Skip to main content

Κουτσούμπας: Ανάπτυξη με τον λαό να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία

Το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ «αφορά τον καθένα και την καθεμιά», ανέφερε από την Καλαμάτα ο γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην Καλαμάτα τόνισε ότι η επιλογή συμπόρευσης με το ΚΚΕ είναι εκείνη «που θα βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: το κεφάλαιο και την εξουσία του και θα δυναμώσει τη συζήτηση για τη διέξοδο, την προοπτική για το λαό», υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ «είναι το μοναδικό κόμμα που απαντά ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα».

Σημείωσε ότι «κανένα αστικό κόμμα δεν έχει σχέδιο και ούτε θα μπορούσε να έχει τέτοιο που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες των λαϊκών οικογενειών να ζήσουν χωρίς άγχος και ανασφάλεια; γιατί το σχέδιο τους με ορισμένες παραλλαγές βέβαια, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των λίγων, των καπιταλιστών. Γι αυτό και είναι ασφυκτικό για τις λαϊκές ανάγκες».

«Τέτοια πρόταση - σχέδιο έχει μόνο το ΚΚΕ το οποίο δίνει απάντηση στο ερώτημα, τι πρέπει να γίνει και πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βαδίσουμε στο δρόμο της ανατροπής του πραγματικού εχθρού, της σύγχρονης δικτατορίας του κεφαλαίου και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό» υπογράμμισε.

Είπε ότι το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ «αφορά τον καθένα και την καθεμιά που κατανοεί πως ο αγώνας για όλα τα καυτά κι επείγοντα προβλήματα, δεν μπορεί να περιμένει, να αναβάλλεται, να μετατίθεται για το μέλλον».

«Καμιά αναβολή δεν μπορεί να πάρει ο αγώνας για την υγεία του λαού, που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ζει με την αγωνία, τον τρόμο που γεννά η πανδημία. Κι όταν μιλάμε για την υγεία του λαού, μιλάμε και για τον αναγκαίο εμβολιασμό και για τα μέτρα προστασίας στους κρίσιμους χώρους και για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» είπε στη συνέχεια.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος Υγείας και με επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, προσθέτοντας «η αναγκαιότητα για περισσότερες ΜΕΘ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές φωνάζει από παντού, από τις έρευνες όλων των επιστημόνων ακόμα και συνεργατών της κυβέρνησης για τους αυξημένους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι οποίες διαψεύδουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, συνολικά την κυβέρνηση που τις θεωρεί "πολυτέλεια"».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συνδρομή βέβαια των ΜΜΕ, έχει επιλέξει να επικεντρώνει στον αναγκαίο εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητά του, γιατί κάθε άλλο μέτρο για την πανδημία, κοστίζει ακριβά στο σύστημα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν τα σπασμένα της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο λαός «πρέπει να βρεθεί απέναντι από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε τρεις και λίγο, τής προσφέρει σανίδα σωτηρίας, πότε με τις προτάσεις του για υπουργούς υγείας κοινής αποδοχής, πότε με τη συναίνεσή του για να μη διαταραχθεί δήθεν η κοινωνική συνοχή.

Όμως, μόνο όταν διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή, όταν οι εργαζόμενοι τα λαϊκά στρώματα περάσουν απέναντι από τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού με τη λογική του «κόστους - οφέλους», θα μπορέσουν να υπερασπίσουν και το δικαίωμά τους στην υγεία».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε πως «καμία αναβολή δεν μπορεί να πάρει στους χώρους δουλειάς ο αγώνας για το μεροκάματο, τα εργατικά δικαιώματα που έχουν πιάσει πάτο, ο αγώνας για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη, που μας οδηγεί σε εργασιακή ζούγκλα, περιορίζει τη συνδικαλιστική δράση».

Επισήμανε ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη το «όφελος» των εργαζομένων, π.χ. στον κλάδο του Τουρισμού είναι «ένα μεροκάματο στην καλύτερη, για να βγει ο χρόνος, με δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ και χρέη να φουσκώνουν συνεχώς» ενώ την ίδια ώρα «θησαύρισαν οι tour operators, οι ακτοπλοϊκές, οι αεροπορικές εταιρείες, οι μεγαλοξενοδόχοι».

Είπε ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έμεινε καμία υποδομή πολιτικής προστασίας στην χώρα, ενώ η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας».

«Για αυτό κάθε φορά πρέπει να ρωτάμε: Ανάπτυξη για ποιόν; Για τα μονοπώλια ή για το λαό;

Κι εμείς οι κομμουνιστές, απαντάμε: Ανάπτυξη για το λαό, με τον ίδιο να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καμιά αναβολή δεν μπορεί να πάρει ο αγώνας για τη στήριξη και επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών που είναι αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους ή οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι αγρότες της Μεσσήνης.

Όπως και ο αγώνας για την επιβίωση των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, που στα σπασμένα των προηγούμενων χρόνων, προστέθηκαν κι αυτά της πανδημίας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας καλώντας σε κοινή πάλη εργαζομένων, βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών.

«Καμιά αναβολή επίσης, δεν μπορεί να πάρει και εδώ ο αγώνας για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, από τις δήθεν αμυντικές συμφωνίες με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα ορμητήριο πολέμου» τόνισε στη συνέχεια.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε «στην επιχείρηση παγίδευσης του λαού από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται με «νέο - υποτίθεται - προσωπείο, αυτό της «προόδου».

Είπε ότι για τη ΝΔ «πρόοδος» είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός «να προσαρμόσουν τα δικαιώματα, τις απαιτήσεις, τις ανάγκες τους, στα μέτρα των κερδών του κεφαλαίου. Γιατί αυτό είναι ο καπιταλισμός, κέρδη για το κεφάλαιο».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είπε «από που κι ως που είσαι με την πρόοδο και απέναντι από τη «δεξιά», όταν ψηφίζεις τα νομοσχέδιά της; Όταν στηρίζεις το Ταμείο Ανάκαμψης, τη νέα θηλιά στο λαιμό του λαού; Όταν από κοινού στηρίζεις την εξωτερική και δήθεν αμυντική πολιτική, όπως λέει ο Μητσοτάκης που ενισχύει δήθεν τη θέση της Ελλάδας σε επικίνδυνο περιφερειακό παίκτη; Κι όταν μιλάμε για παίκτες εννοούμε τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους.

Μπορείς να μιλάς εν ονόματι τις προόδου και της δημοκρατίας, με μέτωπο τη «δεξιά», όταν έχεις συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά;».

«Πρόοδος σημαίνει, να προχωράς μπροστά, να βελτιώνεις τη ζωή σου. Πρόοδος είναι τα παιδιά σου να ζουν καλύτερα από σένα, από τις προηγούμενες γενιές» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «απολύτως καμιά πολιτική, καμιάς αστικής κυβέρνησης όπως κι αν αυτή βαφτιστεί και με όποιες κυβερνητικές συνεργασίες και σχήματα δεν μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό».

«Μόνο μια κυβέρνηση, που θα είναι εκτελεστικό όργανο μιας λαϊκής πλειοψηφίας και της εργατικής εξουσίας της, μπορεί πραγματικά να τα κάνει αυτά.

Μια εργατική λαϊκή διακυβέρνηση που θα έχει για πρόγραμμά της την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Σε αυτή βεβαίως την κυβέρνηση, το ΚΚΕ θα έχει τη δική του θέση.

Αυτή η εργατική λαϊκή πλειοψηφία είναι που θα μπει μπροστά και θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό! Ο σοσιαλισμός όντως είναι σήμερα η πραγματική πρόοδος!» τόνισε, καταλήγοντας στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.