Skip to main content

Κουμουτσάκος: Ενίσχυση κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων

Ο αναπληρωτής υπουργός θα μεταβεί στο Ελσίνκι προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο Ελσίνκι μεταβαίνει αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Συμβούλιο, αλλά και της γενικότερης ενημέρωσής του είχε σήμερα σειρά επαφών και συναντήσεων. Σε σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και τις ηγεσίες της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και του Αεροπορικού Τομέα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης οι κ. Πλακιωτάκης και Κουμουτσάκος ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο, τα δεδομένα των μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη επιχειρησιακής αναβάθμισης του Σώματος σε εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό.

Σε συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της Frontex για την Ελλάδα και την Κύπρο, Γρηγόρη Αποστόλου, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες.

Τέλος, με τον Φιλίπ Λεκλέρκ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Τζιανλούκα Ρόκο από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης συζήτησαν τα ζητήματα νομοθεσίας ασύλου, εφαρμογής του προγράμματος εθελούσιας επιστροφής και δημιουργίας καταφυγίων για τα ασυνόδευτα παιδιά και συμφώνησαν να είναι σε επικοινωνία για να αντιμετωπίσουν επιχειρησιακά και νομικά προβλήματα.