Skip to main content

Κούρδοι Συρίας προς Ουάσιγκτον: Μας πουλήσατε, αφήνετε να μας σφάξουν

Για ανήθικη στάση των ΗΠΑ κάνει λόγο το μήνυμα του ηγέτη των Κούρδων της Συρίας προς την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ συνεχίζουν να μαίνονται οι μάχες

«Mας αφήνετε να μας σφάξουν», είναι το δραματικό μήνυμα του ηγέτη των Kούρδων της Συρίας προς την Ουάσινγκτον ενώ μαίνονται σφοδρές μάχες στο μέτωπο του πολέμου με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε εκατοντάδες και τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας να βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια ώρα, εικόνες φρίκης βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας από την Βόρεια Συρία. Νέο βίντεο δείχνει αντάρτες – συμμάχους των Τούρκων να βρίσκουν Κούρδους αμάχους και να εκτελούν εννέα εν ψυχρώ! Στον ίδιο δρόμο μάλιστα νωρίτερα είχαν εκτελέσει την αρχηγό ενός κουρδικού κόμματος. Μπλόκαραν το αυτοκίνητό της, έσυραν τους επιβάτες έξω και τους σκότωσαν. Οι άνδρες πριν τους σκοτώσουν φωνάζουν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», όπως ακριβώς και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η «Πηγή της Ειρήνης», όπως έχουν βαπτίσει οι Τούρκοι την επιχείρησή τους ανατολικά του Ευφράτη, βάφτηκε με αίμα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της γείτονας στη Συρία αφήνουν πίσω εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, την ώρα που η Άγκυρα εξακολουθεί να αψηφά τις προειδοποιήσεις ξένων ηγετών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η τουρκική εισβολή αλλά και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Οι εκτοπισμένοι μέχρι στιγμής υπολογίζονται σε 200 χιλιάδες, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή».

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της «Washington Post» έρχεται να ρίξει λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας - Ουάσινγκτον υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έπληξε εκούσια φυλάκιο των ΗΠΑ στη Συρία. Οι τουρκικές δυνάμεις που έπληξαν θέσεις κοντά στην εγκατάσταση των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία την Παρασκευή, γνώριζαν εδώ και μήνες ότι οι Αμερικανοί ήταν εκεί», δηλώνουν στην εφημερίδα τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, θέτοντας ευθέως ζήτημα αν η Τουρκία ηθελημένα έπληξε με το πυροβολικό το σημείο, επιχειρώντας να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επίθεση έγινε κοντά στο Κομπάνι και τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη βάση του λόφου Mistenur, όπου βρίσκονταν μερικές δεκάδες Αμερικανοί.Η τουρκική εισβολή στην Τουρκία επικεντρώνεται σε μια περιοχή 60 μίλια δυτικά του Κομπάνι αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες να ελέγξει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας», προσθέτει η εφημερίδα. «Οι ΗΠΑ απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπρετ Μακ Γκερκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία κατά του ISIS. Ο ίδιος σχολίασε ότι το περιστατικό «δεν έγινε κατά λάθος», αφού οι Αμερικανοί είχαν δώσει στην Τουρκία τις θέσεις τους. «Η Τουρκία θέλει να μας διώξει μακριά από τη μεθοριακή περιοχή σε βάθος 30 χιλιομέτρων», είπε.

«Αφήνετε να μας σφάξουν»

«Βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά σε γνωστή θέση, όχι για αδέσποτες σφαίρες». Η Τουρκία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ σε απάντηση πυρών που δέχθηκαν από Κούρδους, αλλά σταμάτησαν να ρίχνουν όταν τους προειδοποίησαν οι Αμερικανοί ότι οι σφαίρες έπεφταν πολύ κοντά τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφισβήτησαν κατά πόσον πράγματι προηγήθηκαν κουρδικά πυρά των τουρκικών. Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο «CNN», επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο των ΗΠΑ, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων δήλωσε σε ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ ότι «οι Κούρδοι νιώθουν πουλημένοι αφού οι Αμερικανοί τους άφησαν να τους σφάξουν».

«Έχετε παραιτηθεί από εμάς», ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί σε δηλώσεις του στον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού για την νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, Γουίλιαμ Ρέμπουκ. «Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους, αλλά δεν θέλετε να έρθει και άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει, μας έχετε πουλήσει, αυτό είναι ανήθικο,» πρόσθεσε ο Μαζλούμ.

Ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ είτε να σταματήσουν την τουρκική επίθεση είτε να επιτρέψουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να επιτύχουν μια συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό και τους Ρώσους συμμάχους τους, επιτρέποντας στα ρωσικά αεροπλάνα να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοανατολική Συρία παγώνοντας την δυνατότητα της Τουρκίας να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν οι Κούρδοι να στραφούν προς τους Ρώσους», υποστηρίζουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.