Skip to main content

Τι συμβαίνει με τις τιμές στα ράφια- Οι εκτιμήσεις για φρένο στις αρχές του 2022

Προσπάθειες συγκράτησης του κύματος ανατιμήσεων από λιανέμπορους και προμηθευτές - Πότε θα αποκατασταθεί η ισορροπία, σύμφωνα με τον Γ. Μασούτη

Μουδιασμένοι και ανήσυχοι οι καταναλωτές παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαφαινόμενες αυξήσεις προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τους ίδιους να τσεκάρουν από δύο φορές τις τιμές προκειμένου να διαπιστώσουν ποια προϊόντα έχουν ακριβύνει και ποια όχι.  

Μέχρι στιγμής όπως αναφέρουν στη Voria.gr, δεν παρατηρούν ιδιαίτερη αύξηση των τιμών, επισημαίνουν όμως ότι βασικά ήδη διατροφής όπως τα τυροκομικά, τα αλλαντικά και τα κρεατικά, έχουν «τσιμπήσει» προς τα πάνω το τελευταίο διάστημα, ενώ αύξηση βλέπουν ήδη στις τιμές των αρτοσκευασμάτων.

Από την πλευρά τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ – μάρκετ έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να συγκρατήσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, τις ανατιμήσεις των προϊόντων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Μασούτης Α.Ε», και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης, αναφέρει στη  Voria.gr: «Οι όποιες αυξήσεις, υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι όλες υπό εξέταση, δηλαδή πόσο τις εκατό θα είναι και πότε θα υλοποιηθούν. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με τη δυναμική της κάθε εταιρείας και τη δυνατότητα που έχει να στοκάρει σε κάποια προϊόντα, ιδιαίτερα πρώτης ανάγκης, θα περάσουν στην αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή ακόμα, υπάρχει μια συγκράτηση».

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα είναι συγκυριακές και ότι οι τιμές θα μειωθούν μόλις αποκατασταθούν τα έξοδα των μεταφορικών εταιρειών που όπως λέει είναι το πιο βασικό και κατά δεύτερον τα έξοδα των ειδών συσκευασίας.

«Δεν είναι ότι αυξήθηκε τόσο πολύ η πρώτη ύλη, δεν αυξήθηκε για παράδειγμα τόσο πολύ το αλεύρι, αλλά δυστυχώς λόγω ότι έχουν αυξηθεί τα μεταφορικά και τα υλικά συσκευασίας επηρεάζονται οι τιμές των προϊόντων. Από τον Δεκέμβριο και μετά θεωρώ ότι θα υπάρχει μια ισορροπία και από τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και μετά θα υπάρχει μια εξομάλυνση, εκτιμώ ότι το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα έχει ισορροπήσει η αγορά», εκτιμά ο ίδιος.

Ο κ. Μασούτης επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές ώστε να υπάρχει μια συγκράτηση των ανατιμήσεων και αυτό βέβαια όπως αναφέρει εξαρτάται από τη δυνατότητα που έχει ο καθένας.

«Γίνονται προσπάθειες να δημιουργήσουμε ένα στοκ ασφαλείας για να καλύψουμε αυτή την περίοδο. Εμείς που έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα αποθηκευτικά κέντρα στα Βαλκάνια, προσπαθούμε όπου μπορούμε και μας επιτρέπει η ρευστότητά μας, να στοκάρουμε προϊόντα, γιατί και εμείς θέλουμε να πουλάμε φθηνά, δεν θέλουμε να περάσουμε από την πρώτη ημέρα την ανατίμηση».

Αναφορικά με το κόστος ενέργειας υπογραμμίζει ότι η αύξηση θα επηρεάσει πάρα πολύ είτε τα σούπερ μάρκετ ως σημεία πώλησης είτε τους παραγωγούς.

Ο επικεφαλής της «Μασούτης Α.Ε» διευκρινίζει ότι κακώς διακινούνται σενάρια αισχροκέρδειας και εξηγεί: «Είναι λάθος αυτό που ακούγεται, σε λάθος περίοδο ψάχνει κάποιος αισχροκέρδεια. Αισχροκέρδεια μπορεί να δημιουργηθεί όταν πέφτει η τιμή του προϊόντος και όχι όταν ανεβαίνει. Δηλαδή αν υπάρχει αύξηση για παράδειγμα 20% σε ένα προϊόν, θα βάλει και άλλο 20% ο βιομήχανος; Το ζητούμενο είναι να το δούμε αυτό, όταν το Μάρτιο θα πέσουν οι τιμές στα μεταφορικά, της ενέργειας, τότε να ψαχτούμε για φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Πρόεδρος ΚΕΠΚΑ: Υπήρξαν αυξήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Θεσσαλονίκης Νικόλαος Τσεμπερλίδης, σημειώνει στη Voria.gr, ότι μπορεί να γίνεται έντονη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για το κύμα ακρίβειας, ωστόσο επισημαίνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα στα είδη διατροφής και καθημερινής ανάγκης.

«Προσωπικά βλέπω ανατιμήσεις σε προϊόντα καθημερινής ανάγκης και ειδών διατροφής και ιδιαίτερα στα γαλακτοκομικά, στα έλαια και τα σπορέλαια. Αυτό αποτυπώθηκε και από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η έρευνα έδειξε ότι πέρσι και πρόπερσι είχαμε αρνητικό πληθωρισμό -1,5%, και τα είδη διατροφής ήταν συνολικά στο 1,8% και αν κανείς έψαχνε να βρει καταλόγους για κάποια είδη, στον πίνακα διατροφής, εκεί έβρισκε αυξήσεις της τάξεως του 17 και 18%.»

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι αδικαιολόγητες καθώς τα σούπερ μάρκετ δεν έκλεισαν ποτέ και μάλιστα είχαν αύξηση στο τζίρο τους, προσθέτοντας πως το ίδιο διάστημα που τα προϊόντα αυξανόταν στα ράφια, οι τιμές των παραγωγών παρέμεναν ίδιες ή και χαμηλότερες.

«Παιζόταν ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας που ο κόσμος δεν μπορούσε να το παρακολουθήσει» επισημαίνει και συνεχίζει: «πρώτη φορά βλέπω τόσο ενορχηστρωμένη ενημέρωση για να αποδεχτούμε τις ανατιμήσεις, είναι σαν να προσπαθούν όλοι να πουν στον καταναλωτή ότι υπάρχουν οι διεθνείς ανατιμήσεις και άρα εσύ καταναλωτή καλείσαι να τις πληρώσεις».

Ο κ. Τσεμπερλίδης καλεί τον κόσμο όταν βλέπει αδικαιολόγητες τιμές και αυξήσεις να τις αναφέρει στο ΚΕΠΚΑ και μην αγοράζει αυτά τα προϊόντα γεγονός που όπως λέει θα πιέσει τις αλυσίδες και τους προμηθευτές.