Skip to main content

Κορωνοϊός:Πέντε tips για να θωρακίσουμε την υγεία μας αυτό τον χειμώνα

Για τον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει λόγω πανδημίας, επιστήμονες δίνουν βασικές συμβουλές για να προφυλάξουμε την υγεία μας.

Η επικείμενη έλευση του χειμώνα δίνει το έναυσμα, όπως κάθε χρόνο, για την αναζήτηση τρόπου ώστε να κυλήσει η εποχή «αναίμακτα» κατά το δυνατόν και με την καλύτερη υγεία.

Με τα κοινά κρυολογήματα και τις ιώσεις στην ετήσια χειμερινή ατζέντα, αλλά και έναν νέο κορωνοϊό για τον οποίο το εμβόλιο ακόμα αναμένεται, ο Δρ Michael Starnbach, Καθηγητής από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μοιράζεται πέντε βασικά tips για να θωρακίσουμε την υγεία μας τον χειμώνα και ιδίως στις ημέρες της πανδημίας.

1. Πλύσιμο χεριών

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση του σωστού τρόπου πλύσης τους είναι βασικά μέτρα προφύλαξης. Χρησιμοποιείστε απλό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά κάποιο αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα εφόσον τα πρώτα δεν είναι διαθέσιμα. Τα χέρια μπορούν να μεταφέρουν τα μικρόβια που βρίσκονται σε μολυσμένες επιφάνειες στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Επιπλέον, οι οδηγίες από τους επίσημους φορείς υγείας όπως η χρήση μάσκας ή η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς ειδικά χώρους, θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

2. Σωστή διατροφή και άσκηση

Στόχος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Μην παραλείπετε την τακτική άσκηση και τον επαρκή ύπνο.

3. Ιατρική παρακολούθηση

Εν μέσω πανδημίας, αυξάνονται οι ασθενείς που, φοβούμενοι την πιθανή τους έκθεση στον ιό, αποφεύγουν τον τακτικό ιατρικό έλεγχο ή αναβάλλουν τα ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό τους, με τα αποτέλεσμα ο κίνδυνος για την υγεία τους να είναι υψηλότερος.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Starnbach, τα γραφεία των ιατρών είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και μπορούν να δεχθούν ασθενείς τακτικά και συντονισμένα. Είτε με δια ζώσης εξέταση είτε μέσω των μεθόδων της τηλεϊατρικής, ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση της γενικής υγείας και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων νωρίς, όταν η θεραπεία είναι δυνατή πιο εύκολη.

4. Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός αποτελεί έναν επιστημονικά ελεγμένο και σίγουρο τρόπο θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι ιών και άλλον επιβλαβών παραγόντων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεν πρέπει να παραβλεφθεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Οι ενήλικες δεν πρέπει επίσης να αμελούν την ανανέωση του αντιτετανικού τους εμβολίου, το οποίο πρέπει να γίνεται κάθε δέκα χρόνια, ενώ ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών ενδεχομένως πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο.

5. Προσοχή στα παραπλανητικά και ψευδοϊατρικά προϊόντα

Με αφορμή την τρέχουσα κατάσταση, την εμφάνισή τους στην αγορά έχουν κάνει σειρά προϊόντων που ισχυρίζονται πως μπορούν να εξουδετερώσουν τα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, συσκευών υπεριώδους ακτινοβολίας ή ακόμη και σκευασμάτων για λήψη δια στόματος. Ωστόσο, παρά την επιστημονική βάση κάποιων από αυτά, υπάρχει συχνά μεγάλο χάσμα μεταξύ της επιστημονικής και καθημερινής χρήσης. Για παράδειγμα, ένα προϊόν με αυτοκαθαριζόμενη επιφάνεια που χρησιμοποιεί κρυστάλλους για να εξοντώσει τα μικρόβια μπορεί πράγματι να λειτουργεί σε συνθήκες εργαστηρίου, δεν είναι βέβαιο πως θα συμβεί και στην πραγματική καθημερινή ζωή.

Ο καλύτερος τρόπος για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από μικρόβια είναι να καθαρίζετε τις επιφάνειες και να τις απολυμαίνετε. Αρκούν ένα πανί και προϊόντα γενικού καθαρισμού.