Skip to main content

Κουίκ: Ομπρέλα προστασίας στους δημοσιογράφους από τον ΟΑΣΕ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα αφύπνισης προς τις δημοσιογραφικές οργανώσεις για την επιβολή μέτρων κόντρα στην παραπληροφόρηση.

«Ανεξάρτητα με την ομπρέλα προστασίας που καλώς έπραξε ο ΟΑΣΕ να προσφέρει στους θαρραλέους των ΜΜΕ, είναι καιρός να αφυπνιστούν και όλες οι δημοσιογραφικές οργανώσεις, ερευνώντας, αναλύοντας και καταλήγοντας σε αποφάσεις για την επιβολή μέτρων, εναντίον εκείνων των δημοσιογράφων που γίνονται συνειδητά όργανα της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων (fake news) και της συμμετοχής τους σε σκοτεινές λογικές ιδιοκτητών ΜΜΕ στα οποία υπηρετούν. Και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Η Υπουργική του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη είχε αυτή τη φορά πληθώρα θεμάτων, που ξεκινούσαν (κυριάρχησε) από την ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας, το Μεταναστευτικό, τους foreign fighters/τρομοκρατία, το ενεργειακό, και γενικά όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τη διεθνή ατζέντα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού.

Αυτή τη φορά, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, μπήκε και το θέμα της ασφάλειας των δημοσιογράφων: «Των δημοσιογράφων εκείνων που τολμούν, ερευνούν, έχουν ισχυρή άποψη - την οποία και εκφράζουν δημόσια - είτε για θέματα των πατρίδων τους είτε για διεθνή ζητήματα, δημοσιογράφων που δεν ενδίδουν στο όποιο μιντιακό ή κρατικό σύστημα, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους».

Πολλά και γνωστά τα παραδείγματα στο ημερολογιακό έτος που κύλησε, σημειώνεται και προστίθεται: Εξάλλου, το δημοσιογραφικό επάγγελμά είναι ένα από εκείνα που κάθε χρόνο έχει ίσως τα περισσότερα θύματα από οποιοδήποτε άλλο κλάδο.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κουίκ διευκρινίζει πως όταν αναφέρεται σε δημοσιογραφικό επάγγελμα, προσωπικά συμπεριλαμβάνει και τους εικονολήπτες και τους φωτογράφους με τους συνεργάτες τους. «Γιατί εκείνοι είναι που στέκονται όρθιοι και καταγράφουν συρράξεις, βομβαρδισμούς, λεηλασίες κ.λπ. Δημοσιογράφοι και χειριστές των οπτικών μέσων είναι οι δύο απόλυτα συνεργαζόμενοι βραχίονες του κλάδου της ενημέρωσης των πολιτών» συμπληρώνει.

Στην ίδια ανακοίνωση ο υφυπουργός Εξωτερικών παραθέτει όλο το Ψήφισμα - Απόφαση του ΟΑΣΕ.

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Υπουργών του ΟΑΣΕ, αφού εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία για την αυξανόμενη απειλή στην ασφάλεια των δημοσιογράφων από, συν τοις άλλοις, τρομοκρατικές ομάδες και εγκληματικές οργανώσεις, καλεί τα κράτη να εφαρμόσουν πλήρως το σύνολο των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και των διεθνών τους υποχρεώσεων αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο σεβασμός, η προώθηση και προστασία της ελευθερίας αναζήτησης, λήψης και μετάδοσης της πληροφορίας ανεξαρτήτως συνόρων, καθώς και να καταδικάσουν δημοσίως και απαρεγκλίτως το σύνολο των επιθέσεων και βίας εναντίον δημοσιογράφων, όπως τον θάνατο, τον βασανισμό, την βίαιη εξαφάνιση, την αυθαίρετη σύλληψη, την αυθαίρετη κράτηση και την αυθαίρετη απέλαση, τον εκφοβισμό, την παρενόχληση, και τις απειλές όλων των ειδών, σωματικές, νομικές, πολιτικές, τεχνολογικές ή οικονομικές, που χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν το έργο τους και/ή αθέμιτα να επιβάλουν το κλείσιμο των γραφείων τους, και σε περιπτώσεις συγκρούσεων.