Skip to main content

Κουτσούμπας: Μεγαλύτερος ο κύκλος της μεταμνημονιακής εποχής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως η περίοδος αυτή θα περιλαμβάνει μνημόνια διαρκείας, αυξημένη επιτροπεία που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του σε συνεστίαση στο Ηράκλειο Κρήτης, ανέφερε ότι "ακόμα κι αν ο κύκλος των μνημονίων, με την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, έκλεισε, ένας νέος κύκλος έχει ανοίξει. Αυτός της μεταμνημονιακής εποχής που περιλαμβάνει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ, τις δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν μέχρι το 2060".

"Αυτός ο κύκλος είναι μεγαλύτερος, αντιλαϊκότερος, γιατί περιλαμβάνει τα μνημόνια διαρκείας, την αυξημένη επιτροπεία, που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ" πρόσθεσε.

Επισήμανε, ακόμα, ότι "αν με τα μνημόνια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιήθηκαν απότομα και βίαια οι απαιτήσεις του κεφαλαίου και φορτώθηκαν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη, στο λαό, με το μεταμνημονιακό μνημόνιο, επίσης στο λαό φορτώνονται -μαζί με τα προηγούμενα- και τα μέτρα εδραίωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης".

Ανέφερε ότι και στα "αντίμετρα, πέφτει τσεκούρι, όπως μαθαίνουμε, στο παζάρι της κυβέρνησης με την Κομισιόν, για τον κρατικό προϋπολογισμό", ενώ τα "μόνα αντίμετρα που μένουν εκτός παζαριού και τσεκουρώνονται, είναι αυτά που αφορούν τη στήριξη του κεφαλαίου, με τη μείωση της φορολογίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, την επιδότησή τους μέχρι και 100% των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων".

Είπε ότι για αυτά τα αντίμετρα δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ γιατί "κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, συναντιούνται στρατηγικά στη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας".

"ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συναντιούνται επίσης στο στρατηγικό στόχο της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» δηλαδή της αναβάθμισης αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Διακινδυνεύουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη μεγάλη πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων ομίλων.

Παίζουν με τη φωτιά, την ώρα που οξύνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στα Βαλκάνια και επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας" πρόσθεσε.

Είπε ότι στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς η Ελλάδα συμμετέχει με αναβαθμισμένο ρόλο με την κυβέρνηση, να μετατρέπει την χώρα "σε απέραντη αμερικανική βάση, δηλαδή σε στόχο, σε περίπτωση μιας μελλοντικής στρατιωτικής σύρραξης".

"Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας" υπογράμμισε, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι "η συμμετοχή της χώρας μας, όλα αυτά τα χρόνια, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα".

"Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης, έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί εφησυχάζει τον λαό. Πότε με τις δήθεν "στρατηγικές σχέσεις" της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δήθεν αποτελούν "ασπίδα", και πότε εφευρίσκοντας προσχήματα περί καλυτέρευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αν και μέρα παρά μέρα, διαψεύδεται από τις διαρκείς απειλές Ερντογάν, για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και της Κύπρου" είπε.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει "γιατί η πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι σήμερα όμηρος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών συμφερόντων, βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και δεν μπορεί να εγγυηθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα".

"Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός απ' το λαό και τη νεολαία" τόνισε, καλώντας σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις κλάδων του ιδιωτικού τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων στις 14 Νοέμβρη που στηρίζει το ΠΑΜΕ, όπως και σε συνέχεια στις 28 του Νοέμβρη από το ΠΑΜΕ, που "παρά τις τρικλοποδιές πριν και το σαμποτάρισμά της σήμερα -εκ μέρους του εργοδοτικού-κυβερνητικού-κρατικού συνδικαλισμού της ξεπουλημένης και πλήρως αναξιόπιστης ΓΣΕΕ- μπορεί να στείλει μήνυμα αντίστασης, ελπίδας, νέας επιθεώρησης και ανασύνταξης των ταξικών δυνάμεων".

"Θα μας βρουν μπροστά τους και κάθε μέρα και στις 14 και στις 28 του Νοέμβρη και μετά" είπε ο Δ. Κουτσούμπας καλώντας σε ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ και επικαλούμενος μια μαντινάδα του Δημήτρη Περυσινάκη «Αγώνες με συνέπεια και πείρα ενός αιώνα, για παρακαταθήκη του τα έχει ένα Κόμμα" κατέληξε υπογραμμίζοντας "το ΚΚΕ που στόχο έχει βάλει, να οργανώσει το λαό στην ταξική την πάλη. Να απαλλαγεί οριστικά απ΄ τη μπουρζουαζία κι από της εκμετάλλευσης, τη βάρβαρη εξουσία».