Skip to main content

Κουτσούμπας: Μεγάλη ανησυχία για την τουρκική επιθετικότητα

Ο γγ ανέδειξε τις προτάσεις του ΚΚΕ «που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να καταγράφονται εκεί που είναι».

Την ανησυχία του για «τη συνεχή τουρκική επιθετικότητα» και «τις προκλήσεις με τα προσφυγικά – μεταναστευτικά ρεύματα στον Έβρο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου» εξέφρασε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο.

«Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις θέσεις του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο. Εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη συνεχή τούρκικη επιθετικότητα και προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, που βέβαια σήμερα συνδυάζεται -εκτός από την κλασική επιθετικότητα των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο, των αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων, συνθηκών που όρισαν τα σύνορα των χωρών της περιοχής- και με νέες “ασύμμετρες απειλές”, με προκλήσεις, με τα προσφυγικά – μεταναστευτικά ρεύματα στον Έβρο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως είπε, στη συνάντηση ανέδειξε τις προτάσεις του ΚΚΕ «που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να καταγράφονται εκεί που είναι, δηλαδή στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα, με ευθύνη της Ε.Ε., του ΟΗΕ, της τούρκικης κυβέρνησης και όχι να ωθούνται στις ονομαζόμενες χώρες πρώτης υποδοχής, που είναι ουσιαστικά η Νότια Ευρώπη, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία κλπ».

«Άρα, αυτό το ζήτημα σημαίνει σύγκρουση με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που οδηγεί σε διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων, με αποτέλεσμα να βουλιάζουν τα νησιά, ο Έβρος, η Κύπρος, γενικότερα αυτές οι περιοχές, αυτά τα κράτη, σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρουστούμε -διότι έτσι κι αλλιώς είναι ανενεργή στην πράξη- με την Κοινή Δήλωση, τη συμφωνία, Ε.Ε. – Τουρκίας» πρόσθεσε.

Επισήμανε παράλληλα ότι «σε αυτή τη φάση δεν έχουν καμιά δουλειά η Frontex και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διότι όπως είδαμε -ενώ κλήθηκε να προστατεύσει υποτίθεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορα- δημιουργεί και οξύνει παραπέρα τα προβλήματα, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που υπηρετούν αυτές οι λυκοσυμμαχίες, που είναι οι υδρογονάνθρακες, ο έλεγχος του υπεδάφους, του ορυκτού πλούτου, αλλά και των δρόμων μεταφοράς, της ενέργειας, των εμπορευμάτων στην περιοχή».

«Ακριβώς επειδή εδώ συγκρούονται μεγάλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όχι μόνο περιφερειακοί παίκτες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, το Ιράν, η Αίγυπτος κλπ, αλλά και διεθνείς παίκτες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, κυρίως Γερμανία - Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα, την πληρώνουν τελικά οι λαοί» παρατήρησε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ενδυνάμωση της πάλης, της φιλίας, της κοινής δράσης όλων των λαών της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ εξέφρασε τη σταθερή αλληλεγγύη του προς τον κυπριακό λαό «για μια Κύπρο ενιαία, για μια λύση βιώσιμη, όχι διχοτομική, ένα κράτος και όχι δύο κράτη, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων – Τουκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς προστάτες, χωρίς ΝΑΤΟποίηση του νησιού».