτοκάλια, ξηροί καρποί, σκόρδα, μαγιά και ζεστά ροφήματα γίνονται ανάρπαστα - Περισσότερο υγιεινές, πλέον, οι διατροφικές συνήθειες.

Η αρχή έγινε με τα μακαρόνια, τα άλευρα, τα ρύζια, τα αντισηπτικά και τα χαρτιά υγείας. Καροτσάκια των σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη γέμιζαν ασφυκτικά με είδη πρώτης ανάγκης δημιουργώντας στοκ στα ντουλάπια κάθε νοικοκυριού. Επειδή όμως η καραντίνα θέλει...καλοπέραση την τιμητική τους άρχισαν να έχουν τα πατατάκια και τα ποπ κορν, με τους καταναλωτές να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τους υπαλλήλους να τα τροφοδοτούν συνεχώς.

Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι έφερε στη ζωή μας συμβουλές διατροφολόγων και κάθε λογής δημοσίευμα που αναφέρονταν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι στον κορωνοϊό με αποτέλεσμα πορτοκάλια και άλλα θρεπτικά προϊόντα να εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού.

Την ίδια ώρα ανάρπαστες έγιναν οι βιταμίνες C, οι υπερτροφές (ιπποφαές κλπ) με συνέπεια να είναι δυσεύρετες στα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν συχνά πως έχουν εξαντληθεί και δυσκολεύονται να τις προμηθευτούν.

Ψηφίζουμε...υγεία

Και ξαφνικά μπήκαν στην καθημερινότητα μας το σκόρδο, οι ξηροί καρποί, η μαγιά, με τις Θεσσαλονικιές να την αναζητούν στα σούπερ μάρκετ, «στερώντας» την ακόμη και από τους ζαχαροπλάστες την περίοδο του Πάσχα. Το διαδίκτυο άλλωστε έχει κατακλυστεί από συνταγές παραδοσιακές, αλλά και πιο απλές για σπιτικό ψωμί κάνοντας τις νοικοκυρές περισσότερο δημιουργικές και βάζοντας τες στα.. άδυτα της κουζίνας για τα καλά. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είχε γράψει η Voria.gr μέσα σε διάστημα λίγων ημερών είχαν πωληθεί 5 τόνοι μαγιάς από μια μόνον αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η εβδομάδα που καταγράφηκαν οι εν λόγω πωλήσεις ήταν η πρώτη που επιβλήθηκαν τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις.

Η απουσία της μαγιάς ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να είναι... αισθητή στα σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές όμως να συνεχίζουν να την αναζητούν.

Ανάρπαστοι οι ξηροί καρποί

Σειρά είχαν τα σπόρια, τα σπιτικά ποπ κορν και οι κάθε είδους ξηροί καρποί. Το να καταναλώνεις κάτι εύγευστο την ώρα που παρακολουθείς μια ταινία αποτελεί μάλλον καλή ιδέα για τους περισσότερους. Κάποιοι όμως φαίνεται πως επιδίδονται στο σπορ χωρίς μέτρο.

«Η αύξηση κατανάλωσης σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, καλαμπόκι αυτή την περίοδο του ήταν εκρηκτική και σχεδόν στο 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων –Βιοτεχνών Ξηρών Καρπών Β. Ελλάδος και γραμματέας του ΕΒΕΘ Πάνος Μενεξόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι επέλεξαν φτηνούς ξηρούς καρπούς και όχι καρύδια, αμύγδαλα ή φουντούκια, που σε συγκεκριμένες ποσότητες ημερησίως κάνουν καλό στην υγεία.

Ξεπούλησαν τα σκόρδα

Με την έναρξη του κορωνοϊού αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση και για σκόρδα.

Ενώ παραδοσιακά η παραγωγή διατίθεται μέχρι και τις αρχές Απριλίου, φέτος δεν υπήρχε... ούτε για δείγμα, όπως λένε παραγωγοί του Έβρου, από τα τέλη του Φλεβάρη. «Με την έξαρση του Covid-19 στην Κίνα, οι καταναλωτές στράφηκαν μαζικά στο ελληνικό σκόρδο και εν αντιθέσει με άλλες χρονιές δεν προέβησαν στην αγορά κινέζικων, που είναι πιο φτηνά», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Είναι χαρακτηριστικο πως πουλήθηκαν 80 τόνοι σκόρδου Βύσσας σε ένα μήνα.

Καθοριστικό ρόλο στην «τρελή κούρσα» πώλησης των ελληνικών σκόρδων έπαιξε και η άποψη για την ευεργετική δράση του προϊόντος κατά του κορωνοϊού.

Τα πορτοκάλια κερδίζουν πόντους

Αυξημένη ως και 50% καταγράφεται η αγορά πορτοκαλιού στη Θεσσαλονίκη τις μέρες του κορωνοϊού. Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι εξαγωγές, οι οποίες μέχρι και πριν την εμφάνιση της πανδημίας παρουσίαζαν υστέρηση 4%-5%. Αυξημένη καταγράφεται και η ζήτηση για λεμόνια, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται σημαντική μεταβολή, ενώ τα μανταρίνια σημειώνουν ήδη ρεκόρ εξαγωγών.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι τιμές πώλησης των εσπεριδοειδών, αυξήθηκαν έως και 30%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται.

Ώρα για ένα... ζεστό ρόφημα

Αύξηση που αγγίζει το 20% παρατηρείται από τα μέσα Μαρτίου και στην κατανάλωση στα ροφήματα με ελληνικά φυτικά προϊόντα (κυρίως αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά). Σ' αυτό συντέλεσε και η επικρατούσα άποψη ότι τα ζεστά ροφήματα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιών αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου.