Skip to main content

Κοσμηματοπώλες: Το αίσθημα ανασφάλειας πυροδοτεί ακραίες αντιδράσεις

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου «είναι αδύνατο να είναι σε θέση να κάνουν καθήκοντα φύλαξης και ανάλυσης κινδύνου».

Η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας πυροδοτεί ακραίες μορφές άμυνας, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοποιών σε ανακοίνωσή της σχετικά με το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής, 21 Σεπτέμβρη που οδήγησε στον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου.

Η ΠΟΒΑΚΩ υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου «είναι αδύνατο να είναι σε θέση να κάνουν καθήκοντα φύλαξης και ανάλυσης κινδύνου για τη συμπεριφορά κάθε επίδοξου κακοποιού».

Παράλληλα, ζητά από το κράτος να μεριμνήσει για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των τραγικών γεγονότων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μέριμνα για την εμπέδωση ασφάλειας στους πολίτες

Άλλο ένα κρούσμα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ και ατελείωτο κατάλογο, κακόβουλων ενεργειών σε βάρος των επαγγελματιών του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας.

Το γεγονός που έλαβε χώρα στις 21/9/2018 σε βάρος κοσμηματοπώλη, στην περιοχή της Ομόνοιας, είχε την θλιβερή κατάληξη να απωλεσθεί η ζωή ενός συμπολίτη μας.

Στεκόμαστε με λύπη απέναντι στην εξέλιξη αυτή, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα αίτια που την προκάλεσαν.

Η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας και φόβου που πλανάται πάνω από τη χώρα, προκαλεί έντονο το αίσθημα ανασφάλειας τόσο για την ζωή όσο και για τις περιουσίες μας και πυροδοτεί τέτοιου είδους αντιδράσεις, συμπεριφορές και ακραίες μορφές άμυνας, που είναι απορριπτέες υπό το πρίσμα της αντικειμενικής οπτικής σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Όμως είναι άδικο και απορρίπτουμε τους χαρακτηρισμούς που επιχειρούν να προσάψουν σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, κάποιοι κύκλοι μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακινούμενοι από το συλλογικό ασυνείδητο, εξαιτίας της θλιβερής κατάληξης που είχε μια κακόβουλη ενέργεια σε βάρος ενός ανθρώπου της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, ανοίγοντας κάθε μέρα τα μαγαζιά τους είναι αδύνατο να είναι σε θέση να κάνουν καθήκοντα φύλαξης και ανάλυσης κινδύνου για τη συμπεριφορά κάθε επίδοξου κακοποιού. Εξάλλου αυτός ο ρόλος ανήκει στα εντεταλμένα όργανα του κράτους. Σ' ένα κράτος που οφείλει να παράσχει το δημόσιο αγαθό της ασφάλειας και να προσφέρει τις κοινωνικές του υπηρεσίες.

Ο κλάδος μας έχει θρηνήσει πολλούς συναδέλφους και έχει δεχτεί πάρα πολλά κρούσματα εισβολής στα καταστήματα μας με διάφορες μεθόδους, βυθίζοντας στο πένθος οικογένειες και καταστρέφοντας μόχθους ολόκληρης ζωής.

Συνεχίζουμε να ζητούμε από το κράτος να μεριμνήσει για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των τραγικών γεγονότων».