Skip to main content

Κορωνοϊός:Το μεσημέρι τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα στην Πάτρα

Οι πρώτες εξετάσεις ήταν αρνητικές στη γρίπη, αλλά το γεγονός ότι πριν από 48 ώρες είχε επιστρέψει από την Ιταλία, έθεσε σε επιφυλακή τις αρχές.

Σήμερα, το μεσημέρι αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 40χρονου που νοσηλεύεται σε καραντίνα στο Νοσοκομείο του Ρίου της Πάτρας, ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στις πρώτες εξετάσεις δεν εμφανίστηκαν συμπτώματα γρίπης, αλλά το γεγονός ότι πριν από 48 ώρες είχε επιστρέψει από την Ιταλία, έθεσε σε επιφυλακή τις αρχές.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι συστήνουν ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμό αναφορικά με τον κορωνοϊό που επελαύνει στη γειτονική Ιταλία έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε επτά άτομα.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κορωνοϊός είναι μια ήπια νόσος

Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το τέλος της σύσκεψης της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, χθες το απόγευμα, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι σημαντικό για να καθησυχάσει ο κόσμος και να είναι ψύχραιμος».

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας (λιμάνια και αεροδρόμια), με αφορμή την Ιταλία. Ενδεικτικά ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου.

Απαιτείται όμως αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια αν έρχεται από πληττόμενες περιοχές.