Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουν τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις

Τα συμπτώματα που ενδέχεται να συγχέονται και να αποδίδονται εσφαλμένα στον νέο κορωνοϊό και οδηγίες για άτομα με ιστορικό πνευμονοπαθειών

του Πάνου Χατζηαποστόλου*

Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από την πανδημία της εποχής, τον νέο κορωνοϊό. Οι πληροφορίες επί τούτου είναι καταιγιστικές και ίσως αυτό έχει αρχίσει να κουράζει τη πλειονότητα του κόσμου. Θα προσπαθήσω λοιπόν από την πλευρά μου, ως κλινικός ιατρός στον χώρο της Πνευμονολογίας στον οποίο βρίσκομαι τα τελευταία 25 χρόνια, να παραθέσω κάτι πρακτικό: τι συμβαίνει με τη συμπτωματολογία της ίωσης αυτής και πώς θα πρέπει να κινηθούν τα άτομα με ιστορικό ήπιων ή σοβαρότερων αναπνευστικών παθήσεων.

Τα συμπτώματα της ασθένειας COVID-19 η οποία οφείλεται στον ιό SARS-CoV-2 είναι παρόμοια με τις περισσότερες ιώσεις στα αρχικά στάδιά της. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να έχουμε πυρετό (οποιασδήποτε βαθμίδος), βήχα (οποιασδήποτε έντασης), φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα («τρέχει» ή είναι βουλωμένη η μύτη), καταβολή, αδυναμία, δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), μυαλγίες, διάρροια, αλλά και κάτι που ίσως το βλέπουμε μόνο σε αυτήν την ίωση: ανοσμία (δεν μυρίζω τίποτα) ή αγευσία (δεν καταλαβαίνω τι τρώω).

Όπως, λοιπόν, συμβαίνει και σε όλες τις παθήσεις, μπορεί να εμφανίζονται κάποια ή τα περισσότερα των ανωτέρω συμπτωμάτων. Δυστυχώς, στην ιατρική πράξη όλα μπορεί να συμβούν και δεν υπάρχουν απόλυτοι αλγόριθμοι. Η κριτική διαφορική σκέψη σε συνδυασμό με το ιστορικό (απαραίτητο πάντα) και βέβαια την κλινικοεργαστηριακή εξέταση θέτουν τις διαγνώσεις. Εδώ, το τελευταίο δεν είναι πολλές φορές εφαρμόσιμο λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού.

Άρα, και σωστά κατά τη γνώμη μου, οι οδηγίες αναφέρουν επικοινωνία με τον πνευμονολόγο σας ή άλλο οικογενειακό ιατρό με εμπειρία, ιδίως επί: πυρετού, βήχα ή δύσπνοιας, αλλά και των υπολοίπων συμπτωμάτων. Για να βοηθήσω λίγο την κατάσταση, όμως, από μόνο του ένα σύμπτωμα δεν είναι αρκετό. Είναι δεκάδες οι κλήσεις που δεχόμαστε, παραδείγματος χάριν για δύσπνοια. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις το άγχος είναι αυτό που φταίει στα άτομα που έχουν ιστορικό πνευμονοπαθειών και ιδίως άσθμα. Πρέπει να νιώθουμε και κάποιο από τα υπόλοιπα συμπτώματα για να σκεφτούμε το ενδεχόμενο ότι νοσούμε με τον COVID-19. Επίσης, η έλευση του κορωνοιού δεν έσβησε από τον χάρτη τις δεκάδες άλλων ιώσεων, που, όπως κάθε χρόνο, ζουν και βασιλεύουν.

Επισημαίνω, ακόμη, ότι, από τα άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικές παθήσεις, εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες όσα έχουν μια βαρεία εκδήλωση των νόσων τους (αρρύθμιστες) και όχι οι ηπιότερες και μέτριες κατηγορίες. Σε όλους συνιστάται να συνεχίζουν να λαμβάνουν (πολλές φορές και προληπτικά) την εισπνεόμενη αγωγή που έχει δώσει ο ειδικός πνευμονολόγος (είτε αυτά είναι στεροειδή ή οτιδήποτε άλλη κατηγορία). Άρα, και εδώ θα πρέπει να μετριαστεί ο έντονος φόβος, χωρίς όμως να εφησυχάσει η σκέψη μας, χαλαρώνοντας τα μέτρα ατομικής απόστασης.

Κλείνοντας, συστήνω την επιλεκτική ενημέρωση από τον εθνικό φορέα του υπουργείου Υγείας (eody.gov.gr) και όχι τη συνεχή. Όλοι μας, με υπομονή, επιβάλλεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια, γιατί είναι κρίμα να χαλάσει τώρα αυτό που πέτυχε η χώρα μέχρι στιγμής.

*Ο Πάνος Χατζηαποστόλου είναι Πνευμονολόγος, διευθυντής ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη και ιατρικός σύμβουλος στη νεοφυή επιχείρηση Respifit.