Skip to main content

Κοστέλο: Χρειάζεται δουλειά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο Κοστέλο υπογράμμισε την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τις 22 Ιανουαρίου.

Ο όρος «καθαρή έξοδος» δεν είναι ίσως η καταλληλότερη και πιο χρήσιμη ορολογία για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος εκτίμησε ο επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Υπογράμμισε την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τις 22 Ιανουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup προκειμένου να ανοίξει και η συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο αφού θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, η τρίτη αξιολόγηση συνδέεται συνολικά με 110 απαιτούμενα από τα οποία έχουν υλοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο, ενώ έκανε λόγο για ικανοποίηση από τις κινήσεις του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Προειδοποίησε ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά θα παραμένουν μεγάλες προκλήσεις και μετά τον Αύγουστο του 2018» και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης».

Παραδέχτηκε πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις στην ώρα τους. «Οι υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ρεαλιστικοί, αλλά χρειάζονται και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» παρατήρησε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν εφικτές φορολογικές μειώσεις στο μέλλον.