Skip to main content

Κουβέλης: Ανοιχτός διάλογος με τους ομογενείς

Νέες ιδέες και προτάσεις, με την φρεσκάδα, την αισιοδοξία και την ανιδιοτέλεια που διακρίνουν τη νέα γενιά, κατέθεσαν στον Υφυπουργό Εξωτερικών οι νέοι και νέες ομογενείς στη συζήτηση που είχαν μαζί τ
Νέες ιδέες και προτάσεις, με την φρεσκάδα, την αισιοδοξία και την ανιδιοτέλεια που διακρίνουν τη νέα γενιά, κατέθεσαν στον Υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη, οι νέοι και νέες ομογενείς στη συζήτηση που είχαν μαζί του, στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη.

«Αισθανόμαστε πλέον ότι έχουμε λόγο και ρόλο», τόνισαν οι νέοι ομογενείς, που μίλησαν με ειλικρίνεια για τα θέματα που τους απασχολούν, όπως αυτά της προώθησης, της διάδοσης της ελληνόγλωσσης παιδείας και του πολιτισμού μας στις χώρες που ζούνε και την ενεργοποίησή τους στα δρώμενα της ομογένειας. Κατέθεσαν προτάσεις για τη βελτίωση των προγραμμάτων φιλοξενίας και για τη συμμετοχή τους, κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, σε εθελοντικά προγράμματα.

Μίλησαν, επίσης, για την ανάγκη καθιέρωσης μιας αμφίδρομης σχέσης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να συμπεριλάβει και τους Έλληνες της Διασποράς και για τη δημιουργία βάσης δεδομένων με βιογραφικά ομογενών Ελλήνων, αλλά και για την αγωνία τους για την καλύτερη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ακούστηκαν ακόμη και πιο προχωρημένες προτάσεις, όπως αυτή για εναλλακτική στρατιωτική θητεία, με αξιοποίηση των αποδήμων σε περιβαλλοντικά προγράμματα, που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κ. Κουβέλη.

«Μπαίνουμε στην ουσία των πραγμάτων», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, συγχαίροντας τους νέους και τις νέες για την πολύ καλή ατζέντα της συνάντησης, όπως και για την εκστρατεία που αναλαμβάνουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα- ένα θέμα τεράστιας σημειολογικής σημασίας, όπως το χαρακτήρισε- που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, με την επίσκεψή τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της ομογένειας, που δεν θα πρέπει να τη θυμόμαστε μόνο όταν την έχουμε ανάγκη. Επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με τους Έλληνες της διασποράς σε προγράμματα που αναδεικνύουν τον ελληνισμό, την ελληνικότητα, τον πολιτισμό, αλλά και την ανάγκη αναπτυξιακής συνεργασίας σε χώρες που η Ελλάδα έχει αναπτυξιακή παρουσία. Για τα προγράμματα φιλοξενίας της ΓΓΑΕ επεσήμανε ότι θα πρέπει να δυναμώνουν τους δεσμούς των νέων ομογενών, που θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Ελλάδα, όπως και να συμμετέχουν σε εναλλακτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, που σχετίζονται με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις Τέχνες κ.ά.

«Θα έχουμε ανοικτό διάλογο, ώστε να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις σας, που έχουν ειδικό βάρος», είπε ο κ. Κουβέλης στους νέους ομογενείς, με τη διαβεβαίωση της αμέριστης στήριξης που θα έχουν από την ελληνική πολιτεία.

Συνάντηση με το Προεδρείο του ΣΑΕ

Νωρίτερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με το Προεδρείο του ΣΑΕ, στην οποία παρέστη και ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς. Μετά από την αναλυτική ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Στ. Ταμβάκη και τα Μέλη του Προεδρείου, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το βασικότερο «είναι να ξέρουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ΣΑΕ, ένα θεσμοθετημένο όργανο από την εθνική νομοθεσία να μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την υλοποίηση μιας πολιτικής για τον απόδημο».

«Πρέπει να βάλουμε πολύ ξεκάθαρα τις στρατηγικές μας προτεραιότητες, τους επιχειρησιακούς μας στόχους για το τι θέλουμε να κάνουμε», είπε ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας συγκεκριμένα τα θέματα της ελληνικής γλώσσας, της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού, αλλά κυρίως το να υπάρξει μία αμφίδρομη επικοινωνία με τους Έλληνες της διασποράς. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δούμε συγκεκριμένες δράσεις και κατά συνέπεια το πώς σχεδιάζουμε και την οικονομική υποστήριξη, σε μία περίοδο οικονομικής δυσκολίας για τη χώρα. Είναι μία προτεραιότητα, πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε ότι για κάθε ευρώ που δίνουμε υπάρχει πραγματικά ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση και για το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, θα εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή το θέμα και ότι στη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης, που θα ακολουθήσει, δεν είναι δυνατόν να μη συμμετέχει και το ΣΑΕ.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος και να δοθεί μία οριστική λύση που θα δώσει την αίσθηση και τη σιγουριά στους απόδημους Έλληνες ότι έχουν ουσιαστική και πραγματική εκπροσώπηση».


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ