Skip to main content

Κουτσούμπας από ΑΠΘ: Να ενδυναμωθεί το φοιτητικό κίνημα (φωτο+vid)

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ενόψει των φοιτητικών εκλογών στις 18 Μαΐου.

Την ανάγκη να ενδυναμωθεί το φοιτητικό κίνημα, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη με ψήφο στην Πανσπουδαστική, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του στο ΑΠΘ ενόψει των φοιτητικών εκλογών στις 18 Μαΐου.

Ο κ. Κουτσούμπας, τον οποίο υποδέχτηκαν οι φοιτητές με συνθήματα και θερμά χειροκροτήματα, ανέφερε πως τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δυναμώσει το φοιτητικό κίνημα στο πλάι του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της διεκδίκησης για δωρεάν σπουδές, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και για επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου που θα εξασφαλίζεται από το ίδιο το πτυχίο.

Ο γγ του κόμματος επικρότησε τους αγώνες που έκαναν οι φοιτητές σε διάφορα μέτωπα λέγοντας: "Τα βάλατε με τους φασίστες, τους απομονώσατε, μαζί με το λαϊκό-εργατικό κίνημα. Διεκδικήσατε και κερδίσατε το δικαίωμά σας για δωρεάν σίτιση. Αντιμετωπίσατε τις προσπάθειες καταστολής του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Αλλά και οι συμφοιτητές σας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του ΔΙΠΑΕ, μίλησαν και έσπασαν το απόστημα της βίας και νοθείας που είχε επιβληθεί για δεκαετίες στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης!".

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι η ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων, δημιουργεί ένα πανεπιστήμιο πλήρως απομακρυσμένο από τις ανάγκες των φοιτητών. "Και όσο θα απομακρύνεται, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη τους να το «περιφρουρούν» και να το «προστατεύουν» από τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Γι' αυτό φέρνουν και την πανεπιστημιακή αστυνομία", είπε χαρακτηριστικά.

Εκτενή αναφορά έκανε στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ΚΚΕ ανήκει σε αυτούς που αρνούνται να διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, είτε των Ρώσων, είτε των Αμερικάνων. "Αρνούμαστε να στοιχηθούμε πίσω από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ. Γιατί εκεί είναι ενταγμένη η ελληνική κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα, για λογαριασμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου", είπε και πρόσθεσε: "Ας μας πουν αυτοί, που υποτίθεται «είναι πάντα με τη μεριά του αμυνόμενου»: Αλήθεια, εναντίον ποιου «αμύνονται» τα ελληνικά στρατεύματα που στέλνουν μέχρι και στη Μοζαμβίκη; Εναντίον ποιου αμύνονται Οι ελληνικές φρεγάτες στη Σομαλία ή τα ελληνικά όπλα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; Στην πραγματικότητα, για να μη μείνει η ελληνική αστική τάξη έξω από τη μοιρασιά, ανεβάζουν επίπεδο στην άμεση ελληνική εμπλοκή, με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, μετακίνηση ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, σε ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς, όπως στη Βουλγαρία, παράδοση υποδομών της χώρας για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών δυνάμεων και "βάλε". Γι' αυτό έφεραν και ψήφισαν χτες άρον-άρον την Ελληνοαμερικάνικη συμφωνία στη Βουλή, αφού την προετοίμασε πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ".

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει μετατρέψει όλη τη χώρα σε ένα πολεμικό ορμητήριο, κάνοντας ειδική αναφορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. "Θέλουν τη Θεσσαλονίκη λιμάνι υποδοχής των ΝΑΤΟϊκών και Αμερικάνικων στρατευμάτων. Δε θα τους περάσει όμως! Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μείνει λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο για τους μακελάρηδες των λαών. Να το ξέρουν ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης θα τους περιμένει πάντα με τον ίδιο τρόπο! Είτε θα τους στέλνει στη λαχαναγορά της πόλης, είτε θα σημαδεύει με τις κόκκινες μπογιές τα οχήματά τους", είπε και πρόσθεσε πως ο λαός δεν θα υποχωρήσει, αλλά θα συνεχίσει να φωνάζει: "Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο! Έξω οι βάσεις του θανάτου από την πατρίδα μας".

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως όλα αυτά που το ΚΚΕ τολμά να πει στον λαό πονάνε το σύστημα και τα «παπαγαλάκια» του. "Διαστρεβλώνουν με μανία τις θέσεις του ΚΚΕ φτάνοντας στο σημείο να μιλούν για «πουτινάκια» και άλλα φαιδρά. Μα καλά, δεν είδαν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη ρωσική πρεσβεία; Αλήθεια, ποιο άλλο κόμμα στην Ελλάδα κινητοποιήθηκε έτσι μαζικά αμέσως έξω από τη ρωσική πρεσβεία για την απαράδεκτη εισβολή της στην Ουκρανία;", υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα αστικά κόμματα δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, ενώ η σύμπλευσή τους δεν εξαντλείται μόνο στο θέμα της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο, αλλά και στο θέμα της ενέργειας. "Η δική τους κοινή στρατηγική και συμφωνία είναι που έχει καταδικάσει τον λαό και ειδικά τη νεολαία σε ενεργειακή φτώχεια και άδειες από την ακρίβεια τσέπες. Με ένα στόμα-μια φωνή, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 - συμφωνούσαν να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης, ένα στρατηγικό, φθηνό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής, που διαθέτει σε αφθονία η χώρα μας και να επιδοτηθούν με δισεκατομμύρια τα κοράκια των ΑΠΕ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ηλεκτροκίνησης και άλλοι. Έχουν αιτία οι πανάκριβες τιμές στο ρεύμα και δεν φταίει απλά και μόνο ο πόλεμος!", ανέφερε.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους φοιτητές να "μιλήσουν" στις εκλογές της 18ης Μαΐου λέγοντας πως "η φωνή της διεκδίκησης μπορεί να ακουστεί μόνο με ψήφο στην Πανσπουδαστική! Γιατί μόνο έτσι θα δυναμώσουν οι σύλλογοι που παλεύουν πανελλαδικά για τις διεκδικήσεις των φοιτητών".