Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018
x

ΚΟΥΚΑΝ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα ήταν εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας, τόνισε ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.

Σλοβάκος ευρωβουλευτής ισχυρίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πει στα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός» σε ό,τι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας, παρά την σκληρή στάση που κρατά απέναντι στην κυβέρνηση και τις διπλωματικές της κινήσεις.

Ο Έντουαρντ Κούκαν ο οποίος είναι συχνά μεσολαβητής για πολιτικά θέματα της πΓΔΜ δήλωσε ακόμη πως «δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς μας είπε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είπε ότι δεν θα ήταν εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ από τις Βρυξέλλες.

Όταν ζητήθηκε από τον Κούκαν να διευκρινίζει τι ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε: «Ξέρετε, αυτό είναι θέμα παρασκηνίου, υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορείτε να μιλάτε μπροστά στους δημοσιογράφους γιατί θα πλήξετε τη δική σας υπόθεση».

Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι από την πλευρά τους τα μέλη του ΕΛΚ είπαν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι το κόμμα του «πρέπει να βλέπει τα πράγματα από μία ευρύτερη προοπτική», ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση για τις δύο χώρες και ότι «πρέπει να είναι οραματιστής».

ΝΔ: Η αλλαγή συντάγματος και η ονομασία erga omnes ήταν οι θέσεις του Κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο

Πηγές της ΝΔ σχολίασαν ότι αυθαιρέτως εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ «να μην είναι εντελώς αρνητικός σε ό,τι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας» και τόνιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματος.

«Ο κ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με  ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο Μόναχο επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θέσεις της ΝΔ σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

»Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός είναι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και για κάθε χρήση (erga omnes).

»Τόνισε επιπλέον ότι δεν μπορεί να γίνει καθοιονδήποτε τρόπο αποδεκτή η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» και επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος καλώντας τους Ευρωπαίους να τη σεβαστούν. Αναφερόμενος τέλος στην πορεία της διαπραγμάτευσης σημείωσε πως «η κυβέρνηση κρατά την αντιπολίτευση σε βαθύ σκοτάδι».

Μαξίμου: Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ ο κ. Μητσοτάκης

Με αφορμή τις δηλώσεις του Σλοβάκου ευρωβουλευτή για τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με τη δήλωσή του ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, Eduard Kukan, σύμφωνα με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα μέλη του ΕΛΚ, ότι "δεν θα είναι εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας" της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε ένα πράγμα για τον Πρόεδρο της ΝΔ.

Ότι έγινε συνήθεια του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, να εμφανίζεται ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό. Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται μόνο για επιπολαιότητα και υποκρισία, ή για μόνιμο σύνδρομο χαμαιλεοντισμού».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ