Skip to main content

Κουτσούμπας: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται εκεί που η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί με χυδαίο τρόπο την πανδημία για να βάλει στο γύψο τις λαϊκές διεκδικήσεις»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεολόγος» της Πάτρας, αναφέρει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί με χυδαίο τρόπο την πανδημία για να βάλει στο "γύψο" τις λαϊκές διεκδικήσεις», υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, πως είναι σε ισχύ ένα «ευρύ νομικό πλαίσιο περιστολής των λαϊκών ελευθεριών που διαμορφώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις "δεξιές", "κεντροδεξιές" και δήθεν "αριστερές"».

«Η καταστολή και ο αυταρχισμός είναι συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να υπερασπιστεί ο λαός και η νεολαία τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματά τους πρέπει να στρέψουν την πάλη τους στην ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας, του σάπιου συστήματος που υπηρετεί αυτή τη βαρβαρότητα» προσθέτει.

Απαντώντας για τον προπηλακισμό μελών και βουλευτών του ΚΚΕ και της καταστολής από την αστυνομία της κινητοποίησης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είπε ότι «η απόφαση για το χτύπημα της συγκέντρωσης ήταν πολιτική, κυβερνητική και είχε την υπογραφή του υπουργού ΠΡΟΠΟ».

Σημείωσε ότι η καταστολή και ο αυταρχισμός «συνοδεύεται με τη συκοφαντία απέναντι στους κοινωνικούς λαϊκούς αγώνες, με τον αντικομμουνισμό, την επίθεση στο ΚΚΕ που εξαπέλυσαν κυβερνητικά και άλλα επιτελεία του συστήματος».

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα «της οργανωμένης απειθαρχίας της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα, του αγωνιστικού εορτασμού του Πολυτεχνείου, είναι που φοβίζει την κυβέρνηση. Γιατί είναι μήνυμα ότι το εργατικό-λαϊκό κίνημα δεν παραδίνεται, δεν πρόκειται να βάλει "φίμωτρο". Είναι μήνυμα διεκδίκησης των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών».

«Η άθλια κυβερνητική συκοφαντία ότι τάχα "οι διαδηλώσεις μεταδίδουν κορονοϊό και θάνατο" έχει καταρρεύσει προ πολλού» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ο κορονοϊός μεταδίδεται εκεί όπου η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς και γι' αυτό η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη».

Είπε ότι το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση των νέων ανθρώπων».

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι συνειδητή πολιτική επιλογή και η «φυσική συνέχεια στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση, που έχουν φτιάξει βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Ως προς την υπεράσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας «με την επίκληση στην περίοδο της χούντας από τον υφυπουργό Παιδείας 'Αγγελο Συρίγο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ανάλογα επιχειρήματα ακούγονται συχνά από κυβερνητικά στελέχη, πολλά απ' αυτά σερβιρισμένα με μπόλικες δόσεις αντικομμουνισμού. Όπως φαίνεται, κάποιοι, μέσα και έξω από την κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκονται σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα χαϊδέψει περισσότερο ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που έχει μείνει ορφανό μετά την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής».

Με αφορμή την πανδημία τόνισε πως «αναγνωρίστηκε όχι μόνο η αναγκαιότητα ενός θωρακισμένου δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και πόσο περιττός είναι ο ιδιωτικός τομέας υγείας, ο οποίος συνεχίζει να κάνει "χρυσές δουλειές", ενώ θα μπορούσε από την πρώτη στιγμή να επιταχθεί».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ μιλά για «αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Τόνισε, ακόμα, ότι «όσα εμβόλια εγκριθούν από τις αρμόδιες επιστημονικές αρχές θα πρέπει να γίνουν», και ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να έρθουν στην χώρα μας, όλες οι απαραίτητες δόσεις για την κάλυψη όλου του πληθυσμού και από κάθε κατεύθυνση» αφού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι να μη φοβάται ο κόσμος. Επειδή εγώ έκανα και τις 2 δόσεις, δεν ήταν τίποτα περισσότερο η αίσθηση, απ' ότι είναι το εμβόλιο της γρίπης που κάνω κάθε χρόνο» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας απάντησε, χαρακτηριστικά, «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Σ' αυτό ευθύνεται η πολιτική και το πλαίσιο που κινούνται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που υπηρετούν τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ όπου συμμετέχουμε. Έτσι, όπου κι αν καταλήξουν οι διερευνητικές, χαμένος θα είναι ο λαός και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

«Για να μπορέσουμε να έχουμε μια ουσιαστική οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, φιλίας, αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών λαών, απαιτούνται κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις, όπως είναι η αποδέσμευση της χώρας από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως και το κριτήριο της συνεργασίας των λαών, με βάση τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα μιας "χούφτας" εκμεταλλευτών» τόνισε.

Χαρακτήρισε αποπροσανατολιστικό το ερώτημα «εξοπλισμός ή όχι» καθώς «μιλάμε για τον εξοπλισμό μίας ΝΑΤΟϊκής καπιταλιστικής χώρας, της Ελλάδας, από μία άλλη ΝΑΤΟϊκή καπιταλιστική χώρα, την Γαλλία, για να αντιμετωπίσει υποτίθεται μία άλλη ΝΑΤΟϊκή καπιταλιστική χώρα, την Τουρκία».

Είπε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να εξοπλίσει την νοτιοανατολική του πτέρυγα και στα σχέδια αυτά τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, η χώρα εμπλέκεται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

«Πιστεύουμε ότι όσες πολιτικές δυνάμεις βλέπουν στην Γαλλία (ή/και στον Μπάιντεν) τον όψιμο προστάτη από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης θα ψάχνουν σύννεφο για να πέσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς με αφορμή την «συνεννόηση μεταξύ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Μέρα25 για την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο» αν θα υπάρξει συνέχεια στις κοινές παρεμβάσεις, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στις νέες προκλήσεις που θα έχουμε το επόμενο διάστημα, το κόμμα μας -όπως συνηθίζει άλλωστε- θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε το ίδιο το εργατικό λαϊκό κίνημα να απαντήσει μαζικά, δυναμικά, με τις δικές του παρεμβάσεις του. Οτιδήποτε άλλο, όπως συνεργασία με άλλα κόμματα δεν είναι στους στόχους και την πολιτική του ΚΚΕ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «το επείγον σήμερα είναι να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και πάλη, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, δημόσια και δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι αξιοπρεπές εισόδημα, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτά».

Ως προς τις δημοσκοπήσεις είπε ότι εκείνο που αποτυπώνεται «είναι κυρίως η αναγνώριση της αγωνιστικής, μαχητικής στάσης του ΚΚΕ από ευρύτερο κόσμο», προσθέτοντας «το ΚΚΕ με την πολιτική του, αλλά κυρίως με την ανυποχώρητη στάση του μέσα στο λαό προβάλει και υπερασπίζεται το πραγματικά "προοδευτικό", που είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας».

Το ΚΚΕ «απευθύνεται σε όλους και όλες όσοι αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ την αξιόπιστη και μαχητική δύναμη για τα συμφέροντά τους, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε ο καθένας και η καθεμιά μέχρι σήμερα, για να βρεθούμε μαζί στους καθημερινούς αγώνες, στο εργατικό-λαϊκό κίνημα σε όλες τις πολιτικές μάχες και στις εκλογές» πρόσθεσε.

Ως προς την διεξαγωγή του 21ου συνεδρίου του ΚΚΕ, είπε ότι επιδίωξη είναι να πραγματοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι, «αυτό θα εξαρτηθεί, όμως, από την ίδια την πορεία της πανδημίας, γι' αυτό και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση θα ανακοινωθεί έγκαιρα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες καταστατικές διαδικασίες».

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Κ. Πελετίδης «είναι, επειδή είναι κομμουνιστής;», ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε «ο Πελετίδης είναι καλός δήμαρχος, γιατί κάνει αυτό που υποσχέθηκε στο λαό της Πάτρας. Να είναι στο πλευρό του, μαζί με ολόκληρη τη δημοτική αρχή, μαζί στους αγώνες του, για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του. Ταυτόχρονα, δεν διστάζουν να απειθαρχούν σε αντιλαϊκές εντολές, να είναι πραγματική αντιπολίτευση προς την κεντρική εξουσία και τις επιλογές της. Αυτά μπορούν να τα κάνουν μόνο αγωνιστές. Οι κομμουνιστές είναι και προσπαθούν συνεχώς να γίνονται, να βελτιώνονται ως συνεπείς αγωνιστές».