Skip to main content

Κορωνοϊός: Τοποθετούνται διοικητής και ΕΛΑΣ στη δομή προσφύγων Καβάλας

Διοικητής και δυνάμεις της ΕΛΑΣ θα τοποθετηθούν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Καβάλα για την επιτήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Την τοποθέτηση Διοικητή στη νεοϊδρυθείσα περιφερειακή Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στην Καβάλα καθώς και τη συνδρομή δυνάμεων της ΕΛΑΣ για την επιτήρηση όλων των ειδικών μέτρων υγιεινής και περιορισμού της κίνησης επισημαίνει σε επιστολή - απάντηση προς τον δήμαρχο Καβάλας, Θεόδωρο Μουριάδη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είχε προηγηθεί επιστολή του δημάρχου Καβάλας με την οποία ζητούσε την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού για την ελλιπή εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο κέντρο φιλοξενίας.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Καβάλας, Θεόδωρου Μουριάδη, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης μου στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Καβάλας, στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, που λαμβάνουν οι υπεύθυνοι της εν λόγω δομής.

Με λύπη μου διαπίστωσα ότι η προτροπή της κυβέρνησης για περιορισμό των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων καταστρατηγείται συστηματικά, ενώ με βάση την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας και οι κάτοικοι της συνοικίας του Περιγιαλίου, σημαντικός αριθμός προσφύγων, αγνοώντας τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών για δραστική μείωση των μετακινήσεων, κυκλοφορεί ασκόπως σε διάφορα σημεία της πόλης ή συγκεντρώνεται κατά ομάδες στους κεντρικούς δημόσιους χώρους.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η πλημμελής εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής στο ίδιο κέντρο, καθώς εκλείπουν τα στοιχεία της σχολαστικής τήρησης τους και του καθημερινού ελέγχου από το επιστημονικό και υπαλληλικό προσωπικό.  

Για να αποτρέψουμε τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων, όσο υπάρχουν ακόμη τα χρονικά περιθώρια και πριν καταγράφουν ρήγματα στο συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου, κρίνεται επιβεβλημένη η παρέμβαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

κ. Υπουργέ,

Ευελπιστώ ότι θα ενεργήσετε άμεσα, προκειμένου να ανακτηθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, προς τους φορείς που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και της πιστής υλοποίησης των αποφάσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τη θωράκιση του κοινωνικού συνόλου και του δημόσιου συστήματος υγείας, από τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας.

Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που υπάρχουν. Με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε πριν λίγων ημερών προχωράμε στην προκήρυξη  θέσεων Διοικητών στις δομές φιλοξενίας ώστε να βελτιώσουμε την δυνατότητα μας να επιτηρούμε την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και περιορισμού της κίνησης. Δυστυχώς έως σήμερα όλες οι δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος λειτουργούσαν χωρίς διοίκηση από την Υπηρεσία Υποδοχής & Ταυτοποίησης.

Ανακοινώσαμε προχθές και επιπλέον μέτρα περιορισμού της κίνησης στις δομές. Η Ελληνική Αστυνομία καταβάλει γενικευμένη προσπάθεια περιορισμού των μετακινήσεων.

Θέλω να πιστεύω ότι μέρα με την μέρα βελτιώνουμε την δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων.