Skip to main content

Κορωνοϊός: Το παρασκήνιο της απαγόρευσης και δύο σενάρια

Όλοι συμφωνούν ότι οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι οι κρισιμότερες όλων, καθώς κατά τη διάρκεια τους θα κριθούν πολλά για την επόμενη μέρα της χώρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι διεργασίες από το πρωί ήταν πυρετώδεις. Το βασικό θέμα προς συζήτηση ήταν αν έπρεπε και πότε να επιβληθεί η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας. Όταν λοιπόν, σε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, αναλύθηκαν τα στοιχεία από την εξόρμηση των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου στα χωριά και στα εξοχικά τους ο κύβος ερίφθη. Αυτή ήταν η σταγόνα, που έκανε το ποτήρι της αγανάκτησης του Μητσοτάκη να ξεχειλίσει.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από το υπουργείο Υγείας για αυξημένη ροή σοβαρών περιστατικών προς τα νοσοκομεία πύκνωνε. Το γεγονός προκάλεσε αυξημένη όσο και εύλογη ανησυχία. Και κάπως έτσι, λήφθηκε η απόφαση για την απαγόρευση υπό όρους, προκειμένου να αποτραπεί το φρακάρισμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ολοι συμφωνούν ότι οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι οι κρισιμότερες όλων, καθώς κατά τη διάρκεια τους θα κριθούν πολλά για την επόμενη μέρα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν κι ενεργούν αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, λαμβάνοντας υπόψη δυο σενάρια:

1ο: Η πανδημία ολοκληρώνεται κάποια στιγμή προς το τέλος του Μαΐου

2ο: Η πανδημία επιστρέφει δριμύτερη το φθινόπωρο

Το δεύτερο σενάριο είναι περίπου εφιαλτικό. Κι αυτό γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τότε θα έχουν απομένει ικανές εφεδρείες διαθέσιμες για να αντιμετωπίσουν το κακό. Όποτε... Σε κάθε περίπτωση, όμως η βασική φιλοσοφία του πρωθυπουργού μέσα στην κρίση του κορωνοϊού ήταν και παραμένει: «Οι δείκτες ξαναφτιάχνονται. Οι άνθρωποι όχι».