Skip to main content

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Χωρίς τα μέτρα θα μετρούσαμε 150 νεκρούς τη μέρα

Ακόμα και με τη βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχουν καταγραφεί σε έναν μήνα οι μισοί θάνατοι σε σχέση με τα θύματα της γρίπης φέτος στην Ελλάδα.

Tουλάχιστον 150 νεκρούς την ημέρα θα μετρούσε τώρα η χώρα μας, αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και είχε αφεθεί ανεξέλεγκτη η διασπορά του νέου κορωνοϊού, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωνένη ενημέρωση για τον πορεία του covid-19.

«Κατ´ αναλογία θα είχαμε γίνει Ιταλία, θα μετρούσαμε τα θύματα όπως η γειτονική χώρα, αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα. Φαντάζεστε να είχαμε τώρα 150 νεκρούς την ημέρα. Οι 49 θάνατοι που έχουν καταγραφεί μέσα σε έναν μήνα στη χώρα μας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, αλλά ως "ιερές απώλειες", αλλά πρέπει να αναλογιστούμε τι θα γινόταν χωρίς τα μέτρα», συμπλήρωσε.

Όπως μάλιστα είπε ο λοιμωξιολόγος, ακόμα και με τη βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχουν καταγραφεί σε έναν μήνα οι μισοί θάνατοι σε σχέση με τα θύματα της γρίπης φέτος στην Ελλάδα,, τονίζοντας την επικινδυνότητά του και την ταχεία διασπορά του.

«Αυτό και μόνο δείχνει πόσο επιθετικός, πόσο γρήγορα καταστρεπτικός μπορεί να γίνει ένας τέτοιος ιός και στην πατρίδα μας. Αρκεί να κοιτάξουμε στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά 11 χώρες της Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται πως έως και τις 28 Μαρτίου έχουν μολυνθεί μεταξύ 7 και 43 εκατομμύρια ανθρώπων, όπως ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως τα μέτρα, εκτιμάται πως έχουν αποτρέψει μέχρι τις 31 Μαρτίου 59.000 θανάτους, με ένα εύρος εκτίμησης που φτάνει μέχρι και τους 120.000 θανάτους.

«Οι συνάδελφοί μου επιστήμονες από το κολέγιο Imperial του Λονδίνου, εκτιμούν πως πολλοί περισσότεροι θάνατοι θα αποφευχθούν εάν τα μέτρα παραμείνουν σε ισχύ και πως αυτή τη στιγμή είναι κριτικής σημασίας να παραμείνουν τα μέτρα σε ισχύ και να καταγράψουμε προσεκτικά τους θανάτους και τις εξελίξεις στις στάσεις της επιδημίας τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard κ. Lipsitch, το καλύτερο μέτρο στον κόσμο για τον περιορισμό της επιδημίας είναι μέτρα σαν αυτά που εφαρμόζουμε. Δεν έχουμε κάτι καλύτερο στα χέρια μας. Δεν θέλουμε το περίφημο peak, δηλαδή η κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα. Θα πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, ο ρυθμός αύξησης να είναι βραδύς ώστε να επιτυγχάνεται σταδιακά, σιγά-σιγά, ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να μπορεί να αντεπεξέρχεται», τόνισε.

«Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω, πως κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους αγνοώντας τα μέτρα. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα», κατέληξε.