Skip to main content

Κουρουμπλής:Πλήγμα στην εθνική οικονομία οι παράνομες ναυλώσεις σκαφών

Οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή ούτε στη φοροδιαφυγή, ανέφερε.

Διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι η πάταξη των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή την αυστηροποίηση των ποινών και τη δημοσίευση του σχετικού νόμου γι' αυτό.

Όπως τόνισε, πρόκειται για φαινόμενο «που πλήττει αφενός την εθνική οικονομία, αφετέρου τη φήμη και την ασφάλεια του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα».

Ο κ. Κουρουμπλής προσθέτει, επίσης, ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή ούτε στη φοροδιαφυγή και στην απώλεια κρατικών εσόδων ούτε στον αθέμιτο ανταγωνισμό από παράνομη δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια.

Αναφέρει εξάλλου ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ελέγχει την αυστηρή και δίκαιη τήρηση των σχετικών νόμων και σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάστηκε με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για συντονισμένες ενέργειες σε ελέγχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, έως σήμερα από τους ελέγχους που έχει διεξάγει το Λιμενικό Σώμα έχουν βρεθεί περισσότερα από 40 παράνομα ναυλοσύμφωνα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων, ακόμα και ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τη σχετική τροπολογία που αυστηροποιεί το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις παράνομες ναυλώσεις είχε καταθέσει στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα πλέον στα τοπικά λιμεναρχεία να επιβάλλουν απαγόρευση απόπλου σε ένα σκάφος που έχει διαπιστωθεί ότι έχει πραγματοποιήσει παράνομη ναύλωση.