Skip to main content

Κούλογλου: Προοδευτική συμμαχία ως αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασε το φαινόμενο των fake news ενώ εξαπέλυσε πυρά εναντίον της ΝΔ αναφορικά με τα γεγονότα στη Βενεζουέλα.

«Εμείς αντιπαραθέτουμε μία προοδευτική συμμαχία της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και των Πρασίνων, η οποία μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όπου η Σοσιαλδημοκρατία έχει πάρει τα αναγκαία διδάγματα από την καταστροφική συνεργασία της με τη Δεξιά, τα προηγούμενα χρόνια, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά όπως είναι για παράδειγμα το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία».

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στη Λάρισα μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές κκ. Λυδία Κονιόρδου, Στέργιο Καλπάκη και Ιωάννα Κοντούλη. Ο κ. Κούλογλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας σημείωσε ότι στις μέρες μας και διεθνώς η πληροφόρηση δέχεται ισχυρά πλήγματα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Τζούλιαν Ασάνζ.

Όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η φυλάκισή του, η καταδίκη του και η πιθανή έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες «συνιστά μία χωρίς προηγούμενο υπόθεση όπου ένας δημοσιογράφος μιας άλλης χώρας πρόκειται να εκδοθεί για δημοσιεύματα του σε μία άλλη χώρα», για να συμπληρώσει ότι «εάν κάτι τέτοιο γίνει θα αποτελέσει ένα χωρίς προηγούμενο επεισόδιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μετά από όλες τις αυταρχικές εξουσίες σε όλο τον κόσμο».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κούλογλου αναφέρθηκε και στην κατάσταση της ελευθεροτυπίας και του φαινομένου των fake news στην χώρα μας λέγοντας πως «έχουμε μία πληθώρα ψευδών ειδήσεων καθώς επίσης και παραπληροφόρησης». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «σήμερα θα περίμενε κανείς ότι η πρώτη είδηση θα ήτανε αυτό που διαφαίνεται πλέον από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή η χώρα μας θα μπορέσει να αποπληρώσει ένα μέρος του δανείου προς το ΔΝΤ, το μέρος των δανείων με τα υψηλά επιτόκια».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούλογλου επιτέθηκε στην Ν.Δ με αφορμή τα γεγονότα στην Βενεζουέλα, λέγοντας πως «για πρώτη φορά στη χώρα μας με νωπή ακόμα τη μνήμη από τη στρατιωτική δικτατορία υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εγκωμιάζουν και παρακινούν για στρατιωτικά πραξικοπήματα». «Το πραξικόπημα φιάσκο στη Βενεζουέλα το οποίο έχει αποτύχει το υποστήριξαν διεθνώς δύο επιφανή στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ακόμα και εκείνες οι χώρες οι οποίες είχαν ταχθεί εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο αποδοκίμασαν το στρατιωτικό πραξικόπημα» είπε.

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών αλλά και για την σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Στέργιος Καλπάκης.

Ο κ. Καλπάκης σημείωσε πως «το ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, ενώ τόνισε ότι «ζητούμενο είναι ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί την επόμενη ημέρα».

Μιλώντας για το παράδειγμα των εκλογών στην Ισπανία ο κ. Καλπάκης, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πέρα από το ενθαρρυντικό μήνυμα που έδωσε τη νίκη του Πέδρο Σάντσεθ και η προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, είχαμε και το ιδιαίτερα ανησυχητικό διψήφιο ποσοστό που πήρε το ακροδεξιό κόμμα, που στην ουσία είναι πολιτικοί απόγονοι του Φράγκο».
Αναφερόμενος στην στάση της Ευρωπαϊκής Δεξιάς στην Ευρώπη ο κ. Καλπάκης είπε πως «στην προσπάθεια της να συγκρατήσει δυνάμεις υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα και ρητορική», ενώ τόνισε ότι «αυτή η πολιτική προσωποποιείται στην υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ». Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Καλπάκης είπε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά για να υπάρξει προοπτική, ενώ αναφέρθηκε στη διακήρυξη - όπως είπε - που δόθηκε στη δημοσιότητα για τις ευρωεκλογές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία.

«Στη διακήρυξη γίνεται αναφορά σε επτά σημεία αλλά θα αναφέρω μόνο δύο για την οικονομία του χρόνου. Αφορά την κατοχύρωση ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα ο οποίος περιλαμβάνει τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, τις ευρωπαϊκές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Πώς δηλαδή οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένα νομιμοποιημένα όργανα και όχι από άτυπα εξωθεσμικά κέντρα» τόνισε.

Τέλος, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις». «Έχω την εντύπωση ότι δεν περνάει μέρα που να μην ακούμε μία δήλωση είτε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είτε από κάποιο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας όπου να μην αμφισβητείτε κάποιο εργασιακό κεκτημένο» είπε.

Για την σημασία της ενότητας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μίλησε η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «θέλουμε να αλλάξει η Ε.Ε και να γυρίσει σελίδα υπέρ της πλειοψηφίας των πολιτών της Ευρώπης και όχι υπέρ μιας ελίτ» για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «όλοι πρέπει να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες».

Μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, η κ. Κονιόρδου είπε ότι «αυτές οι δυνάμεις που έχουν δημιουργήσει αυτές τις πολιτικές λιτότητας είναι όμηροι των μεγάλων συμφερόντων» και τόνισε πως «έχει μεγάλη σημασία σήμερα να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι άνθρωποι που βλέπουν καθαρά και που δουλεύουν για το δημόσιο καλό».

Μεταξύ άλλων, η κ. Κονιόρδου μίλησε για την σημασία του πολιτισμού στην Ευρώπη και στη χώρα μας λέγοντας πως «ο πολιτισμός είναι ο άυλος τόπος όπου άνθρωπος μπορεί να βρει την ελευθερία του». «Ο ελληνικός πολιτισμός προσέφερε στην Ευρώπη πολύ σπουδαία δώρα. Ο πολιτισμός μας πέρα από προγονολατρεία και εθνικιστικές κραυγές έδωσε πραγματικά ένα μεγάλο δώρο που λέγεται διάλογος. Έδωσε την δημοκρατία, έδωσε τους θεσμούς της δικαιοσύνης, έδωσε την διαλεκτική. Την δυνατότητα δηλαδή να βλέπει κανείς και από τις δύο πλευρές πριν πάρει μία απόφαση. Τέλος, έδωσε το μεγάλο όπλο της διάκρισης, της ικανότητας δηλαδή να διακρίνει κανείς ανάμεσά στο σωστό και το λάθος» είπε η κ. Κονιόρδου.

Σημειώνεται ότι το βράδυ κ. Κούλογλου θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά» σε εκδήλωση στο Μύλο του Παππά. Στην ίδια εκδήλωση, εκτός από τον Στέλιο Κούλογλου, θα απευθύνουν χαιρετισμό οι συνυποψήφιοί του ευρωβουλευτές Λυδία Κονιόρδου, Ιωάννα Κοντούλη και Στέργιος Καλπάκης. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας.