Skip to main content

Κούρσα για δύο ο δήμος Θεσσαλονίκης

Οι κινήσεις που μαρτυρούν τους δύο πιθανότερους υποψήφιους για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, οι στρατηγικές και ο παράγοντας που μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα.

Του Δημήτρη Κούρου

Πολύ νωρίς θεωρούν ότι άρχισε η κόντρα των δυο επόμενων υποψήφιων δημάρχων της Θεσσαλονίκης, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) από το σύνολο των κομμάτων. Πάντως, δεν είναι και μυστικό ότι οι δυο επόμενοι μονομάχοι θα είναι ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και ο νυν αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως δεν είναι και πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως το δίδυμο μπορεί να αλλάξει και συνιστούν να κρατήσουμε μικρό καλάθι.

Ο κ. Τζιτζικώστας –τουλάχιστον σήμερα- φαντάζει ως το ακλόνητο φαβορί της ΝΔ για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. «Λειτουργεί και συμπεριφέρεται ως ο άνθρωπος της ΝΔ που θα διεκδικήσει τη δημαρχία. Μπορεί να μην ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων του και να είναι εξαιρετικά τυπικός, αλλά ο κ. Τζιτζικώστας είναι πλέον φανερό πως λειτουργεί με φόντο τη δημαρχία. Δεν θα θεωρούσα ‘τελειωμένη περίπτωση’ τον κ. Γκιουλέκα, αλλά εφόσον ο κ. Τζιτζικώστας το θελήσει πιστεύω πως θα είναι και η τελική επιλογή της ΝΔ.  Θεωρώ δε ότι δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί τον κ. Μπουτάρη, στα θέματα που οι αρμοδιότητές τους εμπλέκονται. Άλλωστε, το έχει κάνει ήδη σε θέματα όπως οι ποδηλατόδρομοι, οι λεωφορειολωρίδες, η Ryanair, το μετρό κα», τόνισε αυτοδιοικητικό στέλεχος της ΝΔ.

Άλλωστε, το όνομα του κ. Τζιτζικώστα συζητείται στους νεοδημοκρατικούς κύκλους ως «η καλύτερη λύση για να επιστρέψει ο δήμος στη ΝΔ». Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερους πολιτικούς χώρους, καθώς δεν τον εντάσσουν στους «ακραιφνείς δεξιούς», αλλά στους «σύγχρονους και διαλλακτικούς».

Από την άλλη, αυτοδιοικητικά στελέχη έλεγαν πως το αντίπαλο δέος στον κ. Τζιτζικώστα θα είναι και πάλι ο κ. Μπουτάρης. «Γνωρίζετε κάτι καλύτερο; Ο κ. Μπουτάρης θα παίξει το χαρτί της απαλλαγής της Θεσσαλονίκης από ένα σάπιο σύστημα, το οποίο δεν θέλει πολύ για να επανακάμψει. Το πέτυχε μια φορά υπό δύσκολες συνθήκες και σε πείσμα πολλών προβλέψεων. Είναι ικανός να το ξαναπετύχει και με νέο αντίπαλο. Αλλωστε, η προοδευτική Θεσσαλονίκη σήμερα δεν έχει άλλη επιλογή για δήμαρχο. Όχι ότι μπορεί να μην προκύψει στη συνέχεια. Υπάρχουν άλλα δυο χρόνια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα προσπαθήσουν, αλλά δύσκολα θα καταφέρουν κάτι. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να μην ξαναστηρίξει το δήμαρχο, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνω ότι προσανατολίζεται  επίσης σε στήριξή του. Εδώ είναι και το σημείο κλειδί.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει για δήμαρχο Μπουτάρη, τότε οι πιθανότητες επανεκλογής του θα είναι πολύ μεγάλες. Πρέπει ωστόσο να δείξει και έργο στην επόμενη διετία…», επισήμανε αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Το ότι η αντιπαράθεση θα είναι απολαυστική φάνηκε στα προηγούμενα επεισόδια της κόντρας. Στο δε τελευταίο με τη διοίκηση Μπουτάρη να επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπεριφέρεια για μια σειρά από έργα που καθυστερούν και την απάντηση Τζιτζικώστα που ήταν αρνητικός (με τη σύμφωνη γνώμη των τεχνικών υπηρεσιών) σε όλες τις προτάσεις του δήμου, κατηγορώντας τη διοίκηση του τελευταίου για προχειρότητα (τουλάχιστον), όλοι πείσθηκαν πως παρότι οι δυο άνδρες δεν το… θέλουν (έτσι δηλώνουν), τη μάχη για τη Θεσσαλονίκη θα τη δώσουν μέχρι τέλους.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν δεν ξεκαθαρίζουν τι θα κάνουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές με το πρόσχημα ότι υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τότε. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη στήριξη στον κ. Μπουτάρη. Κάτι που αν συμβεί θα είναι καθοριστικό για την αναμέτρηση του… 2014.

Πάντως τα στελέχη όλων των κομμάτων συμφωνούν σε συγκεκριμένα στοιχεία:

1. Ότι η αντιπαράθεση άρχισε πολύ νωρίς και το παιχνίδι θα σκληρύνει πολύ περισσότερο (χωρίς να ξεφύγει από τα όρια).
2. Ότι έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ανάμεσα στους δύο.
3. Ότι πάντα μπορεί να προκύψουν ανατροπές και τρίτος πόλος.
4. Ότι το πολιτικό τοπίο σε δυο χρόνια θα είναι εντελώς διαφορετικό και θα επηρεάσει σίγουρα και τις εκλογές για τη Θεσσαλονίκη.
5. Ότι και οι δυο παίζουν καλά το πολιτικό παιχνίδι και θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον δίπολο.