Skip to main content

Κορωνοϊός: Τριπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ μέσα σε 20 μέρες

Ανοδική τάση παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας, ο οποίος σε 20 μόλις μέρες τριπλασιάστηκε.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς που φοβούνται ότι αν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το in.gr, ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης είναι ότι παρατηρείται ανοδική τάση τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, ο οποίος σε 20 μόλις μέρες τριπλασιάστηκε, καθώς από 10 ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι την 1η Αυγούστου, έφτασαν τους 30 χθες Πέμπτη.  Αύξηση παρατηρείται και στις νέες εισαγωγές επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ  μακραίνει και η λίστα των υγειονομικών που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο πενθήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 1.122 νέα κρούσματα: την Κυριακή (16/8) 217 μολύνσεις, τη Δευτέρα (17/8) 150, την Τρίτη (18/8) 269, την Τετάρτη (19/8) 217 και την Πέμπτη (20/9) ακόμη 269.

Οι μολύνσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία έφτασαν τις 76 μέσα στον Αύγουστο, ενώ την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι εντοπίζονται νεες εστίες κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας.

«Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο»

«Η ανεύθυνη συμπεριφορά μας όσον αφορά την προστασία από τον κορωνοϊό μπορεί να σκοτώσει άλλους ανθρώπους» επισήμανε  ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.

«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι, οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Όπως εξήγησε, «στα γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και ένα μήνα σχεδόν… Αυτό σημαίνει ότι κι όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε.

Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».

Ο ίδιος είπε, μιλώντας στον Σκάι, ότι υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει. «Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς».

«Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα» σημείωσε ο Νίκος Σύψας.

Πότε θα ανακοπεί η πορεία του ιού;

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές Αυγούστου θα φανεί αν αποδίδουν στο τέλος του μήνα.  Σε περίπτωση που τηρηθούν, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια βαθμιαία μείωση στον αριθμό των νέων ημερησίων κρουσμάτων, από το Σεπτέμβριο ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να πέσουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, καθώς το φθινόπωρο είναι η εποχή που ευνοεί την «κυκλοφορία» των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

Πηγή: in.gr