Skip to main content

Κουρουμπλής: Μοχλοί ανάπτυξης τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

Ο υπ. Ναυτιλίας τόνισε πως πρόταση της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική των δυο λιμανιών.

Την ανάγκη τα δυο μεγάλα λιμάνια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο στον τομέα των υποδομών και των υπηρεσιών, προκειμένου να καταστούν μοχλοί ανάπτυξης της περιοχής, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι πρόταση του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική των δυο λιμανιών.

Αναφερόμενος στα δυο λιμάνια της Καβάλας, το εμπορικό «Φίλιππος Β'» και το επιβατικό «Απόστολος Παύλος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το καλοκαίρι του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα υποδομής στο εμπορικό λιμάνι και «μαζί με μια σειρά πιστώσεων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού, το λιμάνι λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά ενός δυναμικού αναπτυσσόμενου λιμανιού». Αναφορά έκανε και στο σχεδιασμό που υπάρχει για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, γεγονός- που όπως τόνισε- θ' αλλάξει σημαντικά την εικόνα του.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις με τις οποίες δίνονται λύσεις σε πολλά λειτουργικά θέματα των λιμανιών. Με το καινούργιο νομοσχέδιο δίνεται επίσης λύση στο θέμα της νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων εντός των λιμενικών ζωνών που καθυστερούσε σημαντικά την ανάπτυξη ορισμένων λιμανιών. Με το νέο νομοσχέδιο, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα σε μικρά νησιά να δρομολογήσουν πλοία, δίνοντας λύση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση που αντιμετωπίζουν. Επίσης, σημείωσε πως το υπουργείο βλέπει θετικά και τη σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που ζήτησαν οι τοπικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης για ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη. Επίσης, έκανε γνωστό ότι επίκειται η υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τέλος, στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι η στελέχωση του Λιμενικού Σώματος εντάσσεται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων σε μια προσπάθεια αναβάθμισης τους Λιμενικού Σώματος και του σημαντικού έργου που καλούνται να επιτελέσουν όσοι νέοι και νέες εντάσσονται σε αυτό.