Skip to main content

Γαβράς στη Voria:Το Μακεδονικό μπορεί να διχάσει για χρόνια την Ελλάδα

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και παρουσίασε την αυτοβιογραφία του. Η πολιτική, η ουτοπία και η ταινία για τον Βαρουφάκη.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο σπουδαίος σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς για την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του με τίτλο «Πήγαινε όπου είναι αδύνατον να πας», σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της πόλης.

Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από λάτρεις και θαυμαστές, ο βαθιά πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης μίλησε για την αγάπη του για την έβδομη τέχνη, τη γυναίκα του - τον έρωτα της ζωής του όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε - τα πρώτα του χρόνια στη Γαλλία, αλλά και τις αλλαγές που ο ίδιος παρατηρεί έπειτα από δεκαετίες απουσίας του από το ελληνικό γίγνεσθαι.

«Άλλαξε η οικονομία, το τοπίο, η Αθήνα - τότε ήταν μικρή» ανέφερε ο κ. Γαβράς και κοιτώντας το κοινό πρόσθεσε: «Αλλάξατε όλοι. Δεν σκέφτεστε με τον ίδιο τρόπο». Μη μπορώντας να αποφύγει την πολιτική χροιά στον λόγο του, τόνισε πως η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, τα οποία «σας τα έβαλαν οι πολιτικοί». «Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη σχέση σας μαζί τους ως μία "σχιζοφρενική σχέση"» σημείωσε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του θρυλικού «Ζ» λέγοντας πως πάντοτε οι πολιτικοί δίνουν υποσχέσεις που δεν τηρούν αλλά στη συνέχεια οι πολίτες τους ξαναψηφίζουν.

Μιλώντας, μάλιστα, στη Voria.gr για το Μακεδονικό ζήτημα, ο κ. Γαβράς έκανε λόγο για «τεράστιο πρόβλημα» που θα μπορούσε να διχάσει την Ελλάδα «για πολλά, πολλά χρόνια». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη σύγκλισης όλων των πολιτικών κομμάτων, που με τη βοήθεια και της Εκκλησίας «οφείλουν να πάρουν μία καλή απόφαση για το ζήτημα και να πείσουν τον λαό πως έχουν βρει τη σωστή λύση».

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, ο σκηνοθέτης επισήμανε δύο λόγους που τον ώθησαν να γράψει την αυτοβιογραφία του. Αφενός, εξήγησε ο ίδιος, το σκεπτικό πίσω από κάθε ταινία: Πώς και γιατί γεννήθηκε κάθε φιλμ, κάτω από ποιες συνθήκες, αλλά και πόσες σκέψεις και ιδέες παρέμειναν ανολοκλήρωτες. Αφετέρου, τα εγγόνια του. «Νομίζουν ότι ήρθα στη Γαλλία με μία βάρκα» είπε χαριτολογώντας και συμπλήρωσε πως ήθελε να εξιστορήσει μέσα από αυτές τις σελίδες τον τόπο και τον τρόπο που γεννήθηκε, πώς μεγάλωσε, πώς ήταν τα πράγματα όταν έφθασε στη Γαλλία.



Σε άλλο σημείο της παρουσίασης, δήλωσε υποστηρικτής της ουτοπίας, παραθέτοντας τη φράση ενός φίλου του: «Ουτοπία δεν είναι αυτό που δεν μπορεί να γίνει, είναι αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαβράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα ταινία που ετοιμάζει, βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι ηττημένοι», στο οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναλύει τα στοιχεία της κρίσης που ξέσπασε το 2008-2009 στις ΗΠΑ και καταγράφει το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως την έζησε ο ίδιος. Το σενάριο είναι ήδη έτοιμο, επιβεβαίωσε ο σκηνοθέτης, εκφράζοντας την ελπίδα να ξεκινήσουν τα γυρίσματα την άνοιξη του 2019. Γνωστοποίησε, τέλος, πως το φιλμ θα γυριστεί στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Βερολίνο και φυσικά στην Αθήνα.