Skip to main content

Κοτζιάς: Η αλλαγή συνθήκης για τη Frontex απαιτεί ομοφωνία

Οι αλλαγές που απαιτούν ομοφωνία δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την αλλαγή ενός κανονισμού, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών για τη νέα Frontex.

Μήνυμα ότι δεν μπορεί οι αλλαγές των συνθηκών που απαιτούν ομοφωνία και διακυβερνητική διάσκεψη να κρυφτούν πίσω από την αλλαγή ενός κανονισμού στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με αφορμή τη δημιουργία της νέας Frontex.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», με τίτλο «Η αλλαγή συνθήκης για τη Frontex απαιτεί ομοφωνία» και απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα προτίθεται να θέσει βέτο στο ενδεχόμενο οι εταίροι να συμφωνήσουν σε παρεμβάσεις της συνοριοφυλακής/ ακτοφυλακής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός κράτους-μέλους, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ανάπτυξης μίας δημοκρατικής Ε.Ε. με κοινά σύνορα.

Υπενθύμισε πως κάθε μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενο, αρκεί να μην γίνεται στο… πόδι και να μην παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ, «στην περίπτωσή μας τα άρθρα 72 και 79 της Συνθήκες της Λισαβόνας».

Ερωτηθείς αν θα γίνει τελικά η τριμερής συνάντηση στη Χίο ανάμεσα στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει πως σε μια τέτοια συνάντηση, που θα αφορά στις ροές προσφύγων, είναι καλό να συμμετέχει η ΕΕ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την ΠΓΔΜ να εκπληρώσει την απαίτηση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και να συμβάλει στην επίλυση του ονοματολογικού με τόλμη, συνέπεια, περισσότερη διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και να επιδείξει ικανότητα της κουλτούρας έντιμων συμβιβασμών.

Σχετικά με το αν συμμερίζεται την αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού το 2016, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως «φιλοσοφία μου είναι αυτής της ιστορικής αισιοδοξίας».

Πάντως, προσέθεσε ότι υπάρχει «και μια λανθασμένη "υπεραισιοδοξία" που χρησιμοποιείται ως όπλο υποκατάστασης της ουσίας των διαπραγματεύσεων ή για να "κρυφτούν" προβλήματα και αντιφάσεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι θα δει τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Άιντε την πρώτη εβδομάδα του καινούργιου χρόνου, και σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχάσει ούτε για μια στιγμή ότι είναι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει κάθε κίνησή του να αποσκοπεί στην υλοποίηση των αποφάσεων του.

Τέλος, εξέφρασε την υποστήριξή του στο ψήφισμα της Βουλής με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος.

Πρόκειται, όπως είπε, για μια κίνηση συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστικής στήριξης της θέσης μας ότι η λύση του Μεσανατολικού έγκειται στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια.