Skip to main content

Επέκταση Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο προανήγγειλε ο Κοτζιάς

«Παραιτούμαι ευτυχής» - Ευχαρίστησε δημοσίως Ζάεφ, Ντιμιτρόφ - Τσίπρας: «Ιστορική ημέρα για την ελληνική εξωτερική πολιτική» - Τι είπε για τα κονδύλια

Την επέκταση της Αιγαλίτιδας Ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια, σε πρώτη φάση στην πλευρά του Ιονίου, από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα, προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «σημαντική πολιτική επέκταση της κυριαρχίας της χώρας για πρώτη φορά από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο» και σημειώνοντας ότι τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα.

Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα Διαπόντια (Οθωνοί) μέχρι τα Αντικύθηρα και περιέγραψε τα βήματα που όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί να κλείσουν οι κόλποι, να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτό να γίνει η επέκταση στα 12 μίλια.

Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς. Με αυτά, η χώρα επεκτείνει, σ’ ένα πρώτο βήμα, από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδα ζώνη της. «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν, παντού, μαζί με τους κόλπους, οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία. Αυτό επεκτείνει τη δική μας κυριαρχία», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

«Δεν είναι κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η ΑΟΖ, είναι κανονική “εδαφική”. Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 ναυτικά μίλια, εκτός απ’ όπου είναι στενά, οπότε εκεί πάμε με την αρχή της μέσης γραμμής», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι το κλείσιμο των κόλπων και οι γραμμές βάσης πρέπει να πάνε στον ΟΗΕ και να κατατεθούν.

«Το δεύτερο, που είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, είναι ολοκληρωμένο από εμας απλώς θέλουμε τον έλεγχο και από διεθνείς χαρτογράφους, είναι η Κρήτη. Και είναι έτοιμο αλλά θέλει ξανά μέτρημα, από τα Αντικύθηρα και την Κρήτη μέχρι και το Σαρωνικό και σε πρωτόλειο πιο πολύ είναι από το Σαρωνικό πάνω μέχρι τον Παγασητικό, μέχρι τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας την Εύβοια κτλ., κι όπως ξέρετε, προγραμματίζουμε, κλιμακωτά, να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση αυαποτό το σχέδιο», σημείωσε ακόμη.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, σημαίνει επίσης ότι για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα ή άλλη δραστηριότητα εντός αυτής της ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε άδεια από μας πια, ενώ δε ζητούσαν μέχρι τώρα και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει, ό,τι προβλέπει, τυπικό ή ουσιαστικό, κάθε συμφωνία», ανέφερε ακόμη.

«Αθλιότητες τα περί μυστικών κονδυλίων»

Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής, σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ χαρακτήρισε αθλιότητες τα περί αδιαφάνειας στη διαχείριση των απόρρητων κονδυλίων.

Ο κ. Κοτζιάς, συγκινημένος, προχώρησε σε εκτενή περιγραφή των πεπραγμένων του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή όπως είπε που του έκανε να μετρηθεί τα προβλήματα της Εξωτερικής Πολιτικής.

«Κύριε πρωθυπουργέ η χώρα κάτω από την ηγεσίας σας κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την ανυποληψία. Η χώρα με αυτή την κυβέρνηση έκανε μια δημοκρατική εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα, σοβαρότητα, έχοντας στρατηγική και συγκροτώντας συμμαχίες», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Σκοπίων μίλησε για «ένα βήμα μπροστά» και ευχαρίστησε δημοσίως τους κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της χθεσινής ψηφοφορίας.

«Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής», σχολίασε επίσης ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στο χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τη μέχρι τώρα πορεία της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι αποκρούστηκαν τα όσα λέγονταν περί διεθνούς διπλωματίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των απόρρητων κονδυλίων ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε διαφανή την όλη διαδικασία και αναφερόμενος στις σχετικές καταγγελίες μίλησε για «αθλιότητες που πιστοποιούν ότι σε μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα».

Τσίπρας: «Ιστορική ημέρα για την ελληνική εξωτερική πολιτική» - Το «ευχαριστώ» στον Κοτζιά

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν πολύτιμος συνεργάτης υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας και τον ευχαρίστησε για όσα όσα προσέφερε για τον ελληνισμό και τη δημιουργία ενός νέου δόγματος στην εξωτερική πολιτική. Χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την ελληνική εξωτερική πολιτική τις εξελίξεις στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

«Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα όχι μόνο με οικονομικά προβλήματα, απαξιωμένη στις αγορές και στους δανειστές, παρία στη διεθνή οικονομική σκηνή, αλλά και μια χώρα με υποβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχει αναβαθμιστεί. Αποτελεί ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα επεκτείνεται» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας πως είναι πολύ δύσκολο σε καιρό ειρήνης μία χώρα να αλλάζει το συνταγματικό της όνομα. Όπως είπε σήμερα υλοποιείται με αποφασιστικότητα μία εθνική γραμμή, που καθορίστηκε από το 2008 στο Βουκουρέστι.

«Σήμερα είναι ιστορική, συμβολική ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική» μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ, τόνισε.

Τι είπε για τα μυστικά κονδύλια

Ως αθλιότητες απέρριψε τα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα κονδύλια.

«Είχα αναδείξει ότι η διαδικασία για τα απόρρητα κονδύλια γίνεται εκτός ελέγχου. Μειώσαμε τον απόλυτο αριθμό (είναι πέντε με έξι φορές μικρότερος), αλλά και δημιουργήσαμε πλαίσιο διαφάνειας» τόνισε και συνέχισε: «Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει μία εξωτερική πολιτική που στηρίζει. Τα ειδικά κονδύλια είναι αναγκαία, αλλά με θεσμικό πλαίσιο ελέγχου».

Έκανε λόγο για άθλια πρωτοσέλιδα με ψευδή στοιχεία από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, που όπως είπε, πλήττουν τη χώρα.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της εξωτερικής πολιτικής και της χώρας» διεμήνυσε. Πρόσθεσε δε πως μπορεί να ενημερώσει την αντιπολίτευση για τη διαχείριση των κεφαλαίων, ευρώ προς ευρώ.

Για τις τουρκικές προκλήσεις 

«Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «άραμε τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού που είχαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Να σημειωθεί ότι πριν την τελετή ο πρωθυπουργός ορκίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπουργός Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.