Skip to main content

Κουμουτσάκος: Κίνδυνοι για γλώσσα και ταυτότητα από τις Πρέσπες

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της γύρω από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής άσκησε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η κυβέρνηση πρέπει «να αποκρυπτογραφήσει» το μήνυμα που εκπέμπει η 'Αγκυρα, με την «παραβατική και προκλητική» πολιτική της «διαρκούς έντασης» τον τελευταίο χρόνο, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι «σε τέτοιες συνθήκες, συνεχών προκλήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος» με την 'Αγκυρα.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών, με τις σημερινές «παραβιάσεις και υπερπτήσεις» από τουρκικά αεροσκάφη επάνω από το Αγαθονήσι «μόνο ανησυχία και προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν» και αποτελούν «προκλητική και έμπρακτη» απάντηση στο χθεσινό διάβημα της χώρας μας, το οποίο, υπενθύμισε, ότι η ΝΔ είχε ζητήσει να γίνει αμέσως μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου, που μετέφερε τον πρωθυπουργό.

«Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν; Το συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί αποκλιμάκωση της διαρκούς έντασης του τελευταίου χρόνου θα έλεγα, όχι μόνο των τελευταίων μηνών. Αντιθέτως, επιχειρεί με μια πολιτική, παραβατική και προκλητική, να οδηγήσει και να σπρώξει την Ελλάδα σε υποχωρήσεις» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε:

«Το μήνυμα αυτό, που εκπέμπει η 'Αγκυρα πρέπει να το αποκρυπτογραφήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση. Να αφήσει τους ερασιτεχνισμούς, να αφήσει τις επιπόλαιες κουβέντες και τις βιαστικές και να αναλογιστεί ακριβώς τι εκπέμπει, ως μήνυμα, η 'Αγκυρα. Στις παρούσες συνθήκες, υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει ένας εποικοδομητικός και ουσιαστικός διάλογος με την 'Αγκυρα».

Ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η ΝΔ δεν είναι εναντίον του διαλόγου, αντιθέτως τον επιθυμεί, «διότι μόνο έτσι μπορούμε να πορευτούμε με τον ανατολικό μας γείτονα», αλλά υπογράμμισε: «Όμως, ο διάλογος αυτός, για να έχει ουσία, πρέπει να γίνεται σε μια ατμόσφαιρα, που να επιτρέπει την προοπτική του διαλόγου. Δηλαδή, ένας διάλογος που δε θα γίνεται κάτω από την πίεση παραβιάσεων, παραβατικών συμπεριφορών, ακραίων πολλές φορές δηλώσεων και προσβλητικών τοποθετήσεων από την τουρκική ηγεσία, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Ερντογάν και φτάνοντας και σε απλούς βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης».

«Επομένως, το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο : Σε τέτοιες συνθήκες, συνεχών προκλήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος» συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε :

«Ζητάμε από την κυβέρνηση, απαιτούμε από την κυβέρνηση, να μην προχωρήσει σε οποιασδήποτε μορφής δέσμευση, σε οποιασδήποτε μορφής μείζονα πρωτοβουλία σε κρίσιμα και ζωτικά εθνικά συμφέροντα, ακριβώς γιατί είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Δεν μπορεί και δεν πρέπει με τη δική της λογική να δεσμεύσει τη χώρα για πολύ κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που η ΝΔ εγκαίρως έθεσε». Προειδοποίησε για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους, εάν «κύκλοι» εντός της χώρας μας, επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν προβλέψεις της συμφωνίας για την ταυτότητα και τη γλώσσα της γειτονικής χώρας, προσφεύγοντας σε διεθνείς οργανισμούς και πρόσθεσε :

«Η κυβέρνηση υποβαθμίζει αυτόν τον κίνδυνο, αυτό δείχνουν μέχρι τώρα οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις της. Η δική μας δουλειά - και την κάνουμε με σοβαρότητα και καθόλου με μικροκομματική διάθεση - είναι να επισημαίνουμε το επικίνδυνο αυτό ενδεχόμενο, ώστε να διαμορφώσει από τώρα η Ελλάδα ένα τείχος επιχειρημάτων και πολιτικών, ώστε να μη γίνει εφικτή αυτή η επιδίωξη, των κύκλων, που σας ανέφερα».

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι το 2019 είναι μια εκλογική χρονιά και «θα καταγραφεί ως μια ιστορική χρονιά, χρονιά αλλαγής των πολιτικών χαρακτηριστικών, της πολιτικής ζωής της χώρας». Κάλεσε, για «στιβαρή ψήφο» στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πρόσθεσε ότι «εθνικές εκλογές μπορεί να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή, διότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση», ακόμη και παρά την ενδεχόμενη επιδίωξή της να εξαντλήσει τη θητεία της και εκτίμησε : «Κάθε μέρα παραμονής θα είναι ημέρα ζημιάς και τελικά τα αποτελέσματα θα είναι συντριπτικά, δε θα είναι μια απλή ήττα, θα είναι μια πανωλεθρία».