Skip to main content

Korossi Luxury Linens: Λευκά είδη 65 ετών από τη Θεσσαλονίκη σε βίλες του… Κατάρ

Η παράδοση 4 γενεών, που ξεκίνησε από τα εργόχειρα της προγιαγιάς Βικτώριας και το όραμα του γιου της, Παναγιώτη Κορώση, συνεχίζεται δυναμικά.

Τα εργόχειρα της προγιαγιάς Βικτώριας ήταν μόνο η αρχή. Κεντήματα, δαντέλες, υφάσματα από μετάξι και βαμβάκι, όλα συνδυασμένα σε μια τέχνη βγαλμένη από τα μπαούλα του χρόνου, που συνεχίζεται επί τέσσερις γενιές στην εταιρεία λευκών ειδών Korossi Luxury Linens από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει διανύσει μια πορεία 65 ετών. Σήμερα, τα λευκά της είδη, από σεντόνια, μαξιλαροθήκες και παπλώματα μέχρι τραπεζομάντηλα, κεντήματα και πετσέτες, που καλύπτουν τόσο οικιακές όσο και επαγγελματικές ανάγκες, βρίσκονται από ξενοδοχεία στη Γερμανία και βίλες στο Ντουμπάι και το Κατάρ μέχρι γιοτ στην Ιταλία και τον Λίβανο, ποντάροντας στα πολυτελή υφάσματα και την ποιότητά τους.

Μάλιστα, η τέταρτη γενιά της εταιρείας, η Μαριάννα Νικολή, που μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες για την τέχνη της προγιαγιάς της Βικτώριας και έπαιζε στο εργοστάσιο του παππού της και ιδρυτή της Korrosi, Παναγιώτη Κορώση, με τις κεντητικές μηχανές, οραματίζεται, μαζί με τη μητέρα και τη θεία της ένα μεγαλύτερο εξαγωγικό βήμα.

Άλλωστε, όπως λέει στη Voria.gr, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Korossi, η δυνατότητά της να δημιουργεί custom made προϊόντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πελατών και η ταχύτητα της παράδοσης είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας, που μπορούν να γίνουν το καλύτερο εφαλτήριο για μια εξαγωγική επέκταση.

Σήμερα η επιχείρηση, πέραν των πρότζεκτ που αναλαμβάνει στο εξωτερικό, βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματικούς χώρους, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια, έχει ένα corner στο Apollonia Politeia, διαθέτει τα λευκά της είδη και μέσα από μικρές μπουτίκ σε ξενοδοχεία της Κρήτης και της Χαλκιδικής, αλλά και από το e-shop της, ενώ αναλαμβάνει και εκδηλώσεις.  
«Θέλω να συνεχίσουμε το όραμα του παππού μου. Να επεκταθούμε στο εξωτερικό, κρατώντας εδώ την παραγωγή μας» λέει η Μαριάννα Νικολή.  



Από τα εργόχειρα της προγιαγιάς στο… δαιμόνιο του Παναγιώτη Κορώση

Ο παππούς Παναγιώτης Κορώσης, αν και υπάλληλος γραφείου, δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος στην τέχνη της μητέρας του Βικτώριας, που έφτιαχνε εργόχειρα και χειροποίητα κεντήματα για εκείνη και τις φίλες της, τα οποία σύντομα έγιναν πολύ δημοφιλή. Έτσι, βλέποντας την αγάπη του κόσμου για τις δημιουργίες αυτές, αποφάσισε να δημιουργήσει μια μικρή βιοτεχνία λευκών ειδών το 1956, που δεν άργησε να αναπτυχθεί. Μάλιστα, η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που ο παππούς Παναγιώτης προχώρησε το 1976 στη δημιουργία ενός εργοστασίου, αλλά και στο άνοιγμα καταστημάτων λιανικής, με πιο γνωστό στον κόσμο της Θεσσαλονίκης αυτό της οδού Βενιζέλου, που είχε μάλιστα και φανατικούς και διαχρονικούς πελάτες. Το όνομά του έγινε σύντομα συνώνυμο των λευκών ειδών στην πόλη και η παραγωγή του εργοστασίου αυξανόταν συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες.

Το 1987 την είσοδό τους στην εταιρεία έκαναν οι δύο του κόρες, η Σμαράγδα και η Βικτώρια, με την αγάπη για τα λευκά είδη έμφυτη, αφού μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον όπου αυτά πρωταγωνιστούσαν. Άρχισαν να σχεδιάζουν νέες συλλογές και να συνδυάζουν την παράδοση με μοντέρνες πινελιές, δίνοντας και μια πιο μίνιμαλ αισθητική στα προϊόντα τους. Μάλιστα, με τη γενιά αυτή ξεκίνησε και η ενασχόληση με τον επαγγελματικό ιματισμό, και τα ξενοδοχεία και οι χώροι εστίασης μπήκαν στη ζωή της επιχείρησης.   

Με τη σειρά της η Μαριάννα Νικολή, κόρη της Σμαράγδας, περνούσε στην παιδική της ηλικία πολύ χρόνο με τον παππού στο εργοστάσιο, με τις κεντητικές μηχανές να γίνονται η παιδική της χαρά. Βλέποντας δε τον ενθουσιασμό της μητέρας και της θείας της με τον σχεδιασμό και την παραγωγή των λευκών ειδών, είχε μέσα της πάντα την πεποίθηση ότι θα ασχοληθεί με το αντικείμενο. Έχοντας σπουδάσει οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και κάνοντας ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ στην Ελβετία, και μετά από μια επαγγελματική περιπλάνηση στο εξωτερικό, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να εισφέρει και τη δική της ματιά στην επιχείρηση.

«Κάθε νέο πρότζεκτ είναι μια πρόκληση για μας. Το να ονειρεύεσαι τις εικόνες που θέλεις να δημιουργήσεις και μετά να τις βλέπεις να ντύνουν σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους είναι πολύ όμορφο» λέει η Μαριάννα.