Skip to main content

Κοτζιάς για Κυπριακό: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέχρι τη δικαίωση

Μέχρι να επιλυθεί οριστικά το Κυπριακό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ιστορικές υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, τονίζει ο ΥΠΕΞ.

H Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών και αποφασιστικότητας μέχρι να δικαιωθεί η κυπριακή υπόθεση, τονίζει ο υπουργός Εξωτετρικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, για τη συμπλήρωση 55 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κοτζιάς, αφού απευθύνει τις πιο εγκάρδιες ευχές για την ελευθερία και την ευημερία του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού, διαβεβαιώνει πως μέχρι να επιλυθεί οριστικά το Κυπριακό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις ιστορικές, πολιτικές και συμβατικές υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
"Αποτελεί τούτο", όπως υπογραμμίζει, "φόρο τιμής και υπόσχεση στους Κυπρίους και Ελλαδίτες αδελφούς μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ακεραιότητα της Μεγαλονήσου, στους αγνοούμενους και τις οικογένειές τους".
 
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών διατυπώνει τους κοινούς στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας και της Κύπρου που είναι, όπως αναφέρει, ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960, στο πλαίσιο μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της ΕΕ.
 
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει στο μήνυμά του πως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ελλάδας συνιστούν ο σεβασμός της κυπριακής ανεξαρτησίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την κυπριακή κυβέρνηση.