Skip to main content

Κουτσούμπας: Το κλειδί για τον λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους.

«Πάγια θέση μας είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που μπορεί να αποτυπώσει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές. Γιατί στην πραγματικότητα, η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται γνήσια στις εκλογές για το αστικό Κοινοβούλιο, αφού περνά μέσα από τις Συμπληγάδες ενός συστήματος, που μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση -και με ανοιχτές και με συγκαλυμμένες καλπονοθείες- της αντιλαϊκής ύπαρξής του». Αυτό ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή και υπενθύμισε ότι αυτή την πρόταση του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, απέρριψαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Από θέση αρχής το ΚΚΕ καταψηφίζει αλλά και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους, και μάλιστα μέσα και απ' τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα δήθεν κάποιας σταθερότητας», σημείωσε προσθέτοντας πως «το μόνο που θέλει να διασφαλίσει η ΝΔ είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης», ενώ βασικό στόχος της είναι «η λεγόμενη κυβερνησιμότητα, δηλαδή η εξασφάλιση της δικής της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για τον λαό σημαίνει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια κι ανασφάλεια».

«Τα περί υπεράσπισης της "δημοκρατίας", που αναμασάτε όλοι σας, αποδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας σας», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συνέχισε: «Γιατί την ώρα που φέρνετε για ψήφιση στη Βουλή ακόμα ένα καλπονοθευτικό σύστημα, από το οποίο θα προκύψει άλλη μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με δεδομένο όχι μόνο το ποσοστό συμμετοχής του λαού στις εκλογές αλλά και το ποσοστό που τελικά απαιτείται για το σχηματισμό της, έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, απαιτώντας, για παράδειγμα, ότι για να αποφασίσει ένα εργατικό σωματείο την κήρυξη απεργίας, πρέπει να πάρει μέρος σε Γενική Συνέλευση το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων και μάλιστα κάτω από τις συνθήκες της γνωστής σε όλους εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αυτό πρόβλεπε ο αντεργατικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά με χαρά της διατήρησε και επέκτεινε παραπέρα η ΝΔ. Η "δημοκρατία" σας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος που όλοι υπερασπίζεστε».

Η θέση του ΚΚΕ για την απλή αναλογικη δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση ότι «καλλιεργούμε αυταπάτες στον ελληνικό λαό, ότι ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, από μόνο του, μπορεί να δώσει λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα ή να οδηγήσει στην ανάδειξη -πραγματικά και όχι στα λόγια- φιλολαϊκών κυβερνήσεων. Άλλωστε, υπάρχει πλούσια ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνής πείρα, πώς και μέσα από συστήματα απλής αναλογικής μπορούν να προκύψουν αντιδραστικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι βέβαια τα άστοχα και ανιστόρητα που ακούσαμε χτες βράδυ εδώ μέσα, σ' αυτήν την αίθουσα, από πλευράς της ΝΔ», υποστήριξε ο ίδιος.

Αναφέροντας ότι η πρόταση της ΝΔ έρχεται να αντικαταστήσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι οι διαφορές τους δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτιση στο βασικό ζήτημα ότι και τα δύο κόμματα θεωρούν πως «το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο».

Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, ο εκβιασμός των διπλών εκλογών στο όνομα της αποφυγής περιπετειών το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει «"πολιτική πάσα" στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει ξανά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί "κυβέρνησης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων", νομίζοντας ότι πάλι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα κι έτσι θα παιχτεί καλύτερα το δικομματικό σας παιχνίδι, αυτό που έχει γνωρίσει ο τόπος πάνω από 40 χρόνια τώρα».

«Και στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης δεν υπάρχουν αδιέξοδα, γιατί υπάρχει το έδαφος για τον σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης αστικής συνεργασίας», που είναι «η στρατηγικη σύμπλευση συγκεκριμένων κομμάτων, η οποία το 2015, σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας και ανάγκης, έδωσε τη δυνατότητα, από κοινού να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, το τρίτο μνημόνιο», υπογράμμισε.

«Αλλά και τώρα, μια χαρά συμφωνείτε, με την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με την υλοποίηση -πάση θυσία- της πολιτικής της ΕΕ. Πίνετε νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που σημαίνει υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του ελληνικού λαού. Απόδειξη οι αντιλαϊκοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διατηρούνται και επεκτείνονται», συμπλήρωσε.

«Οι όποιες διαφορές στην πολιτική σας απλά επιβεβαιώνουν τους κανόνες του αστικού πολιτικού συστήματος, που με το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και αν στο μέλλον χρειαστεί, μια χαρά μπορεί και να προκύψει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν σήμερα την ξορκίζετε», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ, με σταθερότητα και συνέπεια, υπερασπίζεται τη θέση του για απλή και ανόθευτη αναλογική. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να συνειδητοποιήσει ο λαός μας ότι όποιο σύστημα κι αν ισχύσει, οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν, συνεργασίας ή όχι, θα εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε βάρος του. Το "κλειδί" για τον λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα και κατ' επέκταση στην κάλπικη κάλπη και στην κυβερνητική εναλλαγή ίδιας κοπής διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα αν αυτή θα αφορά σε ένα, δύο ή και περισσότερα κόμματα. Το "κλειδί" βρίσκεται στην οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης του μέσα στους τόπους δουλειάς, παντού. Βρίσκεται στο σπάσιμο του φόβου, της μοιρολατρίας, της λογικής των μειωμένων απαιτήσεων. Βρίσκεται στο ορμητικό πέρασμα του λαού στο προσκήνιο, με ισχυροποίηση παντού του ΚΚΕ. Αυτό είναι και το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα, πάνω στο οποίο μπορεί να ακουμπήσει ο λαός μας», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.