Skip to main content

ΚΟΘ: Μνήμη και πρωτοπορία - Συναυλία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Η συναυλία θα δοθεί ανήμερα της τραγικής επετείου, την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου ‘Tears, Ashes and Remembrances’ του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Κώστα Χρηστίδη, γραμμένο κατά παραγγελία της Κ.Ο.Θ. για την εθνική αυτή επέτειο.

Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το ‘Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί’ του σύγχρονου Φινλανδού συνθέτη Μάγκνους Λίντμπεργκ, όπου ο πρωτοπόρος δημιουργός καταφέρνει να συνδυάσει την ποίηση με τη βιρτουοζιτέ σε «ένα από τα καλύτερα κοντσέρτα για βιολί που γράφτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες» (The Guardian). Σολίστ ο διακεκριμένος Ελβετός βιολιστής Sebastian Bohren.

Η ‘Συμφωνία αρ.104’ του Χάυντν είναι η τελευταία από τις λεγόμενες ‘Συμφωνίες του Λονδίνου’ και αποτελεί ένα εκλεπτυσμένο, ζωηρό και πνευματώδες έργο που αποκαλύπτει όλη τη συνθετική σοφία του δημιουργού του.

Η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, στις 21.00,  στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
Στο βιολί θα είναι ο Sebastian Bohren

Πρόγραμμα:
Κώστας Χρηστίδης: Tears, Ashes and Remembrances
Έργο-παραγγελία της Κ.Ο.Θ. για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού - Παγκόσμια πρεμιέρα

Μάγκνους Λίντμπεργκ (1958): Κοντσέρτο για βιολί αρ.1 

Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809): Συμφωνία αρ.104 σε ρε μείζονα, Hob.1/104