Skip to main content

Κορωνοϊός-Τζόνσον: Πως δεν θα επιστρέψουμε σε lockdown

Λόγο για «δύσκολα Χριστούγεννα» λόγω του ιού έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ωστόσο θεωρεί πως την άνοιξη η κατάσταση θα είναι πιο ομαλή.

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Μπόρις Τζόνσον.

«Έχουμε πλέον λόγο να ελπίζουμε ότι από την άνοιξη τα τεστ κορωνοϊού στην κοινότητα και τα εμβόλια θα συνδυαστούν για να τερματίσουν την περίοδο των περιορισμών, αλλά για να φτάσουμε εκεί πρέπει πρώτα να περάσουμε έναν σκληρό χειμώνα, όπου το βάρος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα είναι βαρύτερο, καθώς ο κρύος καιρός ευνοεί τον ιό» είπε στην εισαγωγή του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον συνέχισε, αναφέροντας ότι ενώ το lockdown έχει φέρει πρόοδο στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης, «αν χαλαρώσουμε τώρα, κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο αυτού του ιού ξανά, απορρίπτοντας τα κέρδη που αποκομίσαμε με σκληρή προσπάθεια και αναγκάζοντάς μας να επιστρέψουμε σε ένα νέο lockdown την επόμενη χρονιά, με όλη τη ζημιά που αυτό θα προκαλούσε».

«Τα σκληρά μέτρα στο χειμερινό μας σχέδιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα. Όλοι οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται με το ίδιο ερώτημα, για το πώς να διατηρήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς χωρίς να πέσουμε σε χειμερία νάρκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την κατανομή των βαθμίδων συναγερμού της κυβέρνησης, αυτή βασίζεται σε μια σειρά από δείκτες, σύμφωνα με τον Τζόνσον: κρούσματα σε όλες τις ηλικίες, ποσοστά μόλυνσης, ποσοστά θετικών τεστ και η πιθανή πίεση στο NHS.

Σχολιάζοντας την απόφαση να τοποθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας στις υψηλότερες βαθμίδες, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Γνωρίζω ότι αυτό θα φέρει πολύ πόνο και απογοήτευση, ειδικά για τον ζωτικό τομέα της φιλοξενίας μας… Εύχομαι πραγματικά να ήταν διαφορετικά, αλλά αν θέλουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά, όπως πρέπει, τότε οι επιλογές μας για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι αναγκαστικά περιορισμένες».

Οι βαθμίδες «επιτυγχάνουν ισορροπία», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «λιγότερο ενοχλητικές» από ένα lockdown.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περιορισμοί σε όλα τα επίπεδα είναι σκληροί και λυπάμαι γι 'αυτό», είπε. «Ενώ τα δεδομένα αρχίζουν να βελτιώνονται, ο ιός εξακολουθεί να είναι διαδεδομένος και όσο πιο γρήγορα τον περιορίσουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να καταργήσουμε τις απαγορεύσεις και αυτό ακριβώς σχεδιάστηκαν για να επιτύχουν αυτές οι νέες βαθμίδες».

Η «νέα προσέγγιση» στο σύστημα βαθμίδων «έχει σχεδιαστεί για να μειώσει το R κάτω από το 1» πρόσθεσε ο Τζόνσον.