Skip to main content

Κοτζιάς: Δεν αληθεύει αυτό που λέει ο Τσίπρας για την ΑΟΖ με Ιταλία

Για μισές αλήθειες όσον αφορά ζήτημα της συμφωνίας με την Ιταλία για τον καθορισμό της ΑΟΖ κατηγορεί τον Τσίπρα ο Κοτζιάς.

Σκληρή απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε σχετικά με συμφωνία για την ΑΟΖ έδωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατηγορώντας τον μάλιστα για μισές αλήθειες.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε πως «δεν αληθεύει αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας. Πολύ λυπάμαι. Καταφεύγει πολλές φορές σε μισές αλήθειες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο κ. Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι είχε εισηγηθεί επί των ημερών του «να κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αφού κλείσουμε τους κόλπους», διαψεύδοντας τον πρώην πρωθυπουργό που του επέρριψε την ευθύνη για την μη υπογραφή της συμφωνίας λόγω «του φόβου της τεράστιας κριτικής και επίθεσης από την αντιπολίτευση».

«Η ΑΟΖ είναι δικαιώματα ενώ η αιγιαλίτιδα ζώνη και οι κόλποι είναι κυριαρχία. Η ΑΟΖ δεν έχει κυριαρχία», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Τσίπρας: «Είχαμε καταλήξει σε συμφωνία με τον Τζεντιλόνι το 2016, αλλά... »

Αναφορικά με τη συμφωνία με την Ιταλία για καθορισμό της ΑΟΖ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την στηρίζει και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική στρατηγική που να περιλαμβάνει αντίστοιχες συμφωνίες με Αίγυπτο και Αλβανία. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι το 2016 είχε φτάσει σε αντίστοιχη συμφωνία με τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι αλλά, όπως υποστηρίζει, ο Νίκος Κοτζιάς τον απέτρεψε λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει σκληρή κριτική για τα δικαιώματα στους Ιταλούς ψαράδες και την μειωμένη επήρεια σε ορισμένα νησιά. «Για αυτό τότε αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε. Η διαφορά είναι ότι τώρα υπάρχει το Τουρκο-Λιβυκό Σύμφωνο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.