Skip to main content

Κουτσούμπας: Το έγκλημα που γίνεται στην Υγεία ούτε ξεχνιέται ούτε παραγράφεται

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά.

«Την ώρα που η πανδημία έχει χτυπήσει κόκκινο, τα ρεκόρ, σπάνε το ένα μετά το άλλο σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους, το δημόσιο σύστημα υγείας, έχει καταρρεύσει και το ιδιωτικό, όχι μόνο δεν επιτάσσεται, αλλά κάνει και χρυσές δουλειές από πάνω, την ώρα που επιβάλλονται νέα σούπερ μνημόνια, τι πιο βολικό, τι πιο αποπροσανατολιστικό από μια συζήτηση για τη σύσταση μιας ακόμη προανακριτικής επιτροπής...» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την προανακριτική για τον Ν. Παππά.

Επισήμανε ότι «πλείστες όσες προανακριτικές, εξεταστικές επιτροπές συστήνονται, προσφέρουν θέαμα, και στο τέλος απλά συγκαλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες της διαπλοκής των διαφόρων αστικών κομμάτων με τα διάφορα επίσης οικονομικά κι επιχειρηματικά συμφέροντα».

Είπε ότι για τον λαό και τα προβλήματά του αυτό που επείγει σήμερα, δεν είναι μια ακόμη τέτοια προανακριτική, «ωστόσο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για το αστικό πολιτικό σύστημα, συζητήσεις σαν τη σημερινή, θεωρούνται και "οξυγόνο", για να κρύβουν την άθλια πραγματικότητα και για να συντηρούν μια αποπροσανατολιστική διπολική αντιπαράθεση».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη τοποθετηθεί γι' αυτή καθ' εαυτή τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, και η θέση του είναι ότι «η πρόταση της ΝΔ δεν τεκμηριώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που είναι σε γνώση των κομμάτων. Βεβαίως, θα μπορούσε στη Βουλή να συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και οι ευθύνες που απορρέουν για πολιτικά πρόσωπα και πρώην υπουργούς».

«Σε κάθε περίπτωση για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο. Όλες, μα όλες οι κυβερνήσεις, ανάμεσα σε αυτές και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τώρα της ΝΔ, προσπαθούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με τα ΜΜΕ, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ελέγχουν την ενημέρωση» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μπει στο παιχνίδι των Μέσων Ενημέρωσης, επιχειρώντας μια αναδιανομή της πίτας ανάμεσα πάλι σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», ανέφερε. «Ανακάτεμα της τράπουλας και αποτύπωση των νέων συσχετισμών στο επιχειρηματικό πεδίο, αυτή ήταν η ουσία και ο βαθύτερος σκοπός του νόμου Παππά και του διαγωνισμού για τις άδειες. Και δεν ήταν φυσικά η προστασία του αγαθού της ενημέρωσης ή το να πληρώσουν οι καναλάρχες για τις άδειες», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι μετά τον διαγωνισμό ξεκίνησαν «οι εκπτώσεις προς τους μεγαλοϊδιοκτήτες για το αντίτιμο που έπρεπε να καταβάλουν, ότι υπήρξαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για άλλες δραστηριότητές τους και τελικά εν μέσω πανδημίας ήρθε η κυβέρνηση τώρα της ΝΔ να τους χαρίσει βέβαια ολόκληρη την ετήσια δόση της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια 3.400.000 ευρώ. Τους βάζετε να καταβάλλουν και 50 χιλιάδες».

Είπε ότι χαρίζονται χρήματα που «θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, για τα σχολεία, για μέσα μεταφοράς, για να στηριχθούν εργαζόμενοι, για να καλυφθούν άλλες επείγουσες ανάγκες και πολλά προβλήματα» και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε αυτό το τηλεοπτικό τοπίο. Γιατί κι αυτός παρέδωσε την ενημέρωση στα μεγάλα συμφέροντα».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, όταν ψηφιζόταν ο νόμος Παππά, έλεγε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική, αντικειμενική ενημέρωση, όταν αυτή είναι στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών» και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε επί λέξει ότι «τα κανάλια είναι σπορ για μεγάλα πορτοφόλια».

«Τα μεγάλα πορτοφόλια, την ενημέρωση θα την οργανώσουν με βάση τα δικά τους οικονομικά, πολιτικά, επιχειρηματικά συμφέροντα και με βάση την πολύμορφη διαπλοκή κυρίως, που επιδιώκουν κάθε φορά να έχουν με το πολιτικό σύστημα και με τα κυβερνητικά κόμματα», υπογράμμισε.

«Απλά γιατί δεν μπορεί να αποσπάται η ενημέρωση, ως αγαθό και δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα -όπως είναι σήμερα- από το ποιος έχει την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης», σχολίασε.

Υπενθύμισε επίσης ότι το ΚΚΕ έλεγε «πως δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, για να υπάρχει έστω σε αυτό το πλαίσιο μια στοιχειώδης πολυφωνία» και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε μαζί με την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ την σύνθεση του ΕΣΡ το οποίο σήμερα παραδέχονται ότι «είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο σε όλη αυτή την ασυδοσία, σε όλη αυτή την αυθαιρεσία των καναλαρχών».

Ανέφερε ακόμα ότι οι καναλάρχες πλήρωσαν ένα πολύ μικρό αντίτιμο σε σχέση με τα υπερκέρδη που έχουν, αναφέρθηκε στον μιντιακό αυταρχισμό που «πάει χέρι - χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό» και υπογράμμισε ότι όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πανδημία που πλήττει τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμο να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα, να προχωρήσετε στην επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων».

«Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό, αυτή τη στιγμή να αρνείστε πεισματικά την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό οι επιχειρηματίες της υγείας να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή, πάνω στον πόνο χιλιάδων ανθρώπων. Κι αυτό το έγκλημα στο βωμό του κέρδους ούτε ξεχνιέται ούτε παραγράφεται», τόνισε.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλετε δημόσιο σύστημα υγείας εμπορευματοποιημένο, υποβαθμισμένο για να κάνουν χρυσές δουλειές οι έμποροι της υγείας είτε κλείνοντας δουλειές με το δημόσιο, είτε πουλώντας ακριβά τις υπηρεσίες υγείας στις ιδιωτικές δομές».

Υπογράμμισε ότι παρά τις επιθέσεις στους αγωνιστές συνδικαλιστές υγειονομικούς, ο λαός γνωρίζει την μάχη των νοσοκομειακών γιατρών και της Ομοσπονδίας τους για σωθούν ανθρώπινες ζωές και στηλίτευσε την εκδικητική απόλυση του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Κώστα Καταραχιά, σημειώνοντας ότι είναι «ο μοναδικός επικουρικός γιατρός σε όλη τη χώρα που δεν πήρε παράταση της σύμβασής του μέχρι τον Οκτώβριο. Την ώρα που το σύστημα έχει ανάγκη από προσλήψεις».

Είπε ότι αν είχε εισακουστεί το ΚΚΕ η κατάσταση με τον μαζικό εμβολιασμό θα ήταν διαφορετική, και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «ροκανίζει πολύτιμο χρόνο, έρμαιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχοντας έτσι στον σκληρό εγκληματικό ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων ομίλων του φαρμάκου, που στοιχίζει όμως σε ανθρώπινες ζωές».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη συνομιλία του πρωθυπουργού με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι «η Σύνοδος Κορυφής και η κοινή δήλωση των 27 για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας έδειξαν ότι η ΕΕ καθορίζει τη στάση της στα παζάρια που εξελίσσονται με βάση τα συμφέροντα των δικών της ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την προώθηση της στρατηγικής της σχέσης με την Τουρκία».

«Όποια άλλη ερμηνεία, όποια άλλη εκτίμηση, ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας και όχι στην πραγματικότητα. Όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα», τόνισε.

«Στα θέματα της εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ υπάρχει απόλυτη, αδιάψευστη σύμπλευση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Οι αμερικάνικες αναφορές για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, συνδέονται με την όξυνση των ανταγωνισμών των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και με την προετοιμασία της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων» πρόσθεσε.

Είπε ότι λαός καταλαβαίνει πως «αυτή η εμπλοκή της χώρας σε τέτοια επικίνδυνα σχέδια, για κάποιους λίγους μυρίζει κέρδη και επενδύσεις, αλλά για τον ελληνικό λαό μυρίζει παραπέρα οικονομική κρίση, πολεμικές εμπλοκές, προσφυγιά, προβλήματα, αβεβαιότητα».

«Όλα αυτά απασχολούν τον ελληνικό λαό, την ελληνική νεολαία και όχι το "εδώ παπάς, εκεί παπάς πού είναι ο παπάς" που ακούμε επαναλαμβανόμενα εδώ μέσα σήμερα», κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.