Skip to main content

Κοσμήματα με… χάρισμα τριών γενεών από τη Θεσσαλονίκη

Η Charisma Handmade Jewelry που δημιούργησε η Θεσσαλονικιά Χαρά Τσιροπούλου συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση της αργυροχρυσοχοΐας με νέες τεχνικές

Το κόσμημα είναι στο DNA της. Άλλωστε, με παππούδες και πατέρα αργυροχρυσοχόους, η ενασχόληση με το κόσμημα ήταν για εκείνη μονόδρομος. Η Χαρά Τσιροπούλου από τη Θεσσαλονίκη, τρίτη γενιά σε μια μακρά παράδοση αργυροχρυσοχοΐας, εργάστηκε επί χρόνια στη λιανική του κοσμήματος, στο κατάστημα που δημιούργησε ο πατέρας της στην Εγνατία το 1946, προτού πάρει την απόφαση να φέρει τις δικές της δημιουργίες στο κοινό. Με την Charisma Handmade Jewelry συνδύασε τον ορείχαλκο και το ασήμι με το πλεκτό, το κέντημα και τις πέτρες και πειραματίζεται συνεχώς με νέες τεχνικές. Την τελευταία διετία δε κατέβηκε στην Αθήνα, όπου εκτός από το εργαστήριό της, δημιούργησε και ένα κατάστημα λιανικής.

Η αγάπη της για την αργυροχρυσοχοΐα ήρθε νωρίς, από τα παιδικά της χρόνια, όταν στο δημοτικό ακόμα βρέθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο του πατέρα της και περιεργάστηκε τα εργαλεία του, μένοντας εντυπωσιασμένη από τη διαδικασία μετατροπής του μετάλλου σε ένα λαμπερό αντικείμενο, μια διαδικασία που σήμερα είναι η καθημερινότητά της. «Πιστεύω στην ενέργεια του μετάλλου και των πετρών και αυτή με καθοδηγεί στη δημιουργία των κοσμημάτων» λέει στη Voria.gr η Χαρά Τσιροπούλου.



Η μακρά οικογενειακή παράδοση

Οι δύο αργυροχρυσοχόοι παππούδες της Χαράς Τσιροπούλου, ο ένας από το Νυμφαίο και ο άλλος από τις Σέρρες, έγιναν, όντες συνεργάτες, η αφορμή για να γνωριστούν οι γονείς της. Ο πατέρας του πατέρα της, Στέφανος Τσιρόπουλος, προερχόμενος από το Νυμφαίο, μια περιοχή με μακρά παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα, η οποία εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα μέσω των λεγόμενων «χρυσικών», που ταξίδευαν και πουλούσαν τα κοσμήματά τους, έγινε έμπνευση για τα παιδιά του. Έτσι τόσο ο Γιώργος Τσιρόπουλος –ο πατέρας της Χαράς Τσιροπούλου- όσο και τα αδέρφια του μπήκαν από νωρίς στο επάγγελμα. Ο Γιώργος Τσιρόπουλος άρχισε να ασχολείται με την αργυροχρυσοχοΐα το 1942 στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας λίγα χρόνια μετά το κατάστημά του στην Εγνατία και ήταν γνωστός για την εξειδίκευσή του στα φλουριά. Αυτό που θυμάται η Χαρά Τσιροπούλου από εκείνον ήταν οι ατέλειωτες ώρες που δούλευε στο εργαστήριο, αλλά και το πάθος του για το κόσμημα, το οποίο και της κληροδότησε άθελά του, αφού την απέτρεπε να ασχοληθεί με τη δύσκολη αυτή δουλειά.

Η ίδια μπήκε στο κατάστημα, στο κομμάτι της λιανικής, μαζί με την αδερφή της το 1986, με ενδιαφέρον όμως να μάθει και το παραγωγικό σκέλος της δουλειάς. Πρώτα από την παρατήρηση του πατέρα της και μετά από τις σπουδές της στο σχέδιο και στην κατασκευή κοσμήματος, κατάφερε να διαμορφώσει τη δική της ταυτότητα, φτιάχνοντας κοσμήματα περισσότερο για τις δικές της ανάγκες, ήδη από το 2004, με υλικά τον μπρούτζο, το ασήμι, τις πέτρες και δη τα μαργαριτάρια, στα οποία έχει και ιδιαίτερη αδυναμία. «Η μεγαλύτερη συγκίνηση ήταν όταν πήρα για πρώτη φορά τα φλόγιστρα στα χέρια μου και έκανα τις πρώτες μου συγκολλήσεις» λέει στη Voria.gr η Χαρά Τσιροπούλου.

Μέσα στην κρίση είδε την αγορά να αλλάζει και να δημιουργούνται νέες ανάγκες για κοσμήματα και με άλλα μέταλλα, εκτός του χρυσού, σε οικονομικότερες τιμές, χωρίς όμως εκπτώσεις στην εμφάνιση και την ποιότητα. Έτσι, άρχισε δοκιμαστικά με δημιουργίες της αρχικά στον ευρύτερο φιλικό της κύκλο και αργότερα τροφοδοτώντας άλλα καταστήματα και το 2014 δημιούργησε την Charisma Handmade Jewelry. Μετά δε το κλείσιμο, το 2017, του καταστήματός της στην Εγνατία, άρχισε να «οργώνει» τις εκθέσεις κοσμήματος, αναζητώντας νέα πεδία για τις δικές της δημιουργίες.

Η Αθήνα, όπου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, είναι, όπως λέει, ένας ενδιάμεσος σταθμός, αφού θέλει να επεκταθεί στο μέλλον με φυσική παρουσία και στη νησιωτική Ελλάδα.

Ήδη άλλωστε τροφοδοτεί με τα κοσμήματά της πολλά νησιά.