Skip to main content

Κορυφώνεται η κόντρα για το σταθμό του μετρό στο Παπάφειο

Στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους προσφεύγει η διοίκηση του Ιδρύματος, που υποστηρίζει ότι οι εργασίες πρέπει να παγώσουν, επικαλούμενη τελευταία απόφαση του ΣτΕ. Για απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών μ

του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Καλά κρατεί η «μάχη» για την την κατασκευή ή μη του σταθμού του μετρό στο Παπάφειο Θεσσαλονίκης, μεταξύ της «Αττικό Μετρό» και του δ.σ. του Παπάφειου ορφανοτροφείου.

Επικαλούμενη τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η διοίκηση του Ιδρύματος υποστηρίζει  ότι πρέπει να «παγώσουν» οι εργασίες κατασκευής του σταθμού. Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε στη Voria.gr ο αν. αντιπρόεδρος του δ.σ. του Ιδρύματος, Ηλίας Κατσίκης, μετά τη συνεδρίαση του δ.σ., που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, το «Παπάφειο» θα προσφύγει στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους ζητώντας γνωμοδότηση για το αν ισχύει το κληροδότημα προς το ορφανοτροφείο.

Από την πλευρά της η επιβλέπουσα αρχή του έργου, «Αττικό Μετρό», υπογραμμίζει ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν ανεμπόδιστα, καθώς η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο στην κοπή δέντρων εντός του Ιδρύματος. Το Παπάφειο, όμως, απαντά ότι αν δεν κοπούν τα δέντρα δεν μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι αντιδικίες των δύο πλευρών καθυστερούν την ολοκλήρωση ενός έργου που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιτείνεται και η ταλαιπωρία των κατοίκων της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη και πρώην τρόφιμοι του Παπάφειου Ιδρύματος, μαζί με τους νομικούς συμβούλους του Ιδρύματος, κόντεψαν να πιαστούν «στα χέρια» προ ημερών, με αφορμή την εμφάνιση των εργαζομένων στο χώρο του Παπαφείου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή της στάσης του μετρό στην περιοχή.

Η διοίκηση και οι απόφοιτοι του Παπάφειου προέβησαν στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να μπλοκάρουν την έναρξη των έργων, μέχρι την εκδίκαση, στο ΣτΕ (22 Νοεμβρίου 2010), προσφυγής του Ιδρύματος, με την οποία ζητήθηκε να ακυρωθούν οι αποφάσεις περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων. Η αίτηση αυτή απερρίφθη, τελικά, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Σμυρνή, καθώς πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και ιδιώτη.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Στ΄ Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διοίκηση του Παπαφείου, όπως πληροφόρησε τη Voria.gr ο κ. Κατσίκης, υποστηρίζει ότι παγώνει η αναγκαστική απαλλοτρίωση εδαφικής έκτασης συνολικού εμβαδού 907,16 τμ στο Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης για την κατασκευή σταθμού του μετρό στην περιοχή.

«Το Στ Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή του ανέστειλε τόσο την ισχύ της υπ. αριθμ. 1037385/2398/0010/23-4-2009 κοινής υφυπουργικής απόφασης των Υφυπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία αφορά την αναγκαστική απαλλοτρίωση μιας εδαφικής έκτασης συνολικού εμβαδού 907,16 τμ, η οποία αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης εδαφικής έκτασης 32242 τμ του Παπαφείου Ιδρύματος, όσο και την ισχύ της υπ’ αριθμόν 12773/17-12-2009 αποφάσεως του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ως προς την κοπή των δέντρων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Από την πλευρά της, η «Αττικό Μετρό» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις ανακοίνωσε ότι όχι μόνον δεν σταματούν οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό, αλλά αυτές θα συνεχιστούν χωρίς εμπόδια, καθώς η απόφαση του ΣτΕ αφορά την κοπή δέντρων εντός του Ιδρύματος.

«Η προσωρινή διαταγή του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ αφορά αποκλειστικά και μόνο την αναστολή κοπής δέντρων στον χώρο του Παπαφείου, ενώ ουδόλως επηρεάζονται οι προγραμματισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες εγκατάστασης του εργοταξίου, οι οποίες συνεχίζονται απρόσκοπτα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιβλέπουσα αρχή του έργου.

«Επισημαίνεται ότι τυχόν καθυστέρηση κατασκευής του «Σταθμού Παπάφη», που θα οφείλεται στις παλινδρομήσεις της Διοίκησης του Παπαφείου, θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, την ταλαιπωρία των κατοίκων της, την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του απλού πολίτη καθώς και την πιθανή απώλεια σημαντικών Κοινοτικών πόρων», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρίας.

Εξάλλου, η τακτική δικάσιμος για να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα ορίστηκε για τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου.

Business Story
Off