Skip to main content

Κοστέλο: Προσοχή στον σχεδιασμό του νέου νόμου Κατσέλη

Στόχος όπως είπε είναι αφενός να ενισχυθεί η προσπάθεια εξυγίανσης των κόκκινων δανείων, αφετέρου να προστατευτούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες.

Την έκθεση του Ευρωπαϊικού Εξαμήνου για την Ελλάδα παρουσίασε ο Ντέκλαν Κοστέλο σε συνέδριο που οργανώνει η Κομισιόν σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στην Αθήνα, με θέμα την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

O επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 13 χωρών της Ε.Ε. στις οποίες διαπιστώνονται υπερβολικές μακροοικονομικές ισορροπίες και επεσήμανε την ανάγκη αυτές να αντιμετωπιστούν με την τήρηση των πολιτικών, που έχουν συμφωνηθεί.

«Τα δίδυμα ελλείμματα διορθώθηκαν ευρέως, όμως παραμένουν προβλήματα που κληρονομήθηκαν από την κρίση. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να αντιμετωπιστούν», είπε σύμφωνα με το naftemporiki.gr, προσθέτοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να μετακινηθεί η χώρα από ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% σε ρυθμούς 4% τουλάχιστον.

Αναφερόμενος στην κληρονομιά της κρίσης, τόνισε πως αυτή είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, η αρνητική διεθνής επενδυτική θέση και ο μεγάλος όγκος κόκκινων δανείων. Αυτά με τη σειρά τους, όπως εξήγησε, επιβαρύνουν τον ευάλωτο τραπεζικό τομέα, περιορίζουν την προσφορά πιστώσεων και κρατούν σε χαμηλά επίπεδα επενδύσεις και παραγωγικότητα.

Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ελλάδα, η οποία όμως, όπως είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί με περαιτέρω εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία τους, είπε. Το επενδυτικό κενό

Ο κ. Κοστέλο ανέφερε πως η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα παραμένει 27η στις 28 χώρες της ΕΕ ως προς την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, καθώς ότι έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο επενδυτικό κενό. Λείπουν συγκεκριμένα περισσότερα από 15 δισ. σε επενδύσεις για να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Θέλουμε να δούμε την τήρηση των στόχων για τις κρατικές επενδύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, διότι η υποεκτέλεση κρατά πίσω την ανάπτυξη» ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε πάντως πως το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, επανέλαβε ότι θα πρέπει να τηρηθεί αυτός για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ για τις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν την ιδιοκτησία τους.

Το αγκάθι των κόκκινων δανείων και οι επιχειρήσεις- ζόμπι

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, της μείωσης δηλαδή των κόκκινων δανείων, τόνισε πως αποτελεί κλειδί για την αύξηση των επενδύσεων. Σημείωσε δε πως υπάρχουν επιχειρήσεις - ζόμπι στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει είτε να γίνουν βιώσιμες, είτε να κλείσουν.

Αναγνώρισε επίσης πως η Ελλάδα είναι πράγματι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ωστόσο, όπως είπε, αυτό συμβαίνει γιατί και τα προβλήματα στη χώρα ήταν μεγαλύτερα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Υπογράμμισε ότι οι θεσμοί εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να προλάβουν το Eurogroup της 5ης Απριλίου και ανέφερε ότι υπάρχει η δυναμική για την επίτευξη μίας ισορροπίας ανάμεσα σε όλες τις πλευρές.

Στόχος είναι αφενός να ενισχυθεί η προσπάθεια εξυγίανσης των κόκκινων δανείων, αφετέρου να προστατευτούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες. Χρειάζεται όμως προσοχή στον σχεδιασμό, γιατί συν τοις άλλοις θα έχει και δημοσιονομικό κόστος: 150 εκατ. το 2019, 200 εκατ. ευρώ το 2020 και συνολικά 800 εκατ. ευρώ έως το 2022.

Μιλώντας σε συνέδριο για την βιώσιμη ανάπτυξη, που διοργανώνει η Κομισιόν σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, ο κ. Κοστέλο ανέφερε ακόμη πως είναι παρανόηση ότι η Κομισιόν δεν έχει δώσει την απαιτούμενη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απλώς πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία και γι’ αυτό ακριβώς η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.