Skip to main content

Κουτσούμπας: Πλασματική εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία

Ο γγ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος δήλωσε πως «κρούσματα και ελλείψεις στα νοσοκομεία κάνουν την κατάσταση πολύ ανησυχητική».

Tο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή του και με το Σωματείο Εργαζομένων, επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς, σε περιοδεία που έχει ξεκινήσει το κόμμα μας ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, με τα ανησυχητικά κρούσματα της πανδημίας και βεβαίως με τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων, που κάνουν την κατάσταση πολύ ανησυχητική.

Αυτή την ώρα πολλά στελέχη του κόμματος βρίσκονται σε νοσοκομεία της Ελλάδας και συζητούν με τους εργαζόμενους, με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου, και να ενημερωθούμε πληρέστερα, αλλά και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και στους κοινωνικούς αγώνες, στο πλάι των υγειονομικών, οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν, δυο χρόνια τώρα -όπως και πριν, όπως θα δίνουν συνεχώς- μια τιτάνια μάχη, με μεγάλη αυτοθυσία και με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν σε υποδομές, σε μόνιμο προσωπικό, σε δυνατότητες για να ασκήσουν το λειτούργημά τους και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Το ΚΚΕ ήδη έχει προχωρήσει σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας, που θα συζητηθεί και βεβαίως, μέσα στα πλαίσια αυτά θα αναδείξουμε τα προβλήματα των εργαζομένων, των γιατρών, των νοσηλευτών του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, γενικότερα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο τα μέτρα της κυβέρνησης βοηθούν στην ανάσχεση του 4ου κύματος της πανδημίας κι αν καλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργούνται, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε: «Η σημερινή κυβέρνηση, σαν συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας, έχει τεράστιες ευθύνες. Τα μέτρα συντηρούν μια κατάσταση που μας έχει οδηγήσει προς τα εδώ. Δεν αλλάζει δηλαδή ρότα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με πολλές προσλήψεις μονίμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού, βοηθητικού προσωπικού.

Δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να ανασχεθεί το κύμα της πανδημίας εκεί που δημιουργούνται τα προβλήματα, δηλαδή στους μεγάλους συγκεντρωμένους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε άλλους χώρους όπου συνωστίζεται ο λαός και δεν παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα.

Πρέπει να αναπτυχθεί ιδιαίτερα η ενημέρωση του ελληνικού λαού, με πιο συγκεκριμένες δράσεις απ’ ό,τι έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον συνολικό, τον γενικό εμβολιασμό πολλών κατηγοριών -και ιδιαίτερα εκεί που είναι τα παιδιά, στα σχολεία, τις σχολές, στο στρατό, στα στρατευμένα νιάτα- όπου αλλού υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και όπου δυστυχώς, με όσα λένε επίσημα οι επιστήμονες, θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα το επόμενο διάστημα.

Απ’ αυτή την άποψη το ΚΚΕ, χωρίς να κινδυνολογεί, θα βρίσκεται μπροστά σε αυτή την εκστρατεία και ενημέρωσης του λαού και κινητοποίησης και διεκδίκησης συγκεκριμένων μέτρων, που θα προστατεύουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ζήτημα που αφορά την περιοχή της Λιβαδειάς, για τα ακίνητα της Κρύας, για το οποίο του έστειλαν υπόμνημα 48 φορείς, λέγοντας ότι «απαιτείται δωρεάν παραχώρηση, εδώ και τώρα, στη δημοτική Αρχή της Λιβαδειάς από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ, για πολιτιστική χρήση και χωρίς να πληρώνει χρήμα ο δήμος, που σημαίνει ότι δεν θα πληρώνει ο λαός της Λιβαδειάς, μέσω των τελών και των φορολογικών βαρών».

Κουτσούμπας: Πλασματική εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία

Αργότερα, το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ συμμετείχε σε σύσκεψη, στο θέατρο του νέου Δημαρχείου Περιστερίου, με συλλόγους εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και με ενώσεις και συλλόγους γονέων του Δυτικού Τομέα.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στα σχολεία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 7.000, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα που υποτίθεται παίρνει η κυβέρνηση, είναι τα ίδια με αυτά που μας έφεραν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και γέμισαν με κινδύνους, με ανησυχία ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

«Αυτό που εμφανίζει η υπουργός Παιδείας, η κυρία Κεραμέως και η κυβέρνηση συνολικά, ότι όλα βαίνουν καλώς στα σχολειά μας, ξέρετε πολύ καλύτερα κι από μένα ότι είναι πλασματική εικόνα», είπε απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, καθώς τα πρωτόκολλα - λάστιχο που ισχύουν στα σχολεία «κουκουλώνουν όλα αυτά τα προβλήματα, δεν τα επιλύουν».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Ουσιαστικά τα σχολεία είναι απροστάτευτα και εδώ στη Δυτική Αθήνα, στους δήμους της περιοχής, κι αν πάρουμε υπόψη ότι και τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι πάρα πολύ χαμηλά, μαζί με όλες τις δυσκολίες των υποδομών, το πως είναι στοιβαγμένα τα παιδιά μας μέσα στις τάξεις, μέσα στα σχολεία, δημιουργούν μια πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία πρέπει να αντιπαλέψουμε. Δεν μπορεί να κλείνουμε το στόμα, δεν μπορεί να καθόμαστε και να παρακολουθούμε από την τηλεόραση τι συμβαίνει, πρέπει ουσιαστικά να βγούμε στους δρόμους του αγώνα, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας, να ενωθούμε στο κίνημα και να τα αντιμετωπίσουμε.

Αντί για αραίωση των αιθουσών, ξέρετε ότι η κυβέρνηση προχωράει συνέχεια σε συγχωνεύσεις, σε συμπτύξεις τμημάτων, τάξεων κ.λπ. Αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα βάζει με τους εκπαιδευτικούς, γιατί δήθεν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ αυτή την κάνει πάρα πολύ καλά…

Σήμερα, που βρισκόμαστε ήδη πάνω από δυο μήνες από την ώρα που ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, με βάση τα στοιχεία πανελλαδικά, περίπου 100.000 μαθητές στοιβάζονται σε τάξεις με 25 μαθητές -σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ περισσότεροι- και χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα από τα σχολεία.

Εμείς λέμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο. Δε χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση και δυστυχώς οι κυβερνώντες και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε διάφορους μαζικούς φορείς, ωραιοποιούν την κατάσταση και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πραγματικά πρέπει να παρθούν και για τα οποία το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στη διεκδίκησή τους, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα τώρα και για τα ζητήματα της πανδημίας. Ειδικότερα: Ενημερωτικές δράσεις για τον εμβολιασμό, ελεγχόμενα τεστ έξω και μέσα στα σχολεία, δωρεάν, μαζικά. Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών εδώ και τώρα, γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Βεβαίως προσλήψεις και βοηθητικού προσωπικού, γιατί λείπουν και καθαρίστριες και μια σειρά ειδικότητες και ειδικά στα σχολεία της περιοχής».