Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018
x

ΚΟΤΖΙΑΣ: ΤΕΛΟΣ ΤΟ «MADE IN MACEDONIA» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Βάσει της Συμφωνίας τα προϊόντα της ΠΓΔΜ πρέπει υποχρεωτικά να μετατραπούν σε «Made in Rebublic of North Macedonia», τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Όσα προϊόντα φέρουν σήμερα την ένδειξη “Made in/Produced in/Product of Rebublic of Macedonia” θα πρέπει βάσει της Συμφωνίας υποχρεωτικά να μετατραπούν σε “Made in/Produced in/Product of Rebublic of North Macedonia”, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών 32 βουλευτών της ΝΔ (δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ).

Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι έτσι καθίσταται προς όλους απόλυτη η «διάκριση του τόπου προέλευσης των προϊόντων αυτής και της Μακεδονίας μας» και προσθέτει ότι «τα οφέλη στο εμπορικό πεδίο καθίστανται συνεπώς προφανή, καθώς από τη σημερινή κατάσταση, ιδιαίτερα στον οινοπαραγωγικό τομέα».

Εως τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το σύνολο των οίνων της ΠΓΔΜ φέρει την ένδειξη “Republic of Macedonia” ως προς τον τόπο προέλευσης. Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών.

Ειδικότερα, σε έγγραφη απάντηση που έδωσε ο κ.Κοτζιάς, στις 2 Ιουλίου 2018, στους βορειοελλαδίτες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ.Θεόδωρο Καράογλου και Φωτεινή Αραμπατζή, καθώς και στον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων, κ.Αριστείδη Φωκά, αφού υπογραμμίζει ότι «πρέπει να δούμε χωρίς παρωπίδες τι ισχύει σήμερα», απαντώντας στην «ρητορική που αφορά την αρνητική κριτική σε βάρος της συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει ως προς τις εμπορικές επωνυμίες και τα εμπορικά σήματα: «Εως τώρα, το σύνολο των οίνων της πΓΔΜ φέρει την ένδειξη «Republic of Macedonia» ως προς τον τόπο προέλευσης. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών, όσα προϊόντα φέρουν σήμερα την ένδειξη «made in / produced in / product of Macedonia», θα πρέπει, βάσει της συμφωνίας, υποχρεωτικά να μετατραπούν σε «mede in / produced in / product of North Macedonia», καθιστώντας έτσι προς όλους απόλυτη τη διάκριση του τόπου προέλευσης των προϊόντων αυτής και της Μακεδονίας μας». Και προσθέτει: «Τα οφέλη στο εμπορικό πεδίο καθίστανται συνεπώς προφανή σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, ιδιαίτερα στον οινοπαραγωγικό τομέα».

Αυστηροί κοινοτικοί κανόνες

Πολύ περισσότερο, συμπληρώνει ο υπουργός Εξωτερικών, «στη συμφωνία υπάρχουν σαφείς διατάξεις περί -ευνοϊκών για τη χώρα μας- προβλέψεων της ΕΕ στο θέμα των εμπορικών επωνυμιών και σημάτων». Ειδικότερα, αναφέρεται στην απάντηση:

-Θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ διεθνής ομάδα ειδικών για την υλοποίηση των διευθετήσεων μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο χωρών στα συγκεκριμένα θέματα.

-Ορίζεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από τα δυο μέρη θα γίνεται σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο. Βάσει των κανονισμών της ΕΕ, η προστασία των προϊόντων είναι απόλυτη εντός της ΕΕ.

Ο κ.Κοτζιάς αναφέρει επίσης ότι, «σύμφωνα με τον κανονισμό 1234/2007, όπως αντικαταστάθηκε με τον κανονισμό 1308/2013, η γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» έχει κατοχυρωθεί προς αποκλειστική χρήση από τους Ελληνες παραγωγούς οίνου της Μακεδονίας και έχει κατοχυρωθεί στο σχετικό μητρώο οίνων E-Bacchus».

Προστασία ελληνικών προϊόντων

Οσον αφορά περιπτώσεις παραβιάσεων, ο ίδιος αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των ελληνικών προϊόντων. «Όταν διαπιστώθηκε το 2011 –εξηγεί- η κυκλοφορία οίνου προέλευσης πΓΔΜ με την ονομασία «μακεδονικός» στη γερμανική αγορά, το υπουργείο προέβη στις απαραίτητες ενέργειες τόσο σε διμερές όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) και την Ενωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, ώστε άμεσα ο Γερμανικός Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος οίνου και Οινοπνευματωδών γνωστοποίησε στα μέλη του ότι η ένδειξη «μακεδονικός οίνος» δεν είναι αποδεκτή για οίνους που δεν προέρχονται από την Ελλάδα. Παράλληλα, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων που πουλούσε τους οίνους με την επίμαχη ονομασία από την πΓΔΜ αποφάσισε την διακοπή της πώλησής τους».

Να σημειωθεί, τονίζει ο κ.Κοτζιάς, ότι πρόσφατα «το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Αρχές του εξωτερικού για τη διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας της επιτόπιας αγοράς κυρίως στις χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελβετία και την Αυστραλία, για τον εντοπισμό προϊόντων απομίμησης κατοχυρωμένων ελληνικών οινικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ)». Είχε προηγηθεί στις 13 Ιουνίου 2018, «ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, ο οποίος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του ΥΠΑΑΤ για την παράνομη χρήση των οινικών ΠΓΕ «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο», επί των ετικετών οίνων που παράγονται ή εμπορεύονται στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά από επιχειρήσεις της πΓΔΜ, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Πολωνίας».

Η διεθνής ομάδα ειδικών

Η σύσταση της ομάδας των ειδικών, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει εντός του 2019. Αυτή θα λειτουργήσει το πλαίσιο της ΕΕ, με την κατάλληλη συνεισφορά του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (ΔΟΤ). Εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών. Ηδη, εξηγεί ο κ.Κοτζιάς, «στο υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε εξέλιξη προεργασία για τον συντονισμό σε ανώτατο υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδα, όλων των συναρμοδίων υπουργείων και φορέων, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα από ελληνικής πλευράς το έργο όσων θα μετάσχουν στις εργασίες της διεθνούς διαπραγματευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων».

Αποστολή της θα είναι «η υποστήριξη και ενθάρρυνση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο πλευρών, προκειμένου να θεσμοθετηθεί ένας ειλικρινής, δομημένος και με καλή πίστη διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τα εμπορικά ονόματα, τα εμπορικά σήματα και brand names (εταιρικές ονομασίες)».

Όλα τα παραπάνω, καταλήγει ο κ.Κοτζιάς, αφορούν το «γενικό πολιτικό – διπλωματικό χειρισμό των θεμάτων από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών. Τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στις ΠΟΠ – ΠΓΕ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης - Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης) ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων».

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Αραμπατζή:

Ωστόσο, με νέα, σημερινή ανακοίνωσή της η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή υποστηρίζει ότι ο κ. Κοτζιάς διαψεύδεται από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Μετά τον Πρωθυπουργό, που από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Σ.Β.Β.Ε. ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ευνοεί τα προϊόντα της Μακεδονίας μας σε σχέση με το παρελθόν, τη σκυτάλη παίρνει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στην απάντησή του σε σχετική Ερώτηση 32 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ως επιτυχία ότι τα προϊόντα της γείτονος χώρας, που μέχρι χθες καταχρηστικά ονομάζονταν “μακεδονικά” θα μετονομαστούν σε προϊόντα της “Βόρειας Μακεδονίας”, με τη θέση της Συμφωνίας σε ισχύ.

Τον κ. Κοτζιά διαψεύδει όμως ο Πρωθυπουργός της γείτονος, κ. Ζόραν Ζάεφ ο οποίος δηλώνει απερίφραστα ότι οι επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονικός” τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό!

Ο κ. Κοτζιάς επικαλείται το κοινοτικό κεκτημένο, που κατοχυρώνει τα μακεδονικά κρασιά ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αποκλειστικά από Έλληνες οινοπαραγωγούς αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν αυτά θα εξαιρεθούν ή όχι από τη διαπραγμάτευση της ονομασίας τους από την Μικτή Επιτροπή, όπως θα επέβαλε η αποκλειστικότητά τους.

Και φυσικά ο Υπουργός Εξωτερικών δεν είπε τίποτε για την τύχη πλειάδας άλλων προϊόντων, όπως ο Μακεδονικός Χαλβάς.

Παραδέχεται ότι η χρήση των εμπορικών επωνυμιών θα βρίσκεται στον αέρα μέχρι το 2022, αγνοώντας την ταχύτητα των μηχανισμών της αγοράς και την εμπορική απώλεια των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Δεν είπε λέξη για την τύχη των μακεδονικών μας προϊόντων στην περίπτωση διαφωνίας με τις αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής, όταν θα τα συναγωνίζονται -δυστυχώς, από θέση ισχύος- αυτά μιας κρατικής οντότητας, έναντι μιας Ελληνικής Περιφέρειας, της Μακεδονίας μας.

Ο κ. Κοτζιάς μπορεί να θεωρεί επιτυχία ότι στη συμφωνία αναφέρεται πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ “θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα, που πηγάζουν από τα εμπορικά ονόματα, τα εμπορικά σήματα και brandnames/εταιρικές ονομασίες”. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως και σε ό,τι αφορά τα μακεδονικά προϊόντα η Κυβέρνηση εκχώρησε κεκτημένα δικαιώματα και έφερε τη χώρα προ τετελεσμένων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ