Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για επιδόματα, άδειες, δώρο Πάσχα

Απαντήσεις σε έξι καίρια ερωτήματα εργαζομένων και εργοδοτών δίνει η δικηγορική ομάδα της ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ που εξειδικεύεται στο Εργατικό Δίκαιο.

Τι ισχύει για το επίδομα των 800 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, τι θα γίνει με το επίδομα ανεργίας, τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εργασιακές συμβάσεις, τις ασφαλιστικές εισφορές, το δώρο Πάσχα, αλλά και τις άδειες ειδικού σκοπού;

Απαντήσεις σε έξι καίρια ερωτήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας και μετά τη δημοσίευση της από 20-03-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου δίνει το δικηγορικό γραφείο ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ* που παρέχει νομικές υπηρεσίες εκπροσωπώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις σε δικαστικές και εξωδικαστικές υποθέσεις.

-Τι επίδομα θα λάβουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές ή έχουν περιορισμό λειτουργίας με απόφαση δημόσιας αρχής;

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είτε λόγω απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή της δημόσιας αρχής είτε λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους με απόφαση του εργοδότη τους είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 800€. Η αποζημίωση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις αρχές Απριλίου. Επίσης, θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 20 Μαρτίου. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Με ποια διαδικασία θα λάβουν οι δικαιούχοι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση;

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800€, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, ηλεκτρονικά ή εγγράφως, αυθημέρον στον εργαζόμενο, δηλώνοντας του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι, μετά την ανωτέρω γνωστοποίηση, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για το σκοπό αυτό, στην οποία συμπεριλαμβάνουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού.

-Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους άνεργους κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού;

Η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 παρατείνεται έως τις 31-05-2020.

-Μπορεί ο εργοδότης να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας των εργαζομένων;

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησης τους μετά τις 18-03-2020 οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. Αντίστοιχα οι εργοδότες που θα ορίσουν προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης τους ή θα αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους.

-Θα δοθεί δώρο Πάσχα για το 2020;

Το δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους από τους εργοδότες με την ιδιαιτερότητα ότι θα μετατεθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας. Επίσης ανακοινώθηκε η καταβολή του δώρου Πάσχα σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρόλο που έχει καταργηθεί για τους δημόσιους υπαλλήλους.

-Τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών;

Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο οι εργοδότες υποβάλλουν τις ΑΠΔ των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

Για τις επιχειρήσεις- εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους πληττόμενους ΚΑΔ από την εξάπλωση του κορωνοιού προβλέπεται αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τον μήνα Φεβρουάριο για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Επίσης αποφασίστηκε αναστολή της καταβολής των ρυθμισμένων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες.

-Τι άδεια προβλέπεται για τις ευπαθείς ομάδες; Αν ανήκω σε ευπαθή ομάδα και δεν λαμβάνω άδεια ειδικού σκοπού θα πρέπει να πάρω κανονική άδεια;

Η χορήγηση υποχρεωτικής άδειας ή ρεπό απαγορεύεται από το νόμο. Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες , όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όσοι πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά νοσήματα), προβλέπεται ειδική άδεια με αποδοχές από τον εργοδότη, εφόσον η επιχείρηση δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Ειδικά για τις εγκύους συστήνεται η απομάκρυνσή τους από το χώρο εργασίας. Η ειδική άδεια σε καμιά περίπτωση δεν συμψηφίζεται με τις ημέρες της άδειας αναψυχής.

*Το δικηγορικό γραφείο ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Το δικηγορικό γραφείο ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ιδρύθηκε το 2005 από τον Ανδρέα Μιχαήλο, δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, με Μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και νομικός εκπρόσωπος εργαζομένων σε ζητήματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας με μεγάλη εμπειρία.

Τον Ανδρέα Μιχαήλο πλαισιώνει μία ομάδα δικηγόρων, που ο καθένας είναι εξειδικευμένος σε άλλο νομικό αντικείμενο, καθώς επίσης ένας συμβολαιογράφος και ένα λογιστικό γραφείο, προκειμένου να είναι σε θέση η ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ να υποστηρίζει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες που προκύπτουν για κάθε υπόθεση.

Πρόκειται για μία σύγχρονη δικηγορική ομάδα η οποία λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το συμφέρον του πελάτη και παρέχει νομικές υπηρεσίες, εκπροσωπώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις σε δικαστικές και εξωδικαστικές υποθέσεις για όλους τους τομείς του δικαίου.

Έχει γραφεία σε 3 πόλεις, ενώ επιδίωξη είναι να επεκτείνει το δίκτυό της και σε νέες περιοχές.

Διευθύνσεις

Θεσσαλονίκη
Φράγκων 6-8
T 2310 242 217

Σέρρες
Υψηλάντου 1
Τ 23210 20377

Νάουσα
Ζαφειράκη 57
T 2332 503 170


www.andreasmichailos.gr
info@andreasmichailos.gr