Skip to main content

Κορωνοϊός:Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου-Προς μείωση προσφοράς ο ΟΠΕΚ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών πιέζει για νέες μειώσεις στην προσφορά κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2020.

Οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ για νέες μειώσεις στην παραγωγή δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν την κατρακύλα του πετρελαίου, με τις τιμές να υποχωρούν σχεδόν 1% τις πρωινές ώρες, καθώς ο Covid-19 «γονατίζει» την παγκόσμια οικονομία και φρενάρει τη ζήτηση για αργό. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές έχουν υποστεί απώλειες πάνω από 10%.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι ενώ απώλειες και για το αμερικανικό αργό, που κινείτο γύρω από τα 45,52 δολάρια το βαρέλι.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών πιέζει για νέες μειώσεις στην προσφορά κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2020. Οι χώρες του καρτέλ περιμένουν σήμερα και τη συναίνεση της Ρωσίας, που φαίνεται να διαφωνεί με την πρόταση για μεγαλύτερες μειώσεις. Η διευρυμένη συμμαχία πετρελαιοπαραγωγών χωρών -η επομοναζόμενη ΟΠΕΚ+- συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη.

Οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να συνεισφέρουν 500.000 βαρέλια ημερησίως στις έξτρα μειώσεις, όμως η Ρωσία και το Καζακστάν δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε βαθύτερο «μαχαίρι» στην παραγωγή, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης της συνεργασίας μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η οποία είχε συμβάλει στη στήριξη των τιμών του αργού από το 2016.