Τρίτη 7 Απριλίου 2020
x

ΚΟΣΟΒΟ: ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΛΑΒΕ Ο ΚΟΥΡΤΙ

Ο Άλμπιν Κούρτι αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Χάσιμ Θάτσι - Διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου.

Ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόσοβο. Το κίνημα «Αυτοδιάθεση», που κέρδισε τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι ότι για την θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού ορίζει τον αρχηγό του κινήματος 'Αλμπιν Κούρτι. Ο Χάσιμ Θάτσι είχε ήδη υπογράψει την απόφαση να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κούρτι από εχθές καλώντας τον να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει.

Με την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας έναρξης των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης αρχίζουν και επίσημα οι διαβουλεύσεις για να εξασφαλιστεί κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσόβου, αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα πρέπει εντός της χρονικής περιόδου των 15 ημερών να αξιοποιήσει ή να επιστρέψει την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο 'Αλμπιν Κούρτι εδώ και ένα μήνα περίπου διεξάγει άτυπα διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου Ίσα Μούσταφα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου αρνείται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εξαιτίας της άρνησης του Κούρτι να εγγυηθεί την εκλογή του Ίσα Μούσταφα ως προέδρου της Δημοκρατίας το 2021, όταν θα λήξει η θητεία του νυν προέδρου Χάσιμ Θάτσι. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από το κοινοβούλιο.

Ο 'Αλμπιν Κούρτι κάλεσε σήμερα την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ανήγγειλε ότι παράλληλα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις και με κόμματα των μειονοτήτων. Η βουλή του Κοσόβου αποτελείται από 120 βουλευτές. Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» κατέχει 29 έδρες και για το σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί την στήριξη όχι μόνο της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου, που κατέχει 28 έδρες, αλλά και κάποιων βουλευτών που  εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ