Skip to main content

Κοτανίδου: Τετριμμένα και χιλιοειπωμένα πράγματα περιέχει η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Θεωρώ ότι είναι μια μελέτη που δεν λέει τίποτα καινούργιο, δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

«Ήταν έκπληξη για μένα η μελέτη Τσιόδρα–Λύτρα. Για εμάς είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια ότι όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει στις ΜΕΘ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θνητότητα. Αυτό το ζούμε πάρα πολλά χρόνια, το έχουμε επισημάνει σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει και ξαφνικά τώρα βλέπω ότι λέμε πράγματα τετριμμένα και γνωστά ως κάτι τρομερό νέο. Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά».

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Είμαι γιατρός, δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία πολιτικής αντιπαράθεσης. Θεωρώ ότι είναι μια μελέτη που δεν λέει τίποτα καινούργιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση συζήτηση για αυτή τη μελέτη, που στο κάτω – κάτω δημοσιεύθηκε και σε ένα περιοδικό, όχι πρωτοκλασάτο. Δυστυχώς για τη χώρα μας, η πανδημία χρησιμοποιείται για θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι πολύ λυπηρό για όλους τους γιατρούς, για όλους τους επιστήμονες, να γίνονται τέτοιες συζητήσεις», υπογράμμισε.

Όπως είπε, ο κ. Τσιόδρας είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, ο οποίος στον τομέα του έχει αναγνωριστεί παντού. «Έχει καταφέρει τα τελευταία 2 χρόνια να φέρει σε πέρας πάρα πολλά θέματα της πανδημίας. Θεωρώ ότι ο ρόλος του κ. Τσιόδρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι εξαιρετικός», δήλωσε.

Αναφορικά με την αναφορά της έκθεσης σε αυξημένη θνητότητα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι απόλυτο και το έχουν δείξει πολλές μελέτες όλα αυτά τα χρόνια, «γι’ αυτό ζητούσαμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ». Τόνισε, πάντως, ότι «εφόσον ένας άνθρωπος έχει δύσπνοια και δεν μπορεί να αναπνεύσει, το λιγότερο που μπορείς να του προσφέρεις είναι να τον διασωληνώσεις και να του προσφέρεις ό,τι είναι δυνατόν στο σημείο στο οποίο νοσηλεύονται. Αυτό είναι το ανθρώπινο».

«Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Μπορείτε να πάτε στα αρχεία του ΕΚΑΒ και να δείτε πριν την πανδημία, τις ουρές διασωληνωμένων ανθρώπων. Θυμάμαι χειμώνες που χάναμε 70 και 80 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν να μπουν σε ΜΕΘ. Δεν καταλαβαίνω γιατί το ανακαλύψαμε τώρα», δήλωσε.

Αυξάνεται η θνητότητα όταν αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Αναφορικά με την επισήμανση της έκθεσης ότι όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους, η κυρία Κοτανίδου είπε ότι δεν ευθύνεται η κόπωση του προσωπικού.

« Όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις στον κάθε άρρωστο τη μέγιστη δυνατή φροντίδα, τότε είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα. Αν μια νοσηλεύτρια φροντίζει 3, 4, 5 ή και 6 ασθενείς δεν είναι το ίδιο με το να φροντίζει μόνο έναν. Δυστυχώς ούτε νοσηλευτές υπάρχουν σε λίστες αναμονής για να προσληφθούν στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέα παιδιά όταν έρχονται στο χώρο της ΜΕΘ, που δεν είναι “ευχάριστος” και “εύκολος”. Έτσι, μετά από λίγο καιρό προσπαθούν να μεταφερθούν σε άλλο τμήμα, πιο “ανθρώπινο” και πιο “εύκολο” για την εργασία τους», εξήγησε.

«Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι γιατροί που να θέλουν να έρθουν και να δουλεύουν σε ΜΕΘ. Το τελευταίο διάστημα προσλήφθηκαν πολλοί γιατροί, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν εμπειρία σε Μονάδες. Θα πρέπει να περάσουν 2 χρόνια εκπαίδευσης για να μπορέσουν να το αποκτήσουν», ανέφερε.
Αυξημένη θνητότητα σε ΜΕΘ εκτός Αττικής

Ερωτηθείσα για τους αυξημένους δείκτες θνητότητας σε ΜΕΘ εκτός Αττικής, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, είπε ότι  αυτά τα πράγματα στην περιφέρεια, έπρεπε να έχουν διορθωθεί. «Αυτό που είχαμε πει, είναι ότι έπρεπε να γίνει αξιολόγηση των δομών των Μονάδων, να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να ενισχυθούν αυτές οι δομές. Σε εποχή όμως “πολέμου”, όπως η πανδημία, είναι φυσιολογικό, οι μονάδες που δεν είχαν την αντίστοιχη ετοιμότητα, να έχουν χειρότερη θνητότητα», δήλωσε και ζήτησε «να φτιαχτεί ένας σωστός χάρτης Υγείας στη χώρα, ο οποίος δεν υπάρχει».
«Θα είχαν σωθεί 1.500 ζωές, αν ήταν μικρότερη η πίεση»

«Εάν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε μια νοσοκόμα ανά έναν ασθενή, 6 γιατρούς ανά 6 κρεβάτια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είχαμε λιγότερους θανάτους», είπε η κυρία Κοτανίδου για την επισήμανση της έκθεσης Τσιόδρα – Λύτρα ότι θα είχαν σωθεί 1.500 ζωές, εάν υπήρχε λιγότερη πίεση στο ΕΣΥ.

«Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δυστυχώς για εμάς στην Ελλάδα, στις ΜΕΘ νοσηλεύομε ασθενείς που είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο βαριά από ότι είναι στις άλλες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική. Και αυτό επειδή παίρνουμε στις ΜΕΘ ασθενείς την τελευταία στιγμή, λίγο πριν καταλήξουν, καθώς τα κρεβάτια δεν επαρκούσαν ποτέ. Για το λόγο αυτό έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας σε ΜΕΘ και λίγο μεγαλύτερη θνητότητα», διευκρίνισε.
Το ΕΣΥ χρειάζεται lifting

Σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου, δεν αλλάζει τίποτα με την έκθεση των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, «είναι χιλιοειπωμένα πράγματα». «Όλοι οφείλουμε, αντί να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου να καθίσουμε όλοι μαζί και να κάνουμε κάτι καλύτερο για τους συνανθρώπους μας», σημείωσε.

Η ίδια επεσήμανε πως το ΕΣΥ χρειάζεται lifting, καθώς «ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τότε που δημιουργήθηκε. Δεν έγινε κάτι καινούργιο. Δεν έγιναν προσλήψεις, περάσαμε την απίστευτη οικονομική κρίση και αμέσως μετά ήρθε η πανδημία που χτύπησε το σύστημα στο πιο αδύναμο σημείο του, στις ΜΕΘ», συμπλήρωσε η κυρία Κοτανίδου.