Skip to main content

Κουρουμπλής: Τα φάρμακα πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία

Υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιοί συμφώνησαν ότι τα μη συναγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από τον φυσικό τους χώρο.

Η πρόταση για απελευθέρωση του δικτύου διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) είναι απαίτηση των θεσμών, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών σε αξιοπρεπές και αξιόπιστο επίπεδο.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιοί συμφώνησαν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφυγής οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και δημόσιας υγείας, τα μη συναγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από τον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το πρόβλημα προέκυψε ύστερα από την απαίτηση των εταίρων. Για το λόγο αυτό η θέση μας είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα», ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, ζήτησε τη συνδρομή του προέδρου του ΠΦΣ για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας που υπάρχει. «Όλα τα στοιχεία καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία», τόνισε.

Ο κ. Κουρουμπλής, υπογράμμισε, επίσης, ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, καθώς η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει. «Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε αυτή τη θέση, να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους ότι δεν εξυπηρετεί αυτή η απαίτησή τους. Από εκεί και πέρα οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στηρίζουμε το φαρμακείο, θεωρούμε ότι το φαρμακείο είναι μία μονάδα που συμπληρώνει το σύστημα Υγείας, συμβάλλει στην ασφάλεια των πολιτών διότι το πρόσωπο που μπορεί να βρει πιο άμεσα κάποιος στο χώρο της υγείας είναι ο φαρμακοποιός».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, μίλησε για εποικοδομητική συζήτηση και επανέλαβε τη θέση των φαρμακοποιών, που συμπίπτει με του υπουργείου, ότι το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν.

Αναφερόμενος στη στάση του υπουργείου για τα ΜΗΣΥΦΑ, είπε ότι αυτή την ξέρουμε. «Είναι απέναντι, 100%, αυτό μου το έχει πει εδώ και ένα μήνα ο κ. Κουρουμπλής. Αυτό μου είπε και χθες το βράδυ που μιλήσαμε τηλεφωνικά, αυτό μου είπε και σήμερα το πρωί που μιλήσαμε. Αλλά ξέρετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας αλλά και από τη συμφωνία».