Skip to main content

Κορωνοϊός: Τον Δεκέμβριο η παραλαβή των εμβολίων για την Ελλάδα

Σε λίγους μήνες αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα το πολυαναμενόμενο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το ρωσικό εμβόλιο.

Την αισιοδοξία τους γύρω από το πεδίο των ερευνών για τη δημιουργία εμβολίου για τον κορωνοϊό εξέφρασαν σήμερα τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, όσο και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο τελευταίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων και ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην πρώτη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την AstraZeneka.

Ο κ. Γώγος είπε, τέλος, ότι τα δεδομένα από τη φάση 1 και 2 των μελετών για το ρωσικό εμβόλιο, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet είναι πολύ καλά, καθώς δείχνουν ανοσιολογική ανταπόκριση στο 100%.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο, σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, έλεγχοι και μέτρα, αλλά και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για την γρίπη εν όψει χειμώνα», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να ακούν τους ειδικούς και να μην πιστεύουν στην παραπληροφόρηση, ειδικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά στη δημόσια υγεία. Απαντώντας σε ερωτήσεις, υπογράμμισε ότι η διασπορά ξεκινάει από τους νέους και μεταφέρεται στις ηλικίες των 50-60 ετών, που είναι πιο ευάλωτες και μπορούν ακόμα και να οδηγηθούν πιο γρήγορα σε διασωλήνωση.